Ivan Gačić u rubrici Internet od
promjena rubrike od Znatko
Što znači i čemu služi pojam "metaverse" ili metaverzum?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

5 odgovor(a)

+30 glasa
Marko Radić od
odabran od Ivan Gačić
 
Najbolji odgovor

"Metaverse" je zajednički virtualni prostor određene veće ili manje zajednice, nastao primjenom proširene stvarnosti kako bi se u dobilo međusobno dijeljeno virtualno poboljšanje fizičke stvarnosti korištenjem Interneta. 

Izraz "metaverse" opisuje koncept buduće inačice Interneta koji bi se sastojao od postojanih, zajednički dijeljenih, 3D virtualnih prostora povezanih u percipirani virtualni svijet koji okružuje tu zajednicu. 

Jedan primjer primjene "metaverse" principa bi bilo virtualno vizualno uređenje fasade zgrade (primjenom proširene stvarnosti), po želji vlasnika zgrade, a vlasnici zgrade i svi prolaznici bi zajedno korištenjem vizualnog pomagala (3D naočale) jedinstveno vidjeli kako je ta zgrada virutalno vizualno uređena izvana u trenutku kada gledaju pogledom upravo prema toj zgradi. Drugi primjer bi bila virutalno vizualno odabrana i postavljena ogrlica oko vrata, koja bi dijeljenjem te informacije kroz zajednički informatički servis dijeljen putem Interneta, omogućavao svim (ili samo odabranim) prolaznicima i ujedno članovima "metaverse" zajednice vizualizaciju upravo te ogrlice oko vrata osobe koja ju je postavila u informatičkom servisu da ju upravo ona nosi.

Riječ "metaverse" sastoji se od prefiksa "meta" (eng. beyond; hrv. izvan, dalje, iza, iznad) i riječi "verse" (skraćenice; eng. universe; hrv. svemir). 

"Metaverse" je nova riječ iz engleskog govornog područja koja trenutno nema ekvivalent u prijevodu na hrvatski jezik. Mogla bi se prevesti na hrvatski jezik kao - metaverzum. Za termin "metaverse" postoji i stariji sinonim - cyberspace.

Neki od servisa koji podržavaju "metaverse" princip su: Second Life, Google Lively, Facebook Horizon, itd.

Dina Kljajić 17.01.2023. pitanje u rubrici Financije od Dina Kljajić
07.08.2023. promjena rubrike od Znatko
Što donosi bankarstvo u metaverzumu?
+24 glasa
Darko Međimurec od
uređen od Darko Međimurec

Metaverzum najavljuju velike svjetske tehnološke kompanije kojeg pripremaju i za posao i za zabavu. Što je točno metaverzum teško je reći jer još ne postoji, ali svakako svoje temelje ima na proširenoj (AR) i virtualnoj (VR) stvarnosti. Kamo će čovječanstvo razvoj metaverzuma odvesti još se ne zna jer su sve ideje u povojima. Ako spomenutim tehnologijama dodamo blockchain i post-blockchain (npr. tangle) tehnologije, pa i najnovija ideja o vrijednoj digitalnoj umjetnosti - NFT, možemo opisati metaverzum kao pionira nadolazeće digitalne renesanse 21. stoljeća. 

(highfive) Ukratko, kod metaverzuma se radi o još više bliskom funkcionalnom i vizualnom spajanju stvarnog svijeta sa digitalnim.

Najviše ideja o metavezumu dolaze iz gaming svijeta u kojem mladi provode sve više i više vremena, te ih kompanije ne žele izgubiti kada odrastu već žele da kroz metaverzum nastave koristiti i kada odrastu u svim poslovnim aspektima kao što se danas koristi i internet kakvoga do sada pozanjemo. 

(poolparty) Kako metaverse postaje najnoviji fokus mnogih svjetskih tehnoloških kompanija, ovoj priči su se već pridružili Facebook (Oculus Rift), Epic Games (Unreal Engine), Roblox, Gucci, Amazon, Alibaba, Tencent (TiMi Studios, F1 Studio), ByteDance (TikTok, Pico Interactive), Li Auto, Kuaishou, Microsoft, ...

(bug) Ipak, neki mediji se javljaju s idejom da je sve to oko metaverzuma preuranjeno i pomalo iluzija jer je nemoguće očekivati takav iskorak kakav smo vidjeli u znanstveno-fantastičnim filmovima s obzirom na nedovoljnu razvijenost nekih drugih bitnih parametara - planetarnu propusnost internetskih veza, brzinu procesora, nedostatak memorijski čipova na tržištu, nedostatnost umjetne inteligencije, itd. No, metaverzum je definitivno ultimativni cilj kojem će još godinama stremiti sve tehnološke, a kasnije i sve ostale kompanije.

Hrvoje Hladnik 11.05.2022. pitanje u rubrici Internet od Hrvoje Hladnik
07.08.2023. promjena rubrike od Znatko
Koji je prvi javni metaverzum događaj u Hrvatskoj?
+21 glasa
Nino Marić od

Dio sljedeće iteracije interneta koju neki nazivaju Web 3.0, metaverzum je virtualni online svijet koji zrcali stvarni život bez ograničenja njegovim pravilima.

„Tijekom sljedećih nekoliko godina vjerojatno ćemo svi raditi, igrati se, komunicirati i ulagati u ovaj sveobuhvatni ekosustav. Tehnološke tvrtke će naporno raditi na dodacima koji će podići iskustvo metaverse na sljedeću razinu, kao što su slušalice za virtualnu stvarnost sljedeće generacije, kontroleri i drugi hardver.“

...istaknuo je Maxim Manturov, voditelj investicijskog istraživanja u Freedom Finance Europe.

U 2022. će metaverzum vjerojatno prijeći u poslovnu fazu, uvodeći širok raspon usluga. Kombinacijom virtualne stvarnosti (VR) i proširene stvarnosti (AR), metaverzum nudi tvrtkama mnoge praktične prednosti izvan uobičajenih usluga telekonferencija. Neki od najvećih tehnoloških divova sada se okreću ovoj rastućoj industriji, kao što su Amazon, AMD, Nvidia i Apple.

+12 glasa
Dina Kljajić od

Za sve one koji nisu bili sigurni što je to metaverse i što može značiti za budućnost poslovanja, futurologinja Sofie Hvitved na konferenciji Future Tense 2023 održala je atraktivno i vrlo posjećeno predavanje pod nazivom: „Keeping Up With the Metaverse“.

„Pojam metaverse i dalje nije u potpunosti shvaćen. On je besprijekorna konvergencija našeg fizičkog i digitalnog života koja okuplja ljude, prostore i stvari u virtualnim ili proširenim digitalnim prostorima. Sve to uključuje proširene vizualne slojeve naše fizičke stvarnosti, kao i virtualne svjetove. Danas živimo u svijetu gdje je teže shvatiti što je fizička stvarnost nego metaverse“, rekla je Sofie Hvitved.

Uslijedila je panel diskusija s brojnim oprečnim stavovima, a na kojoj su sudjelovali Ana Zovko (LAQO, Croatia Osiguranje), Martina Silov (CroaAI), Matej Lončarić (JoomBoos) i Ante Mandić (Insig2), a moderirala je Ida Pandur, CEO Near Balkans.

„Metaverse i umjetna inteligencija nisu konkurenti. Velika većina nije ni svjesna koliko će nam alati umjetne inteligencije pomoći i kako je implementacijom novih alata moguće razvijati svoje biznise. Spajanje metaversa i umjetne inteligencije donijet će izvanredne rezultate“, izjavila je Martina Stilov.

Za vrijeme pauze na Global stage-u, program se nastavio odvijati na Focus stage-u, gdje je Gregor Firbas, CEO Futura Grupe govorio o metaverseu koji je već stigao. Panel diskusiju o budućnosti medija u kojoj su sudjelovale Mirela Hegediš Horvat (Tportal), Ksenija Kardum (Nova TV) i Anamaria Todorić (Večernji list) moderirao je novinar Dino Goleš, a Jaka Gornik iz Confive govorio je o budućnosti event industrije.

Jedna od 50 najboljih futurologinja na svijetu prema Forbesu, Erica Orange, održala je inspirativno predavanje o budućnosti obrazovanja i rada, s nazivom: „Learning On the Edge of Tomorrow“.

„Novo doba potiče kreiranje novih obrazaca razmišljanja, što stvara potrebu za novim pristupima učenju, angažiranju, privlačenju pažnje. Generacija Z zato sve više zahtjeva da se izazove njihovo kritičko razmišljanje, a upravo na to se oslanja umjetna inteligencija. Upravo ljudski doprinos, znatiželja i kritičko razmišljanje potiču razvoj sustava poput Chat GPT-a i baš zato online učenje nikad neće zamijeniti ono tradicionalno. Oni će se nadopunjavati“, rekla je Erica Orange.

O budućnosti tržišta rada i obrazovanja nastavili su raspravljati domaći stručnjaci: rektorica Riječkog sveučilišta Snježana Prljić Samaržija, Marin Trošelj iz STEMI-ja te Aleksandar Zemunić iz Selectija. Raspravu je moderirala Ana Muhar Blanquart

„Velike tehnološke kompanije posljednjih nekoliko godina postaju ozbiljna konkurencija sveučilištima. Prilikom zapošljavanja, mlade ljude se sve više pita imaju li kompetencije, želju za učenjem, a ne diplomu. Kompanije su danas spremne ulagati u edukacije, što to će u bliskoj budućnosti postati sve veći trend“, rekla je Snježana Prljić Samardžija.

+6 glasa
Monika Kiris od

Za sve one koji nisu sigurni što je to metaverse i što može značiti za budućnost poslovanja, futurologinja Sofie Hvitved na konferenciji Future Tense održala je atraktivno i vrlo posjećeno predavanje pod nazivom: „Keeping Up With the Metaverse“, gdje je izjavila:

„Pojam metaverse i dalje nije u potpunosti shvaćen. On je besprijekorna konvergencija našeg fizičkog i digitalnog života koja okuplja ljude, prostore i stvari u virtualnim ili proširenim digitalnim prostorima. Sve to uključuje proširene vizualne slojeve naše fizičke stvarnosti, kao i virtualne svjetove. Danas živimo u svijetu gdje je teže shvatiti što je fizička stvarnost nego metaverse“

Uslijedila je panel diskusija s brojnim oprečnim stavovima, a na kojoj su sudjelovali Ana Zovko (LAQO, Croatia Osiguranje), Martina Silov (CroaAI), Matej Lončarić (JoomBoos) i Ante Mandić (Insig2), a moderirala je Ida Pandur, CEO Near Balkans. Martina Stilov je izjavila:

„Metaverse i umjetna inteligencija nisu konkurenti. Velika većina nije ni svjesna koliko će nam alati umjetne inteligencije pomoći i kako je implementacijom novih alata moguće razvijati svoje biznise. Spajanje metaversa i umjetne inteligencije donijet će izvanredne rezultate“

Slična pitanja

1 odgovor 371 👀
1 odgovor 246 👀
1 odgovor 254 👀
2 odgovora 446 👀
2 odgovora 925 👀
2 odgovora 408 👀
1 odgovor 216 👀
1 odgovor 3.1k 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

13.9k pitanja

22.6k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...