434 pregleda
Dario Volarić u rubrici Programiranje od Dario Volarić (2.2k bodova)
promjena rubrike od Znatko

Što je izvorni kod (eng. source code) kod programiranja?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+8 glasa
Ivan Bilić od Ivan Bilić (15.9k bodova)

Izvorni kod nekih web stranica obično je skup tekstualnih datoteka, ali može uključivati i druge dijelove kao što su grafički elemenati (gif, jpg, png, flash, svg, ...), zvukove, muziku, video i sl. Navedene tekstualne datoteke sadrže skup naredbi (instrukcija) napisanih u nekom programskom jeziku.

Za programiranje web stranica najčešće se koristi PHP, a znatno rijeđe ASP, Java, itd. PHP je skriptni programski jezik (izvorni kod je uvijek vidljiv i dostupan promjenama, a svaka promjena odmah je uočljiva na web stranici), ne zahtjeva komapjliranje, ima vrlo raširenu podršku kroz raznorodne funkcije koje programeru olakšavaju programiranje web stranice, te je za njih napisani najviše razvojnih okolini (Yii, ...) i web aplikacija (CMS, CRM, ...). Čak je i sam Facebook (frontend) inicijalno pisan u PHP-u.

+6 glasa
Svetozar Marković od Svetozar Marković (2.6k bodova)
Izvorni kod nekog programa je tekst od nekoliko hiljada, pa čak i stotina hiljada linija napisanih u nekom od programskih jezika poput: Basic, Pascal, C, Java, PHP, ASP, ...
 
Da biste izvorni kod nekog programa mogli koristiti na računaru, poput drugih programa koje svakodnevno koristite, potrebno ga je prvo pretvoriti u izvršni oblik. 
 
Prevođenjem (kompajliranjem) hiljada linija programskog jezika, pretvara se u mašinski jezik kojeg računari mogu puno brže izvršavati od programskog jezika u kojem je izvorni kod napisan. Jednom kad je program preveden u izvršni oblik, više ga nije moguće bitno mijenjati bez pribegavanja raznim hakerskim trikovima. Želite li napraviti neku izmenu na programu koji je već u izvršnom obliku ili napisati sličan program, ovo najverovatnije nećete moći bez pristupa izvornom kodu. Postoje jezici za koje se ne treba pretvarati izvorni kod u mašinski jezik (npr. PHP).

Slična pitanja

1 odgovor
1 odgovor
1 odgovor
Kruno Žagar 06.12.2021. pitanje u rubrici Programiranje od Kruno Žagar (349 bodova)
4 odgovora
11.12.2013. pitanje u rubrici Programiranje od i_mark
1 odgovor
1 odgovor
Nino Marić 25.01.2022. pitanje u rubrici Programiranje od Nino Marić (15.8k bodova)
Znatko medijski pokriva
Superprodavač 2023
Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.9k pitanja

17.3k odgovora

4.5k komentara

1.4k korisnika

...