389 pregleda
Marinko Zadro u rubrici Djeca i roditeljstvo od Marinko Zadro
Tipičan problem rastavljenih roditelja u Hrvatskoj je da očevi ne plaćaju alimentaciju, a majke ne daju dijeci da vide očeve. Majka može jednostavno putem FINA-e ovršiti oca ako joj ne plaća. Sustav se tako brine za majke, no ne brine se za kontakte djeteta i oca. Postoji mjera koja se pravno zove "ovrha nad djetetom", no nju CZSS nikako ne preporučuje očevima i uglavnom se izbjegava osim u krajnjoj nuždi. Zašto sustav ne kažnjava majke koje brane djeci da vide svog oca čime krše sudsku odluku o kontaktima oca sa svojom djecom?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Sara Adžić od Sara Adžić
Ovo je dosta osjetljiva tema pa ne mogu ponuditi konkretan odgovor, ali mogu svoje mišljenje. Dijete mora imati u svom životu i majčinsku i očinsku figuru. Ona je vrlo važna za njegov psihički razvoj. Sve ovisi o razlogu rastave sami roditelja, ne opravdavam majke koje to brane svojoj djeci, ali vrijedi pogledati i drugu stranu medalje. Znamo da je u Hrvatskoj veliki postotak nasilja u obitelji pogotovo muškarac prema ženi (iako ima i obratnih situacija). U majkama se probudi taj majčinski instinkt i potreba za zaštitom svog djeteta pa pretpostavljam da većina odluka polazi iz toga. Osim toga, majka je isto povrijeđena zbog razvoda pa bi se na taj način mogla "osvetiti" ocu što naravno nije ispravno. Ukoliko je otac normalan, razvod je prošao uredu, a otac je željan vidjeti svoje dijete on to svakako zaslužuje. Ima pravo podići tužbu protiv majke i zahtijevati da vidi svoje dijete uz navedeno obrazloženje. Mislim da primarno u tom trenutku treba razumijeti obje strane i pustiti da "zacijele rane" tj. najbolje bi bilo otići barem neko vrijeme kod psihologa.
Zoran Marković od Zoran Marković
Itekako je to problem u nas. Susjed mi je u tome.
Milan Šaljivđija od Milan Šaljivđija
Možda ne razumijete problematiku ovdje, no otac nije jedini koji želi vidjeti dijete. Dijete vjerojatno isto želi vidjeti i oca. Treba gledati iz perspektive djeteta. Također otac ako pokreće tužbu protiv majke, pokreće je u ime djeteta. Savjet za odlazak psihologu možda nije potreban ocu, a majci je. No ako je dijete pretežno kod majke, zašto bi majka trebala imati tu komociju da dijete ne smije vidjeti oca jer ona mora odlaziti psihologu? :(

Slična pitanja

🎂🎉

Kao i svake godine, tako i ove, 7.12. Znatko slavi svoju novu godišnjicu, a ove godine je posebna: 10. jubilarna Znatkova godina postojanja!
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.2k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...