Ana Pilato u rubrici Promet i vozila od

Da li poznati tehnološki div Xiaomi, poznat kod nas po mobitelima i električnim romobilima, ali u svijetu po svim mogućim elektroničkim napravama (kućanske, kuhinjske, poslovne, ...) proizvodi i električna vozila tj. automobile

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+9 glasa
Redakcija od
prikazano od Znatko

Xiaomi je upravo osnovao novu kompaniju za proizvodnju pametnih električnih vozila (EV) te ju iz kompanije najavljuju kao ključnu prekretnicu u poslovanju Xiaomija. Osnivač, predsjednik i izvršni direktor korporacije Xiaomi Lei Jun je investirao 10 milijardi kineskih juana (1,31 mlrd. EUR) te je time završio registraciju, a utemeljio kao pravni zastupnik novu kompaniju Xiaomi EV Company Limited u sklopu dugo očekivane Xiaomijeve inicijative pametnih električnih vozila (EV).

Da, Xiaomi je upravo započeo razvoj nove kompanije koja će ubuduće proizvoditi električne automobile

Još krajem ožujka 2021., Lei Jun, osnivač kompanije Xiaomi, u svom je govoru najavio EV poslovnu inicijativu kompanije, a Xiaomi se njome obvezuje uložiti oko 10 milijardi USD (8,46 mlrd EUR) u poslovanje s električnim vozilima u narednih 10 godina, s početnim ulaganjem od 10 milijardi RMB (1,31 mlrd EUR). Lei Jun najavljuje kako će osobno voditi tim i vlastitu reputaciju uložiti u razvoj Xiaomijevog EV poslovanja. Lei Jun postao je pravni zastupnik kompanije Xiaomi EV Company Limited te će voditi tim koji će udvostručiti proizvodnju električnih vozila kako bi vlastita obećanja pretvorio u djela,  pokazujući svoju čvrstu odlučnost i vjeru u proizvodnju električnih vozila.

Otkad je Xiaomi najavio pokretanje EV poslovanja, tvrtka je postala nada oživljenja automobilske industrije i dionik koji će u razvoj električnih vozila donijeti nove inovacije i potencijale. Lei Jun je 28. srpnja 2021. angažirao talentirani kadar za svoj autonomni odjel putem Weiba. Tijekom »earnings calla« za drugo tromjesečje 2021. održanog 25. kolovoza 2021., Wang Xiang, partner i predsjednik Xiaomija, izrazio je da osjeća ogromnu ljubav automobilske industrije prema Xiaomiju, jer je kompanija tijekom natječaja zaprimila više od 20.000 životopisa. Xiaomi EV tim pomno je odabrao najtalentiranije kandidate i oformio tim od oko 300 zaposlenika. Iznimna naklonost kandidata kompaniji tijekom intervjua potvrdila je da Xiaomi postaje nova sila s velikim očekivanjima poslovne zajednice. Kako se tim i dalje brzo širi, novi talentirani istomišljenici su više no dobrodošli u kompaniju.

Tijekom pet mjeseci - od objave Xiaomijeve EV inicijative do službene registracije EV tvrtke - Xiaomi EV tim proveo je brojna istraživanja među korisnicima i provjera u industrijskom lancu, s više od 2000 anketa i preko 10 posjeta industrijskim partnerima, nastavljajući s definicijom EV proizvoda i formiranjem tima.

Osim toga, Xiaomi je 25. kolovoza 2021. objavio kupnju tvrtke Deepmotion Tech, koja razvija tehnologiju autonomne vožnje. To pokazuje da se Grupa počela fokusirati na izgradnju automobilskih tehnologija i razvoj talenata. Xiaomi trenutno zapošljava 16.000 inženjera, a troškovi istraživanja i razvoja u 2020. iznosili su gotovo 10 milijardi RMB (1,31 mlrd EUR), što pokazuje Xiaomijevu spremnost i samopouzdanje u bogatoj bazi talenatiranih pojedinaca i tehnologije. Xiaomijeva tehnološka prednost u područjima umjetne inteligencije, novih materijala i drugim poljima dat će snažnu podršku automobilskom poslovanju.

U međuvremenu je Xiaomi izvijestio o rekordnim prihodima i rastu dobiti Grupe u drugom tromjesečju 2021. godine. U drugom tromjesečju 2021. ukupni Xiaomijev prihod iznosio je 87,8 milijardi RMB (11,5 mlrd EUR), što predstavlja povećanje od 64% u odnosu na prethodnu godinu. Prilagođena neto dobit razdoblja iznosila je 6,3 milijarde RMB (830 mil. EUR), što predstavlja povećanje od 87,4% u odnosu na prethodnu godinu. I ukupni prihod i prilagođena neto dobit dosegli su rekordne vrijednosti u drugom tromjesečju. Osim toga, Xiaomi EV poslovanje dovršilo je formiranje tima, a istovremeno su značajna sredstva uložena u ključnu tehnologiju autonomne vožnje te je službeno registrirana kompanija Xiaomi EV Company Limited. Brojna dosadašnja pokazuju kako je nakon 5 mjeseci priprema Xiaomi bolji nego ikad te spreman krenuti na nov put, a buduće aktivnosti Xiaomi EV poslovanja vrijednim svih očekivanja.


Kompanija Xiaomi

Xiaomi Corporation osnovan je u travnju 2010. i uvršten na Hong Kong Stock Exchange 9. srpnja 2018. (1810.HK). Xiaomi je kompanija za potrošačku elektroniku i proizvodnju pametnih uređaja s pametnim telefonima i pametnim hardverom povezanim IoT platformom.

Xiaomi kontinuirano slijedi inovacije, visokokvalitetno korisničko iskustvo i operativnu učinkovitost. Kompanija neumorno gradi nevjerojatne proizvode po pristupačnim cijenama kako bi svima u svijetu omogućila da uživaju u boljem standardu putem inovativnih tehnologija.

Xiaomi je jedna od vodećih svjetskih kompanija za proizvodnju pametnih telefona. Tržišni udio tvrtke u isporukama pametnih telefona u drugom tromjesečju 2021. svrstava Xiaomi na drugo mjesto u svijetu. Tvrtka je također uspostavila vodeću svjetsku potrošačku platformu AIoT (AI+IoT), sa 374,5 milijuna pametnih uređaja povezanih na svoju platformu (isključivši pametne telefone i prijenosna računala) od 30. lipnja 2021. Xiaomi proizvodi prisutni su u više od 100 zemalja i regija širom svijeta.

U kolovozu 2021. tvrtka se po treći put našla na listi Fortune Global 500, na 338. mjestu, što je 84 mjesta više u odnosu na 2020.

Slična pitanja

2 odgovora 233 👀
1 odgovor 279 👀
1 odgovor 288 👀
Margareta Jurisi 30.10.2020. pitanje u rubrici Promet i vozila od Margareta Jurisi
2 odgovora 7.8k 👀
Robert Mali 28.08.2020. pitanje u rubrici Promet i vozila od Robert Mali
1 odgovor 238 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...