753 pregleda
Tomislav Gatara u rubrici Sport i rekreacija od Tomislav Gatara (4.0k bodova)
Kako ispravno nišaniti u streljani kada pucamo mecima sa pištoljem u metu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+4 glasa
Duh Robot od Duh Robot (3.9k bodova)
odabran od Tomislav Gatara
 
Najbolji odgovor

Pozdrav!

Ispravno nišanjenje podrazumijeva ono koje dovodi do pogotka u željeno mjesto na meti.
Različito oružje može imati sistem nišanjenja izvedeno na različite načine, ali većinom se sastoji od dva najvažnija elementa, a to su:

1. Prednji nišan
2. Zadnji nišan

Prednji nišan je najčešće tanak kratki štapić debljine i visine nekoliko milimetara i nalazi se točno na sredini cijevi i to na krajnjem tj. najudaljenijem dijelu pištolja gdje izlazi metak.
Zadnji nišan je najčešće sastavljen od 2 štapića također debljine svega nekoliko milimetara koji su postavljeni na nekoliko milimetara razmaka, a nalaze se na bližem dijelu pištolja.

Pravilno nišanjenje podrazumijeva dovođenje prednjeg nišana točno u sredinu zadnjeg nišana i to tako da je gornji vrh prednjeg nišana poravnat s gornjim vrhom zadnjeg nišana te da se vidi "svjetlost" sa svake prednjeg nišana unutar zadnjeg nišana(to potvrđuje da je na sredini). Za pogodak u metu tj. točku u sredini mete koju gađamo je potrebno i nju dovesti u liniju prednjeg i zadnjeg nišana i to najčešće tako da prednji nišan djelomično ili u potpunosti prekriva točku koju gađamo.


S obzirom na to da se ljudsko oko ne može istovremeno fokusirati na više od jedne točke, savjetuje se fokus držati na prednjem nišanu, dok su zadnji nišan i meta zamagljeni.
Vježbanjem se postiže napredak, a dobro je pištolj dovoditi u položaj za nišanjenje na isti način, tj. pokretom s iste strane kako bi stekli rutinu.

Samo dovođenje ovih triju elemenata u ravninu nije dovoljno, jer ljudsko tijelo nije kruto i neprestano se kreće, čak i kada mirno stojimo/sjedimo/ležimo.
Te kretnje, iako male, narušavaju stabilnost ruke i oka prilikom nišanjenja, pa u pomoć dolaze razne tehnike zauzimanja stava i disanja, a najvažnije je da prilikom nišanjenja nakratko zaustavimo dah i pritisnemo okidač. Važno je napomenuti da samo nišanjenje tj. dovođenje u liniju prednjeg i zadnjeg nišana te mete ne smije predugo trajati, jer promjenom fokusa se oko umara i to dovodi do kontra efekta, kao i predugo zadržavanje daha. Isto tako, pritiskanje okidača ne smije poremetiti položaj ruke i treba ga obaviti tako da je usklađeno s nišanjenjem za vrijeme disajne pauze. Naglo pritiskanje obarača će gotovo sigurno poremetiti nišansku liniju, pa stoga okidač treba pritisnuti lagano tako da nas hitac zapravo iznenadi.

Ovo je ukratko opisano ispravno nišanjenje, a detaljno se može proučavati način nišanjenja ovisno o vrsti oružja, vrsti nišanske opreme, udaljenosti mete, atmosferskih prilika te drugih čimbenika koji utječu na uspješnost gađanja.

Slična pitanja

1 odgovor
Tomislav Gatara 26.05.2021. pitanje u rubrici Sport i rekreacija od Tomislav Gatara (4.0k bodova)
1 odgovor
Tomislav Gatara 26.05.2021. pitanje u rubrici Sport i rekreacija od Tomislav Gatara (4.0k bodova)
1 odgovor
1 odgovor
Ivan Gačić 22.10.2021. pitanje u rubrici Tehnologija od Ivan Gačić (8.6k bodova)
Znatko medijski pokriva

Vincekovo 2023

Na blagdan Sv. Vinka obilježava se Vincekovo kada počinje nova vinogradarska godina

Sv. Ivan Zelina, 22.01.2023.

DOĐITE
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.0k pitanja

15.9k odgovora

3.8k komentara

1.3k korisnika

...