Ivan Gačić u rubrici Politika od Ivan Gačić
promjena rubrike od Znatko

Koja prava ima premijer države (predsjednik vlade tj. svih ministara)?

Riječ "premijer":

  • njem. Premier;
  • dolazi od franc. "premier [ministre]" znači "prvi [ministar]";
  • eng. prime minister;
* povezano sa odgovorom na pitanje: Koja prava ima predsjednik?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+13 glasa
Stjepan Vuksanović od Stjepan Vuksanović

Premijer ima i drugi naziv, u parlamentarno uređenim državama to je šef izvršne vlasti. Njegova je uloga u vladi najvažnija, jer je odgovoran za Vladine odluke. Premijer u svome poslu saziva sjednice vlade, te ih ujedno i raspušta. Premijer ne smije dobacivati nikakve poštapalice kolegama, te se mora ponašati u skladu sa zakonima i biti uzor svim zastupnicima u Saboru. Zadužen je za davanje određenih ovlasti u sklopu projekata za koje misli da su važni za hrvatsko društvo, ili zajednicu. Premijer je također u kontaktu sa predsjednikom države sa kojim surađuje u obnašanju vanjske politike, donošenju određenih zakona koja bi se trebala provoditi, premijer također održava uvodne govore na sjednici i ostalo.

+10 glasa
Silvija Garić od Silvija Garić
odabran od Ivan Gačić
 
Najbolji odgovor
Premijer, to jest predsjednik vlade, šef je izvršne vlasti u parlamentarnim državama. On je odgovoran za odluke koje donosi vlada, te je njezin glavni predstavnik.

Premijer saziva i raspušta sjednice vlade, upravlja njezinim radom i potpisuje propise koje vlada donosi. Kao i cijela vlada, premijer je odgovoran Hrvatskom saboru. Premijer također daje upute za rad i zaduženja ministrima, te ovlaštenja za provođenje određenih projekata. Premijer u suradnji sa predsjednikom republike provodi vanjsku politiku, te sudjeluje u svim poslovima vlade: predlaganje i provođenje zakona, predlaganje državnog proračuna, nadzor državne uprave i slično. Trenutni predsjednik vlade Republike Hrvatske je Andrej Plenković.
+1 glas
Arnela Abadžija od Arnela Abadžija
premijer iliti predsjednik Vlade neke države ima sva ovlašćenja u toj državi u smislu da on predstavlja narod odlučuje o nekim pitanjima a predsednik je više kao neka marioneta veće oblasti na neki način ima premijer i u svim odlukama i u posjeti vanjskim zemljama i o svemu drugome predsjednik samo ima te ta neka formalna zaduženja na primer potpisati kada se izlazi na izbore i tako ta neka papirologija

Slična pitanja

1 odgovor 325 👀
1 odgovor 239 👀
Josipa Grgić 11.06.2021. pitanje u rubrici Politika od Josipa Grgić
3 odgovora 354 👀
2 odgovora 199 👀
2 odgovora 282 👀
1 odgovor 228 👀
1 odgovor 285 👀
Augustina Kolak 20.12.2020. pitanje u rubrici Politika od Augustina Kolak
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.6k pitanja

22.2k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...