908 pregleda
Ivan Gačić u rubrici Djeca i roditeljstvo od Ivan Gačić
promjena rubrike od Znatko
Da li dijete koje 11 godina živi s majkom, a otac ga ne želi vidjeti dužan to ipak činiti mimo svoje volje?

Otac uredno plaća alimentaciju za dijete 11 godina, ali ga iz nekih razloga ne viđa. Da li postoji pravna sankcija za neviđanje djeteta, a ako novčane obveze se podmuruju redovito?

Da li se majka može pismeno obratiti CZSS-u ako smatra da je dijete u određenom stupnju zanemareno, odnosno da se djetetove medicinske, razvojne i ostale potrebe ne izvršavaju na adekvatan način?

Hvala.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+5 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek
odabran od Ivan Gačić
 
Najbolji odgovor

Uz određeni iznos alimentacije, sud je bio nužan odrediti i kontakte s djetetom. Ukoliko je sudom utvrđeno da se otac i dijete trebaju viđati određeni broj sati godišnje, majka svakako ima pravnu osnovu po kojoj može tužiti oca za neposjećivanje djeteta,

U zakonu stoji kako dijete ima pravo na roditeljsku skrb obaju roditelja, ako žive razdvojeno, no roditeljska skrb ne podrazumijeva samo materijalno, već i djetetovo pravo na sigurnost i odgoj u obitelji primjeren djetetovim tjelesnim i psihološkim razvojnim potrebama. Svakako da će djetetu izostati barem jedno od potonjeg (primjerice emocionalna podrška i prvivrženost), ako ne viđa jednog od roditelja. 

Osim toga, roditelj koji ne živi s djetetom ima dužnost i pravo ostvarivati osobne odnose s djetetom, ukoliko mu to sudskom odlukom nije zabranjeno.

Dakle, u Obiteljskom zakonu RH stoji dovoljno informacija i zakona prema kojima bi se majka mogla požaliti na navedenu situaciju, no sve ovisi o dubini i pozadini ovog slučaja. 

Izvor: https://www.zakon.hr/z/88/Obiteljski-zakon

Slična pitanja

🎂🎉

Kao i svake godine, tako i ove, 7.12. Znatko slavi svoju novu godišnjicu, a ove godine je posebna: 10. jubilarna Znatkova godina postojanja!
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.2k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...