144 pregleda
Matija Kranjčić u rubrici Muzika i ples od Matija Kranjčić (15.9k bodova)
uređen od Znatko
Koliko je popularno danas slušati klasičnu glazbu ako se njome stručno ne baviš - ne sviraš instrument ili se ne obrazuješ u tom smjeru?

Je li popularna glazba motivirana novcem i tržištem sasvim prirodni i logični nastavak klasične glazbe koja je u svoje doba bila motivirana istim tim čimbenicima?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+6 glasa
Silvija Garić od Silvija Garić (7.1k bodova)
U suvremenom svijetu nije popularno, pogotovo među mlađim generacijama, slušati klasičnu glazbu. Nažalost, više nije presudna kvaliteta glazbe nego njezina prezentacija na tržištu. Vrlo mali postotak ljudi je upoznat sa poznatim klasičnim djelima koja se smatraju dijelom opće kulture. Osim umjetničke vrijednosti, klasična glazba ima vrlo pozitivan i umirujući učinak na čovjekovo tijelo i um, opušta nas i poboljšava koncentraciju zbog čega bi bilo dobro da je ponekad slušamo.
Popularna glazba se zasigurno razvila iz klasične, ali društvene promjene dovele su također do promjene ukusa u glazbi. Danas postoji veliki broj različitih žanrova glazbe i svatko treba slušati što voli, ali smatram da bi svi morali biti upoznati sa određenim klasičnim djelima poznatih skladatelja.
+2 glasa
Laura Marjanović od Laura Marjanović (8.4k bodova)
odabran od Matija Kranjčić
 
Najbolji odgovor
Danas nije popularno, pogotovo među tinejdžerskom generacijom, slušati klasičnu glazbu ako se njome stručno ne bavimo. Čak bih se usudila reći da se to ne odnosi isključivo na tinejdžersku generaciju već i na ljude srednje i starije životne dobi. Kao glavnog krivca za to ne bih htjela kriviti same ljude, već medije kojima smo svakodnevno izloženi. Vrlo je jednostavno to dokazati na način da će se na npr. Youtube-ovom recommendedu prije naći neka vrsta cajki, narodnjaka i pop glazbe nego klsaična glazba, pa makar i uobliku nekog remixa. Remixi klasične glazbe danas postaju sve popularniji jer današnji "skladatelji" traže inspiraciju u autorima iz povijesti glazbe te u njima otkrivaju površnu ljepotu i od toga rade popularne pjesme. Mislim da to nije loš put za revitalizaciju i renesansu klasične glazbe upravo kroz današnji glazbeni mainstream. Smatram da je popularna glazba, kao i klasična u svoje doba prije kojih 200-300 godina, motivirana novcem, tržištem i zahtjevima publike te da slušanje klasične glazbe nije popularno ukoliko se njome stručno ne baviš, izuzev pojedinaca.

Slična pitanja

2 odgovora
1 odgovor
Matija Kranjčić 08.08.2021. pitanje u rubrici Muzika i ples od Matija Kranjčić (15.9k bodova)
2 odgovora
1 odgovor
1 odgovor
Znatko medijski pokriva

Zagreb, 29. i 30.11. 2022.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

GAME CHANGERPrva poslovna gaming i metaverse konferencija

Zagreb, 01.12.2022.

KOTIZACIJE
Znatko medijski pokriva

NEM Zagreb 2022Središnje mjesto okupljanja producenata, scenarista, produkcijskih kuća, predstavnika FTA televizija, pay TV kanala, streaming servisa te ostalih stvaratelja sadržaja

Zagreb, 07. - 09.12.2022.

ULAZNICA
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

9.6k pitanja

14.9k odgovora

3.4k komentara

1.4k korisnika

...