Kako izdavati račune u web-trgovini?

347 pogleda
Mario Daka pitano 22.03.2014. u kategoriji Web Poslovanje od korisnika Mario Daka Superaktivan (7,333 bodova)
Tvrtka u kojoj radi moj prijatelj razmišlja o uvođenju svoje web trgovine. Web-trgovina bi se bavila maloprodajom proizvoda na domaćem i stranom tržištu. Za početak to strano tržište bi bilo tržište Europske Unije (EU). Ono što mog prijatelja muči je ovo:
  1. U kojoj valuti bi se izdavali računi koji bi se slali za proizvode koje kupuju kupci iz EU?
  2. Ako je odgovor € (euro), kako onda tvrtka fakturira te iste račune? Konverziraju li se oni u kune ili ostaju ispisani u eurima?

1 odgovor

+7 glasova
acidburn126 odgovoreno 26.03.2014. od korisnika acidburn126 Aktivan (419 bodova)
selected 26.03.2014. od korisnika Mario Daka
 
Najbolji odgovor

Web trgovine i fiskalizacija

No, sad smo došli do problema – u zakonu se definira i pojam prodajnih mjesta,a jedno od tih prodajnih mjesta može biti i vaš web ili web trgovina. Kad se sve to što piše u zakonu zbroji – ako bilo što prodajete preko weba, bez obzira što ništa ne radite gotovinom, nego je sve preko kartica i računa, morat ćete svoju web trgovinu spojiti u sustav za fiskalizaciju i svaki račun koji izdajete mora proći postupak fiskalizacije.

Tehnički, svaki vlasnik web trgovine mora pribaviti certifikat za fiskalizaciju i online trgovina se mora posebnim programskim modulom povezati sa sustavom porezne uprave. Naravno, to nije dovoljno već i software za web trgovinu mora u potpunosti implementirati i podržavati proces fiskalizacije računa.

Sve to skupa znači da ćete morati prilagoditi vaše web trgovine takvom dodatnom zahtjevu. Nekoga će to koštati par tisuća kuna, ali nije teško vidjeti slučajeve gdje bi trošak mogao biti i u desecima tisuća kuna. U najgorem slučaju, sasvim je moguće da neki korisnici inozemnih usluga web trgovine ili web naplate usluga uopće neće moći implementirati proces fiskalizacije nego će trebati mijenjati pružatelja usluga web trgovine.

Nekonkurentni na internetu

Dakle, sasvim je jasno da će poslovanje na Internetu fiskalizacijom biti tehnički kompliciranije i skuplje. Vjerojatno nećete moći koristiti neke dostupne web servise koji omogućavaju poslovanje na webu nego ćete ih morati mijenjati. I sve to će vam nepotrebno zakomplicirati procese, dovesti nove operativne probleme, oduzeti fokus s posla kojim se bavite i uzrokovati vam nove značajne troškove.

A ukoliko je nešto komplicirano i skupo, to će sigurno značiti da će se sporije razvijati, ali će i natjerati poduzetnike i buduće poduzetnike da traže izlaze – seliti poslovanje tamo gdje je jednostavnije i jeftinije. Ukratko, fiskalizacija je vrlo štetna za internetsko poslovanje i zabrinjava činjenica da pri izradi zakona to nitko nije shvatio i da na to nitko ne reagira.

Koga je briga lakše poslovanje?

U zadnje vrijeme u Hrvatskoj često čujemo da se treba ‘okrenuti budućnosti’. Uvođenjem mjere koja je krenula regulirati poslovanje gotovinom, dobili smo mjeru koja znatno komplicira i otežava e-poslovanje i koja postavlja nove barijere u uvođenju e-trgovine odnosno ecommercea. Sasvim je jasno da takva kratkovidna mjera ne dozvoljava pogled u budućnost nego smo si kao država (opet) pucali u nogu.

S poreznog aspekta, sve se to radi potpuno nepotrebno – sav promet karticama evidentira se kroz banke i kartične kuće, sve ide na žiro račune i praktično je nemoguće bilo što utajiti. Uvodi se potpuno nepotrebna mjera koja poreznicima zapravo ništa ne znači, a poduzetnicima otežava poslovanje.

Olakšajte ecommerce u Hrvata

U doba u kojem pametne države potiču internetsko poslovanje, povećavaju konkurentnost, mi opet, bez razumijevanja svijeta u kojem živimo, radimo potpuno suprotno. Nadam se i očekujem da će Vlada kroz Ministarstvo poduzetništva ili Ministarstvo gospodarstva reagirati i napraviti prikladnu iznimku za ecommerce u Zakonu o fiskalizaciji, kao što je napravljeno za neke druge djelatnosti. A ako ne reagiraju, onda ću vam, suprotno mojim nastojanjima, morati preporučiti da osnujete tvrtke za online poslovanje tamo gdje ćete moći lakše i konkurentnije poslovati na internetu i gdje vas više cijene kao poduzetnike.

Što se tiče transakcija- Paypal

Mario Daka pitano 26.03.2014. u kategoriji Web Poslovanje od korisnika Mario Daka Superaktivan (7,333 bodova) Gdje osnovati tvrtku za online poslovanje sa svijetom?

Slična pitanja

3 odgovora 552 pogleda
1 odgovor 1,481 pogleda
2 odgovora 380 pogleda
1 odgovor 455 pogleda
Znatko

Znatko je edukativni web servis online zajednice za pretraživanje pitanja, postavljanje pitanja i odgovaranje na pitanja.

..:: POSTAVITE PITANJE ::..

Znatko Vam može pomoći!

2,051 pitanja

2,673 odgovora

1,320 komentara

692 korisnika

Gdje pratiti Znatka?

Koga preporuča Znatko?Web::Edukacija

CISEx

Kontaktirajte Znatka kako biste mogli i Vi postati preporučeni partneri te sudjelovati u mjesečnom nagradnom fondu!
...