97 pregleda
Nikolina Šrajbek u rubrici Djeca i roditeljstvo od Nikolina Šrajbek [Turboaktivan] (54.8k bodova)
Kako postati udomitelj? Koja sve papire treba prikupiti i gdje ih predati?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+5 glasa
Sandra od Sandra [Ekstraktivan] (8.6k bodova)
odabran od Nikolina Šrajbek
 
Najbolji odgovor
Pojednostavljeno, kada netko u Hrvatskoj želi postati udomitelj treba prema našem obiteljskom zakonu zadovoljiti ove uvjete:

Osoba mora biti hrvatski državljanin i da bi dobila mogućnost udomitelja mora biti punoljetna i imati poslovnu sposobnost. Mora biti mlađa od 60 godina i imati završeno najmanje srednjoškolsko obrazovanje. Mora imati propisane stambene uvjete i pisanu suglasnost svih punoljetnih članova zajedničkog kućanstva za obavljanje udomiteljstva, osim ako udomiteljstvo obavlja kao samac. Udomitelj ne smije biti osoba koja je osuđena za kazneno djelo.

Osoba koja zadovoljava ove uvjete u Centru za socijalnu skrb treba podnijeti zahtjev za pokretanje postupka dobivanja dozvole za udomiteljstvo. Osoba mora napraviti i psihologijsko testiranje i proći provjeri stambenog prostora da se vidi da li odgovaraju uvjeti za udomljenje i ako svi uvjeti odgovaraju morat će prema pravinliku o načinu i trajanju osposobljenja i dodatnog usavršavanja udomitelja pohađati predavanja (radionice) u trajanju od 40 sati. Udomljeno će dijete prvo imati privremeni smještaj koji se takodjer odnosi i na krizne situacije ili dugotrajni kada mu treba osigurati intenzivnu skrb i zadovoljavanje životnih potreba. Dugotrajni smještaj može trajati od djetetove 14.te do 26.te godine života.

Slična pitanja

1 odgovor 116 pregleda
1 odgovor 110 pregleda

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.4k pitanja

13.7k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...