2.1k pregleda
Biljana Tandara u rubrici Web Poslovanje od Biljana Tandara
Zanima me kada tvrtka koja ima web-shop treba izdavati fiskalizirane račune, a kada ne?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+9 glasa
Mia Marijanović od Mia Marijanović
odabran od Biljana Tandara
 
Najbolji odgovor

Naime, Hrvatski zakon objašnjava kartični platni promet kao gotovinski i samim time potrebno je fiskalizirati poslovnu jedinicu (e-trgvoinu) koja prima kartične uplate. No, ne primaju sve e-trgovine kartične uplate. Zato idemo redom.

Iako e-trgovinama ne ide na ruku ovakva definicija gotovinskog prometa, morali su svoje poslovanje prilagoditi na jedan od sljedeća dva načina:

  1. Izdavanje računa putem web trgovine - U ovom slučaju sustav e-trgovine izravno komunicira s poreznom upravom te šalje račune na fiskalizaciju. Kupac u e-trgovini izvrši uplatu na temelju ponude koja generira (automatski) račun sa svim potrebnim elementima i šalje ga poreznoj upravi na fiskalizaciju. Ovaj način zahtjeva dodatni rad na e-trgovini te samim time povećava početne troškove otvaranje e-trgovine.
  2. Izdavanje ponude i naknadna fiskalizacija - Ovo rješenje je najčešće već implementirano u postojeće e-trgovine. Radi se o običnom izdavanju ponude na temelju koje kupac plaća robu. Nakon što je sustav e-trgovine izdao ponudu i kupac platio robu, vlasnik e-trgovine ručno (manualno) izdaje račun na svojoj već postojećoj fiskalnoj blagajni. Za ovakvo fiskaliziranje računa vlasnik e-trgovine ima 48 sati od uplate po ponudi.

Drugi način koji sam navela pomaže vlasnicima da smanje troškove otvaranja e-trgovine i nastave koristiti svoj postojeći sustav tj. običnu fiskalnu kasu.

Postoji i treći način, a to je podvarijanta 2. načina - Izdaje se ponuda, a kupac plaća isključivo virmanski tj. putem žiro računa. Tada je takav web-shop izuzet iz činjenice da mora izdavati fiskalizirani račun. Ako Vas zanima više o ovome - pitajte...

Zoran Jurić od Zoran Jurić
Odličan odgovor! Ovo mi je trebalo...
Biljana Tandara od Biljana Tandara
Hvala @mia88 i meni je odgovor najbolji.

Slična pitanja

3 odgovora
Marinko Zadro 18.04.2014. pitanje u rubrici Web Poslovanje od Marinko Zadro
1 odgovor
2 odgovora
Zoran Jurić 08.04.2014. pitanje u rubrici Web Poslovanje od Zoran Jurić
Znatko predstavlja

Kako dobro pozicionirati svoj online biznis

20.03.2024.
PRIJAVA
Znatko predstavlja

Budućnost financija i tehnologije

Zagreb
21. i 22. 03. 2024.

ULAZNICE

13.3k pitanja

21.9k odgovora

8.0k komentara

1.6k korisnika

...