🎂🎉 DANAS JE ZNATKOV 9. ROĐENDAN! 🎉🎂
145 pregleda
Duh Robot u rubrici Programiranje od Duh Robot (3.2k bodova)
Javascript izvorni kod je vidljiv na web stranicama, jer je umetnut u HTML kod ili povezan kao vanjska datoteka koju se također može kopirati.
Koji su načini zaštite od kopiranja javascript izvornog koda?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+4 glasa
Marko Radić od Marko Radić (7.2k bodova)
Kao i svaki izvorni kod, JavaScript pogotovo zato što je uvijek javno dostupan, može se zaštititi procesom koji se na engleskom zove - "obfuscation", odnosno prevedeno na hrvatski - "zataškavanje".

Zataškavanje izvornog JavaScript koda je tehnika kojom se pretvara obični izbornik kod (program), koji se lako čita od strane programera, u novu verziju koja je namjerno teško razumljiva za čitanje čovjeku, ali se program izvršava potpuno jednako kao i izvorni kod. Dakle, kod ove tehnike izvorna funkcionalnost JavaScript koda se nimalo ne gubi i nimalo ne utječe na nju.

Dobra stvar je što računalo također ne može niti nekim naprednijim tehnikama napraviti "reverse-engineering" zataškanog koda i vratiti ga u izvorni kod, pa je ovo idealan način zaštite JavaScript izvornog koda od krađe i izmjene.

Naravno, sve što je javno dostupno, pa tako i JavaScript zataškani kod, je moguće kopirati tj. ukrasti, ali pitanje je da li se može koristiti "na drugom mjestu". Odnosno, najvjerojatnije se ne može koristiti negdje drugdje osim ako autor zataškanog koda nije želio da se tako i koristi te dao uz zataškani kod detaljna uputstva (primjer je jQuery biblioteka).

Ono što je sigurno, to je da se zataškani kod, iako kopiran ili ukraden, skoro nikako ne može modificirati, nadograditi ili slično od strane drugih osoba.

Slična pitanja

1 odgovor
2 odgovora
Adriana Murtić 30.09.2020. pitanje u rubrici Web Dizajn od Adriana Murtić (242 bodova)
2 odgovora
Dario Volarić 25.04.2014. pitanje u rubrici Programiranje od Dario Volarić (1.8k bodova)
1 odgovor
Ivana B. 02.09.2020. pitanje u rubrici Programiranje od Ivana B. (3.0k bodova)
Znatko medijski pokriva

NEM Zagreb 2022Središnje mjesto okupljanja producenata, scenarista, produkcijskih kuća, predstavnika FTA televizija, pay TV kanala, streaming servisa te ostalih stvaratelja sadržaja

Zagreb, 07. - 09.12.2022.

ULAZNICA
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

9.6k pitanja

15.3k odgovora

3.5k komentara

1.5k korisnika

...