783 pregleda
Biljana T. u rubrici Web Poslovanje od Biljana T. [Superaktivan] (3.0k bodova)
Da li je ilegalno izdavati fiskalizirani račun izvan radnog vremena?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+4 glasa
Hrvoje Novak od Hrvoje Novak [Megaktivan] (12.7k bodova)
odabran od Biljana T.
 
Najbolji odgovor

Važno je, za početak, napomenuti da Porezna uprava ne kontrolira radno vrijeme. Radno vrijeme kontrolira gospodarska inspekcija. Znači može se desiti isto što bi se desilo da Vas gospodarska inspekcija zatekne da radite izvan prijavljenog radnog vremena, ali sa izadavanjem fiskalnih računa to nema veze.

No ako imate web shop koji sam radi auutomatski od 0 do 24, to ne znači nužno da je radno vrijeme zaposlenika od 0 do 24 u Vašoj firmi. Dakle, automatski računi se također mogu fiskalizirati putem webshopa. Naravno to treba i implementirati i to nešto košta, ali - legalno jje i može se.

Biljana T. od Biljana T. [Superaktivan] (3.0k bodova)
hvala @hrvoje2014 što ste tako stučno odgovorili
Stuka od Stuka [Aktivan] (135 bodova)
Niti ovo nije točno.

Račun mora biti izdan i odobren od strane stvarne osobe, zbog čega su i propisani obavezni elementi računa kao što su i ime ili oznaka/šifra djelatnika koji je izdao račun. Račun ne može biti izdan od strane automatiziranog software-a. A ako software 0-24 automatski izdaje račune i upisuje podatak nekog djelatnika kao da je djelatnik taj račun izdao, onda je to prekršaj. Fiskalizacija nije uvedena samo zbog kontrole plaćanja poreza nego i zbog kontrole radnog vremena i evidencije radnika.

S druge strane prema zakonu račun se izdaje u trenutku isporuke dobara i usluga (ili se izdaje  račun za predujam u trenutku zaprimanja uplate, ako isporuka neće biti obavljena u istom obračunskom razdoblju). S obzirom da se isporuka niti zaprimanje uplate neće dogoditi 0-24 nego tek za vrijeme radnog vremena, nema niti smisla izdavati račun automatizirano usred noći.

Ako se račun ipak izdaje usred noći, mora biti izdan od strane radnika i taj radnik mora biti na radnom mjestu, a tada se za tog radnika kod obračuna plaće računaju ili prekovremeni sati ili prekovremeni + noćni rad, na što se plaćaju i veći porezi
–3 glasa
Mario Paulović od Mario Paulović [Aktivan] (158 bodova)
Koliko sam ja upućen u to sve jel sam imao vlastit obrt.,Račun se nesmije izdavati izvan radnoga vremena.

Toliko od mene nadam se da sam pomogao.
Hrvoje Novak od Hrvoje Novak [Megaktivan] (12.7k bodova)
Nažalost niste pomogli jer to nije točno.

Slična pitanja

3 odgovora 1.9k pregleda
1 odgovor 1.2k pregleda

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.4k pitanja

13.5k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...