Ivan Gačić u rubrici Financije od
Što je to KREATIVNO KNJIGOVODSTVO?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+9 glasa
Mia Marijanović od
odabran od Ivan Gačić
 
Najbolji odgovor

Ja bi rekla da je zapravo kreativno računovodstvo skup tehnike koje se koriste u knjigovodstvu neke firme u svrhu prilagođavanja stvarnog stanja poslovanja dostupnoj lepezi zakonski dozvoljenih manevara. Dakle, naglašavam "zakonski dozvoljenih" dakle - legalnih knjigovodstvenih aktivnost. Problem ovog naziva je što kreativno knjigovodstvo dopušta rubna tumačenja zakona i sklizak teren za odlazak nedopuštene i ilegalne knjigovodstvene aktivnosti koje, naravno, porezna uprava može lakše ili teže uočiti. No, ponavljam u osnovi sve što se radi u sklopu kreativnog knjigovodstva treba biti legalno da bi se to zvalo kreativno knjigovodstvo.

Kreativno knjigovodstvo

Problem prelaska iz legalnosti u ilegalu kod kreativnog knjigovodstva često dovodi do financijske prijevare i zato treba dobro preispitati svoje stavove jer oni pogrešni uglavnom proizlazi iz:

 1. pohlepe, 
 2. želje za osobnim dobitkom, 
 3. rješavanje egzistencijalnih problema te
 4. motivom za poslovnim napretkom.
Iako sam i ja (a i struka!!!) definirala kreativno računovodstvo kao fleksibilan put prikazivanja stvarnog i objektivnog stanja poslovanja kroz financijske izvještaje zadržavajući se unutar zakonskog računovodstvenog okvira, u praksi se često kreativno računovodstvo poistovječuje u poslovnom žargonu sa manipulativnim knjigovodstvom čime se direktno dolazi do kršenja zakonskih propisa.
+7 glasa
Marina Božan od

Htjela bih dati jedan drugi pogled na kreativno knjigovodstvo i to sa strane etike. Naime, kako je Mia napisala ovdje da kreativno računovodstvo nije ilegalno, u čemu se slažem, postavili bih pitanje ili bolje reći potpitanje ovdje, a to je da li je kreativno knjigovodstvo etično ili nije. I tu dolazimo do problema jer poznavajući etiku i što je etika (a karakteristična je za različite podgrupe društva), sama primjena etičnosti na kreativno knjigovodstvo zavisi o točki gledišta promatrača - da li poduzetnika, knjigovođe, porezne uprave ili revizije.

Izvještaji o financijama koje radi knjigovodstvo namijenjeni su zapisivanju i preslikavanja stvarnog stanja te trebaju biti točni, ispravni, te zato i pouzdani pokazatelj. No, zbog prirode stvari, oni su podložni raznim manipulativnim tehnikama vrlo dobro poznatima iskusnim knjigovođama. Manevarski prostor za kreativnog knjigovođu se nalazi se u knjigovodstvenim i računovodstvenim normama koji su, budimo iskreni, često kompleksni, nejasni i vrlo složeni, a procjene primjene su pri tome da stvar bude gora - subjektivne.

U praksi mnogi iskusni knjigovođe su uhvaćeni u kriminalnom dijelu kreativnog računovodstva (iako postoji kao što Mia kaže i onaj legalni dio) jer su se određeni financijski podaci namjerno prikazivali netočnima i nestvarnima kako bi postigli određenu svrhu, npr. poradi iskazivanja boljeg financijskog rezultata kompanije. Mia je nabrojala svrhe i motive, a ja ću popisati neke rezultate takvih kriminalnih aktivnosti kreativnog knjigovodstva:

 • direktno iskazivanje imovine, 
 • prikaz obveza i kapitala kompanije s nerealnim vrijednostima,
 • ulaganja u udjele (ili dionice) koja se niz godina tržišno ne provjeravaju (verifikacija),
 • prikaz nepostojeće imovine u bilanci kompanije,
 • "spremanje u ladicu" obveza prema izvođačima / dobavljačima,
 • odlaganje knjiženja troškova poslovanja,
 • lažni troškovi pronevjere novca.
+5 glasa
Redakcija od
prikazano od Znatko

Kreativno knjigovodstvo sastoji se od knjigovodstvenih praksi koje, treba JAKO naglasiti, u potpunosti slijede potrebne zakone i propise kako bi se standardiziralo izvještavanje, ali ipak u konačnici odstupaju od toga što standardi namjeravaju postići. Kreativno knjigovodstvo koristi "rupe" u knjigovodstvenim standardima kako bi lažno prikazalo bolji imidž kompanije. Stoga ova općenito prihvaćena fraza se odnosi na sustavno pogrešno predstavljanje istine, ali u okvirima zakona. Nedorečenost zakona i nesposobnost zakonodavca izvor su dopuštanja postojanja kreativnog knjigovodstva. No, opet prevelikim zadiranjem u reguliranje knjigovodstvenih okvira dolazi do sputavanja realnog prikazivanja poslovanja kompanije i prevelikim miješanjem države u privatni sektor. Ipak, posao zakonodavca je da ostavi dovoljno prostora za realno prikazivanje poslovanja, ali da istovremeno popuni "rupe" koje iskorištavaju previše kreativni knjigovođe, najčešće na zahtjev uprave kompanije.

–2 glasa
Ivana Mačić od

U početku kreativno knjigovdstvo predstavljalo je fer i istinito iskazivanje podataka u financijskim izvještajima trgovačkih društava. Kreativno knjigvodstvo omogućava fleksibilnost unutar knjigovodstvenih regulatornih okvira s ciljem istinitog i fer prikaza o poslovanju izvještajnog trgovačkog društva. 

No tijekom vremena kreativno knjigovodstvo poprima obilježja manipulativnog računovodstva. Manipulativno knjigovdostvo sinonim je lažiranja financijskih izvještaja. Lažiranje financijskih izvještaja ima povijesnu praksu te istodobno podrazumijeva i prijevaru dok prijevara ne mora biti povezana samo sa lažiranjem financijskih izvještaja jer prijevare ne moraju biti nužno povezane sa knjigovdstvom.

Kreativno računovodstvo su zapravo tehnike koje se koriste u svrhu lažiranja financijskih izvještaja.

Te tehnike se opisuju kao upravljanje zaradom, agresivno računovodstvo, izglađivanje dobiti i prihoda te manipulacije i lažiranje financijskih izvještaja mrežom prijevare. Neki takvi rezultati kreativnog računovodstva završavaju kao poznati financijski i knjigovodstveni skandali koji dovode do financijskih slomova trgovačkih društava i to upravo uporabom tehnika kreativnog računovodstva.

Slična pitanja

1 odgovor 954 👀
1 odgovor 1.4k 👀
1 odgovor 1.2k 👀
Goran Dren 01.09.2016. pitanje u rubrici Poslovanje od Goran Dren
1 odgovor 2.4k 👀
Goran Dren 01.09.2016. pitanje u rubrici Poslovanje od Goran Dren
1 odgovor 997 👀
1 odgovor 2.2k 👀
1 odgovor 1.3k 👀
Goran Dren 01.09.2016. pitanje u rubrici Posao od Goran Dren
2 odgovora 456 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.6k komentara

1.6k korisnika

...