Biljana Tandara u rubrici Web Poslovanje od
Što savjetujete kako se mogu sakupljati email adrese i kako se može stvoriti vlastita mailing lista?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+3 glasa
Josip Vučić od
Moguće je putem http://mailchimp.com/ web aplikacije, gdje je moguće kreirati liste, obrazac za prijavu koji je moguće postaviti na Vašu web stranicu i ima mnoge napredne funkcije. On sam brine da newsletter ne završi u spam folderu te postoji detaljna analitika svake newsletter kampanje.

Uz to je besplatan do 2000 pretplatnika i 12000 poslanih newslettera.
–5 glasa
Matej Tolić od

Stvaranje vlastite mailing liste 

Normalno, za prijavu na newsletter, morate imati neku formu u koju će posjetitelji vaših web stranica moći upisati svoje ime, prezime i email adresu. Zapamtite, pretplata na newsletter za onoga tko vam je ostavio svoje osobne podatke (pa bila to samo i email adresa) znači POVJERENJE. Oni su ostavili svoje podatke i ukazali vam povjerenje koje ne smijete iznevjeriti.

Što spada u osobne podatke?

Osobni podatak je svaki onaj podatak uz pomoć kojeg možemo identificirati pojedinca. Ponekad je za to dovoljno samo ime i prezime, ponekad samo email adresa, ponekad kombinacija imena, prezimena i recimo osobne fotografije. Osobni podaci su dakle:

ime i prezime,

adresa,

  • email adresa,
  • OIB,
  • broj telefona/mobitela,
  • osobna fotografija,
  • podaci o obrazovanju, stručnoj spremi,
  • podaci o plaći, kreditnom zaduženju,
  • biometrijski podaci (otisak prsta, snimka šarenice oka).

 

Matej Tolić od
SPAM (neželjena elektronička komunikacija)
Sve se svodi na nekoliko ključnih detalja kojih se, toplo preporučujem, morate pridržavati. Na žalost, na SPAM listi možete završiti i ako imate 100% vlastitu bazu, sa 100%-tnim pristankom svih prijavljenih. Kako? Pa recimo ako IP adresa servera na kojem imate web i neki custom CMS sustav iz kojeg šaljete newsletter, završi na SPAM listi.
10 antiSPAM savjeta
Za slanje newslettera trebate imati odobrenje (privolu) vlasnika email adrese da želi primati email newsletter.
U svakom trenutku primatelju morate omogućiti jednostavnu odjavu s mailing liste (Unsubscribe).
Koristite gotove alate za email marketing, kao što su: MailChimp, GetResponse, ConstantContact, My Emma, Aweber, Redcappi.
Newsletter možete poslati na email adresu tvrtke (recimo info@tvrtka.hr) s kojom imate stalni poslovni odnos.
Slanje promotivnih materijala potrošaču s kojim niste u stalnom poslovnom odnosu jest SPAM (npr. netko je jednom bio gost hotela).
Slanje newslettera subjektima do čijih ste email adresa došli kupovinom jest SPAM.
Nikad ne prikrivajte identitet pošiljatelja poruke.
Izbjegavajte “spammy” ključne riječi i fraze u newsletteru (FREE, CLICK HERE! FREE! BUY NOW!, Casino, Click now, Open immediately). Najosjetljiviji na SPAM je upravo Subject Line tj. naslov newslettera.
Ne koristite VELIKA SLOVA (pogotovo u naslovu), previše znakova interpunkcije, previše boja ili prevelike slike u newsletteru.
NE KREIRAJTE newsletter u Microsoft Wordu eksportirajući ga onda u HTML, taj kod je aljkav i SPAM filteri ga mrze.‌
Matej Tolić od
15 savjeta za stvaranje liste
Ne kupujte bazu
Kupljena baza, ako se netko baš zainati, može vam stvoriti samo probleme. Zašto? Jer je osnovno pravilo da vam za slanje newslettera na nečiju email adresu treba pristanak vlasnika te email adrese.
Landing stranica za prijavu
Na svojim web stranicama napravite landing stranicu za upis na mailing listu, a formu za upis možete staviti i na ostale web stranice.
Pojednostavite prijavu
Nemojte komplicirati i tražiti previše detalja jer će to biti kontra produktivno. Za početak će vam dovoljno biti da dobijete ime i prezime te email adresu.
Izjava o privatnosti
Napravite posebnu stranicu s tom izjavom u kojoj svojim pretplatnicima na newsletter garantirate privatnost, te da njihove osobne podatke nećete proslijediti trećim osobama.
Testimonials
Na landing stranici za prijavu na newsletter, stavite izjave zadovoljnih korisnika koji primaju newsletter. Neće odmoći, samo će pomoći da se upišu novi.
Uključite Social Sign-Up
Iskoristite mogućnost da upis na vašu mailing listu ponudite i preko Facebooka pomoću posebne aplikacije. Jednostavno je, ako recimo koristite MailChimp koji već ima gotovo rješenje za to.
Dajte vrijednost
Razlog zbog kojeg će se netko prijaviti na newsletter je upravo vrijednost koju ta osoba vidi u njemu. Dakle, ako im u newsletteru nudite linkove na dobre blog članke, ako s vremena na vrijeme organizirate neke cool akcije, dajete super popuste, savjete,… Pretplatnici će dolaziti zbog toga.
Pokažite newsletter
Pokažite im primjer newslettera. Još bolje, napravite arhivu newslettera na web stranicama i ponudite im linkove do njih.
Word of Mouth
U newsletterima koristite link “Pošalji prijatelju“. Dobre stvari prijatelji dijele međusobno, pa ako se nekome svidi newsletter sigurno će ga poslati na adrese svojim par najboljih frendova.
Link za pretplatu
Osim što mora biti na webu, takozvani Sign-Up link mora biti i u newsletteru, upravo iz razloga da se netko tko ga dobije od svojeg frenda može lako i brzo prijaviti na njega.
Dijelite svoj sadržaj
Dijelite sadržaj koji stvarate (blog članke, infografike, video upute,…) i u svakoj prilici iskoristite mogućnost da privučete nove pretplatnike. Zamolite poslovne partnere da na svojim stranicama objave link za prijavu na newsletter. Svakako im uzvratite istom mjerom.
Sinergija s blogom
Blog je savršen alat za stvaranje dobrog sadržaja i za sinergiju s email newsletterom. Sign-Up formu za newsletter stavite na kraj svakog blog članka.
Nagradne igre / natječaji
Svakako ih probajte iskoristiti da bi prikupili nove pretplatnike na newsletter. No, prilkom sudjelovanja u nagradnoj igri/natječaju svakako im ponudite mogućnost odabira: da li se želite prijaviti na newsletter za dobivanje informacija o proizvodima. Jedan “check-box” bit će dovoljan.
Nudite pretplatu
Gdje god je to moguće, privucite nove pretplatnike.  Iskoristite nastupe na sajmovima, web stranice, Google Ads, Facebook oglašavanje, sastanke. Napravite mali tiskati flayer u koji će vam upisati podatke i staviti svoj potpis – i to vrijedi.
Prijavite bazu
Ako posjedujete osobne podatke klijenata/korisnika (pa bila to samo email adresa tipa ime.prezime@domena.com) dužni ste Agenciji za zaštitu osobnih podataka (www.azop.hr) prijaviti vođenje zbirke osobnih podataka kao i voditelja te zbirke. Nakon toga možete mirno spavati.‌
Biljana Tandara od
E super. Samo ovo zadnje mi je trebalo, ali vidim da ste mi dali pregrš informacija. Hvala @matej92‌

Slična pitanja

1 odgovor 4.8k 👀
Ivana Basar 06.09.2020. pitanje u rubrici Internet od Ivana Basar
2 odgovora 743 👀
1 odgovor 426 👀
1 odgovor 320 👀
Robert Mali 09.05.2014. pitanje u rubrici Web Hosting od Robert Mali
1 odgovor 523 👀
Biljana Tandara 19.05.2014. pitanje u rubrici Web Marketing od Biljana Tandara
2 odgovora 1.5k 👀
1 odgovor 674 👀
1 odgovor 456 👀
3 odgovora 1.2k 👀
Zoran Jurić 12.02.2014. pitanje u rubrici Web Marketing od Zoran Jurić
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.6k komentara

1.6k korisnika

...