146 pregleda
Ana Pilato u rubrici Tehnologija od Ana Pilato [Ekstraktivan] (6.1k bodova)
Zašto je zanimljiva priča o načinu na koji je nastala blockchain kripto-valuta DOGECOIN?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+10 glasa
Marin Barić od Marin Barić [Superaktivan] (4.4k bodova)

Dogecoin

Dogecoin je kriptovaluta (kao i Bitcoin). 

Dogecoin su 6. prosinca 2013. izmislili IT inženjeri iz IBM-a (Billy Markus i Jackson Palmer) koji je zabavan, te da služi za plaćanja bez klasičnih bankarskih naknada za transakcije. Logotip Dogecoin kripto-valute predstavlja lice psa Shiba Inu iz meme-a "Doge" otkuda dolazi i samo ime. Dogecoin kripto-protokol je zasnovan na postojećim protokolima tada već postojećih kripto-valuta - Luckycoin i Litecoin - za koji se koristi scrypt tehnologija.

Prema osnivačima, Dogecoin je nastao kao slabašan projektić, više iz zabave i entuzijazma programera. Njihova prva web stranica o Dogecoin-u imala je sadržajni tekst u šaljivom Comic Sans fontu. Nisu ozbiljno pristupili projektu te je tokom godina od nastanka Dogecoin pretrpio mnoge tehničke problema koje su mu stvarali hakeri provaljujući u mrežu.

Ipak, zbog utjecaja zajednice više puta se Dogecoin "kao Feniks dizao iz pepela" i dan danas, iako nastao kao zabavan i šaljiv projekt, ima veliki rast te se ovog trena očekuje da bi u budućnosti mogao vrijediti oko $1 što bi značila opće značajno prihvaćanje ove valute od strane kripto-investitora. 

Slična pitanja

2 odgovora 310 pregleda
1 odgovor 230 pregleda
1 odgovor 809 pregleda
2 odgovora 337 pregleda

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.5k pitanja

13.7k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...