Tomislav Gatara u rubrici Sport i rekreacija od Tomislav Gatara
Kako ispravno nišaniti u streljani kada pucamo mecima sa pištoljem u metu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+4 glasa
Duh Robot od Duh Robot
odabran od Tomislav Gatara
 
Najbolji odgovor

Pozdrav!

Ispravno nišanjenje podrazumijeva ono koje dovodi do pogotka u željeno mjesto na meti.
Različito oružje može imati sistem nišanjenja izvedeno na različite načine, ali većinom se sastoji od dva najvažnija elementa, a to su:

1. Prednji nišan
2. Zadnji nišan

Prednji nišan je najčešće tanak kratki štapić debljine i visine nekoliko milimetara i nalazi se točno na sredini cijevi i to na krajnjem tj. najudaljenijem dijelu pištolja gdje izlazi metak.
Zadnji nišan je najčešće sastavljen od 2 štapića također debljine svega nekoliko milimetara koji su postavljeni na nekoliko milimetara razmaka, a nalaze se na bližem dijelu pištolja.

Pravilno nišanjenje podrazumijeva dovođenje prednjeg nišana točno u sredinu zadnjeg nišana i to tako da je gornji vrh prednjeg nišana poravnat s gornjim vrhom zadnjeg nišana te da se vidi "svjetlost" sa svake prednjeg nišana unutar zadnjeg nišana(to potvrđuje da je na sredini). Za pogodak u metu tj. točku u sredini mete koju gađamo je potrebno i nju dovesti u liniju prednjeg i zadnjeg nišana i to najčešće tako da prednji nišan djelomično ili u potpunosti prekriva točku koju gađamo.


S obzirom na to da se ljudsko oko ne može istovremeno fokusirati na više od jedne točke, savjetuje se fokus držati na prednjem nišanu, dok su zadnji nišan i meta zamagljeni.
Vježbanjem se postiže napredak, a dobro je pištolj dovoditi u položaj za nišanjenje na isti način, tj. pokretom s iste strane kako bi stekli rutinu.

Samo dovođenje ovih triju elemenata u ravninu nije dovoljno, jer ljudsko tijelo nije kruto i neprestano se kreće, čak i kada mirno stojimo/sjedimo/ležimo.
Te kretnje, iako male, narušavaju stabilnost ruke i oka prilikom nišanjenja, pa u pomoć dolaze razne tehnike zauzimanja stava i disanja, a najvažnije je da prilikom nišanjenja nakratko zaustavimo dah i pritisnemo okidač. Važno je napomenuti da samo nišanjenje tj. dovođenje u liniju prednjeg i zadnjeg nišana te mete ne smije predugo trajati, jer promjenom fokusa se oko umara i to dovodi do kontra efekta, kao i predugo zadržavanje daha. Isto tako, pritiskanje okidača ne smije poremetiti položaj ruke i treba ga obaviti tako da je usklađeno s nišanjenjem za vrijeme disajne pauze. Naglo pritiskanje obarača će gotovo sigurno poremetiti nišansku liniju, pa stoga okidač treba pritisnuti lagano tako da nas hitac zapravo iznenadi.

Ovo je ukratko opisano ispravno nišanjenje, a detaljno se može proučavati način nišanjenja ovisno o vrsti oružja, vrsti nišanske opreme, udaljenosti mete, atmosferskih prilika te drugih čimbenika koji utječu na uspješnost gađanja.

Slična pitanja

1 odgovor 4.9k 👀
1 odgovor 1.3k 👀
1 odgovor 796 👀
1 odgovor 1.7k 👀
Ivan Gačić 22.10.2021. pitanje u rubrici Tehnologija od Ivan Gačić
1 odgovor 206 👀
1 odgovor 415 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.6k pitanja

22.2k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...