Zoran Jurić u rubrici Turizam i putovanja od Zoran Jurić

Koje turističke znamenitosti nudi svojim posjetiteljima otok Krk na sjevernom Jadranu?

(pronađite smještaj na Krku)

* povezano sa odgovorom na pitanje: Koje nove turističke atrakcije posjetiti u Hrvatskoj?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+20 glasa
Ružica Perić od Ružica Perić
odabran od Zoran Jurić
 
Najbolji odgovor

Na Krku sam bila dva put, ali imam ga namjeru ponovno posjetiti upravo zbog svoje ljepote, bogatog sadržaja koji pruža i ljepote prirode i plaža kojima je otok bogat.

Ovo su neke od atrakcija koje smatram da ih treba posjetiti: 

1) Špilja Biserujka - sjeverozapadno od naselja Rudine u općini Omišalj, predivna lokacija za sve posjetitelje, ulaznica je 30 kn. 

2) Povijesna gradska jezgra Vrbnik - jako zanimljivo mjesto, a ovo su neke od lokacija koje tamo vrijedi obići: najuža ulica na svijetu, Biblioteka obitelji Vitezić, drvena renesansna tiskara, gotička kapela sv. Ružarija itd...

3) Bašćanska ploča u crkvici sv. Lucije, Jurandvor - ako ste ljubitelj povijesti, ovo je nezaobilazna lokacija!

4) Plaža Oprna (Stara Baška) - slika govori tisuću riječi pa ću ovdje samo priložiti sliku:
                            Plaža Oprna na Krku je jedna od najljepših plaža na Jadranu

5) Ljekovito blato (Soline) - ovo je iznimno popularna lokacija, ne samo za reumatske bolesnike već i za obitelji sa djecom zbog dobre temperature mora, blata te drugih dodatnih sadržaja.

 

+7 glasa
Monika Kiris od Monika Kiris

Ljeto na otoku Krku - od prekrasnih polja smilja, divnih vinskih priča, do mjesta i zabave koju ne smijete propustiti! 

Krk je puno više od kupanja i sunčanja tijekom ljeta (iako ima divne plaže), idealna je destinacija za provesti ugodan vikend kojeg ćete upotpuniti outdoor aktivnostima, ali i odlična baza za opuštanje koju ćete upotpuniti razgledom povijesnih lokaliteta, prepustiti se eno gastro užicima, ali i zabavi koja vas svakog dana tijekom ljeta očekuje u pitoresknim mjestima ovog posebnog otoka. 

Kad je o plažama riječ, svako mjesto na Krku ima svoju najdražu plažu, ali i skrivene uvale u kojima možete pronaći intimu. 

Postoje i dvije najpoznatije plaže koje privlače brojne turiste:

  • Prva je plaža Meline (uvala Soline, Dobrinj) poznata po crnom ljekovitom blatu zbog kojeg je prozvana lječilišnom oazom, a zbog plićine mora temperature su iznad prosjeka pa se na ovom mjestu može kupati od ranog proljeća do kasne jeseni. 
  • Druga plaža je Vela plaža u Bašk koja je proglašena jednom od najljepših šljunčanih plaža na Jadranu zbog pjeskovitog dna, čistog kristalnog mora ali i oblutaka na koje možete staviti svoj ručnik ili ležaljku. Uz Velu plažu nalaze se brojni restorani i kafići, kao i bogata ponuda plažnih sadržaja i rekvizita.  

Na Krk možete stići automobilom ili morskim putem, birajući svoju morsku bazu u Marini Punat koja je nautički centar, poznat po najstarijoj i jednoj od najpopularnijih marina na Jadranu, Marini Punat, osnovanoj daleke 1964. godine.

Prekrasne obiteljske priče dostupne svima! 

Samo nekoliko kilometara od Krčkog mosta doći ćete u Omišalj u čijoj se blizini nalazi plantaža smilja, Immortelle farmkoju vodi tvrtka Natura Consulting d.o.o. 

Njezin vlasnik Ante Vičević na jedinstven će vas način provesti plantažom, pokazati vam kako od smilja nastaju proizvodi koji su svoje mjesto pronašli u farmaceutskoj i parfumerijskoj i kozmetičkoj industriji. 

U proizvodnji krema za lice i tijelo od smilja, ali i hit proizvoda - paste za zube sudjeluje cijela obitelj, a tijekom razgleda imanja vidjet ćete i jedinstvenu kapelicu te mjesto povijesne bitke između Cezara i Pompeja, gdje se po prvi puta spominje bačva kao sredstvo ambalaže.

Kuća vina, Ivan Katunar
Kuća vina, Ivan Katunar

Prekrasna obiteljska priča dočekat će vas i u Vrbniku, poznatom po vinskoj tradiciji ovog otoka. U kušionici Kuće vina Ivan Katunar, nalaze se stolovi sa stolicama koji otkrivaju panoramu na Vrbnik. Kroz degustaciju će vas voditi bračni par Egle i Ivan Katunar pokazujući svoje vinske adute, ali i pričajući prekrasnu obiteljsku priču o uspjehu kojeg otkrivaju boce zaboravljene sorte Sansigot, najnagrađivanije vino na svjetskim natjecanjima, ali i jantarno vino Žlahtina Ambra koje je na Decanteru ocijenjeno srebrnom medaljom. 


Podvodni park

Bračni par Iva i Hrvoje Mrakovčić, na plaži Punta Debij osmislili su podvodnu atrakciju dostupnu cijeloj obitelji. Podvodni park, koji nudi šetnju morskim dnom, upoznavanje s florom i faunom ovog kraja, osmislili su prije 10 godina, a u njemu sudjeluju svi- Iva kao 'čovjek s kopna' i Hrvoje, školovani ronilac koji je vodič na morskom dnu. 

Otok Krk na tanjuru!

Vila Rova
Vila Rova

U Malinskoj se nalazi najbolji hotel Hrvatske u kategoriji malih i obiteljskih hotela - Vila Rova. Hotel je u skladu s prirodom u kojoj se nalazi, posjeduje wellness i vanjski bazen, a ono što gosti jako vole je opuštanje u masliniku koji hotel spaja s morem. 

Ovaj hotel svima (ne samo gostima koji u njemu borave) nudi i jedinstveno fine dining iskustvo - Krk na tanjuru

Koristeći namirnice s kvarnerskog podneblja, chef Marin Pleše želi svojim jelima zaintrigirati goste te ih potaknuti da kušaju domaće i tradicionalno spajajući okuse djetinjstva, ali i pomalo zaboravljene specijalitete koji su se nekad kuhali na Krku. 

Hrana se poslužuje na prekrasnoj terasi s koje puca pogled na more, u autohtonim tanjurima koje je posebno za ovaj hotel napravila Krčka umjetnica Katica Orlovčić (Kat's Clay)

Upoznajte povijest ovog otoka! 

Baščanska ploča
Baščanska ploča

Jedan od glavnih sinonima otoka Krka je nacionalni spomenik kulture Bašćanska ploča iz 11.stoljeća čija se vjerna kopija danas nalazi u crkvi sv. Lucije u Jurandvoru, nadomak Baške, koju možete posjetiti u organiziranoj turi, ali i individualno.

Kolijevkom glagoljaštva smatra se i Vrbnik koji je jedinstven po mnogočemu - nalazi se na brdašcu do čijeg vrha vode uske ceste, a uz glagoljašku piše i svoju vinsku priču koja počinje u vinorodnoj dolini zlatne vrbničke žlahtine u čijoj kapljici uživaju brojni vinoljupci. 

Dok istražujete Krk možete vidjeti antičke ostatke u uvali Sepen (kod Omišlja) Fulfinum-Marine i otočić Košljun, s franjevačkim samostanom od 1447 godine. 

U Dobrinju koji je smješten na brijegu 200 m iznad mora s vidikovca pogled seže na uvalu Soline i Kvarnerski zaljev, a u posjetu kaštelu Gradec čut ćete priču o krčkim knezovima Frankopanima. 

Povijest Krka priča priču i o posebnosti malih mediteranskih mjesta poput Njivica koje su danas sinonim za obiteljski turizam. Nekad je to bilo malo ribarsko naselje, koje je postalo turistička destinacija 1930. kada je izgrađen hotel Luka (današnji Aminess Veya hotel).  

Omišalj je slikovit gradić duge povijesti iz kojeg za čas dolazite do sela Rudine gdje ćete istražiti krčko podzemlje ulazeći u špilju Biserujku. 

Malinskoj ćete više čuti o povijesti Dubašnice, koje je dobilo ime po bujnim šumama hrasta (staroslavenski dub-hrast).  

Grad Krk skriva kamene ulice, ostatke bedema koji su zaštićeno ali i uklopljeni u tradicionalnu arhitekturu. U Krku ne propustite i prekrasnu priču o brodogradnji u interpretacijskom centru maritimne baštine otoka Krka kroz koje vas vodi krčki brodomaketar i kolekcionar Željko Skomeršić. 

Foto: Nikola Zoko 

Slična pitanja

1 odgovor 499 👀
3 odgovora 711 👀
2 odgovora 669 👀
1 odgovor 862 👀
2 odgovora 1.4k 👀
4 odgovora 468 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.3k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...