1.9k pregleda
Biljana T. u rubrici Web Poslovanje od Biljana T. [Superaktivan] (3.0k bodova)
Zanima me kada tvrtka koja ima web-shop treba izdavati fiskalizirane račune, a kada ne?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Mia M. od Mia M. [Ekstraktivan] (7.5k bodova)
odabran od Biljana T.
 
Najbolji odgovor

Naime, Hrvatski zakon objašnjava kartični platni promet kao gotovinski i samim time potrebno je fiskalizirati poslovnu jedinicu (e-trgvoinu) koja prima kartične uplate. No, ne primaju sve e-trgovine kartične uplate. Zato idemo redom.

Iako e-trgovinama ne ide na ruku ovakva definicija gotovinskog prometa, morali su svoje poslovanje prilagoditi na jedan od sljedeća dva načina:

  1. Izdavanje računa putem web trgovine - U ovom slučaju sustav e-trgovine izravno komunicira s poreznom upravom te šalje račune na fiskalizaciju. Kupac u e-trgovini izvrši uplatu na temelju ponude koja generira (automatski) račun sa svim potrebnim elementima i šalje ga poreznoj upravi na fiskalizaciju. Ovaj način zahtjeva dodatni rad na e-trgovini te samim time povećava početne troškove otvaranje e-trgovine.
  2. Izdavanje ponude i naknadna fiskalizacija - Ovo rješenje je najčešće već implementirano u postojeće e-trgovine. Radi se o običnom izdavanju ponude na temelju koje kupac plaća robu. Nakon što je sustav e-trgovine izdao ponudu i kupac platio robu, vlasnik e-trgovine ručno (manualno) izdaje račun na svojoj već postojećoj fiskalnoj blagajni. Za ovakvo fiskaliziranje računa vlasnik e-trgovine ima 48 sati od uplate po ponudi.

Drugi način koji sam navela pomaže vlasnicima da smanje troškove otvaranja e-trgovine i nastave koristiti svoj postojeći sustav tj. običnu fiskalnu kasu.

Postoji i treći način, a to je podvarijanta 2. načina - Izdaje se ponuda, a kupac plaća isključivo virmanski tj. putem žiro računa. Tada je takav web-shop izuzet iz činjenice da mora izdavati fiskalizirani račun. Ako Vas zanima više o ovome - pitajte...

Zoran Jurić od Zoran Jurić [Ekstraktivan] (7.3k bodova)
Odličan odgovor! Ovo mi je trebalo...
Biljana T. od Biljana T. [Superaktivan] (3.0k bodova)
Hvala @mia88 i meni je odgovor najbolji.

Slična pitanja

3 odgovora 2.0k pregleda
1 odgovor 1.3k pregleda

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.8k pitanja

14.1k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...