80 pregleda
Ana Pilato u rubrici Priroda od Ana Pilato [Ekstraktivan] (6.1k bodova)
Kakav je poznati planinarski događaj HIGHLANDER? Koji je njihov moto i cilj?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Redakcija od Redakcija [Turboaktivan] (30.9k bodova)

HIGHLANDER je najpoznatiji planinarski događaj u Hrvatskoj, koji okuplja više stotina ljubitelja aktivnog odmora i prirode - sve one koji žele provesti dane u prirodi istražujući planinarske staze, u prekrasnim krajolicima, otkrivajući pritom zadivljujuće prirodne čari "lijepe naše". Danas kada je uz moderan ritam življenja itekako svima potreban tzv. digitalan detox, koji planinarenje nudi, a uz to pruža jačanje fizičkog i mentalnog zdravlja, jačanje imuniteta, čist planinski zrak i punjenje baterija. Sve to, i još mnogo više, dobivaju sudionici HIGHLANDER događanja u planinama.

'Avantura života' glavni je moto HIGHLANDER-a, u kojoj je fokus prije svega stavljen na emocije i jedinstveno iskustvo –prekrasne planinske krajolike, zvijezde na nebu, logorsku vatru, ljudsku toplinu i lijepu gestu, ali i spoznavanje sebe kroz nepoznate i izazovne situacije koje planina nudi. Ovo je iskustvo koje nema cijenu, jer isključiti mobitel na makar i 2 dana, u potpunosti se prepustiti čarima prirode i zaći u najdublje sfere samog sebe – nije li to istinski luksuz?

Uz promociju aktivnog i zdravog načina života kroz planinarenje, jedan od najvažnijih ciljeva HIGHLANDER-a je očuvanje i briga za prirodu koju ostavljamo generacijama u nasljeđe, stoga od samog početka provode tzv. Leave No Trace filozofiju, gdje se sudionicima nalaže da ne ostavljaju svoje smeće, da paze na prirodu i ne ostavljaju ništa za sobom na planini, a pritom je misija organizatora da u budućnosti svi HIGHLANDER događaj(i) nose status "100% Green Eventa".

Zadnjeg tjedna u rujnu 2021. godine održan je HIGHLANDER Velebit kojem je pristupilo 600-tinjak ljubitelja aktivnog odmora i prirode. Svi oni odlučili su posljednji rujanski tjedan provesti na planinarskim stazama Velebita, a imali su mogućnost biranja duže ili kraće rute, s obzirom da HIGHLANDER nudi dužine staze:

  • od 100 km (5 dana, HIGHLANDER),
  • od 55 km (3 dana, HIGHLANDER 55) i 
  • od 30 km (30 sati, HIGHLANDER EXPERIENCE).

Start je za sve tri rute bio isti – Nacionalni park Sjeverni Velebit i Zavižan, otkud su se hrabro odvažili na istinsku avanturu života. Početni dio vodio je kroz Premužićevu stazu, koja se s razlogom ubraja među najljepše staze u Hrvatskoj. Predstavlja pravo arhitektonsko remek djelo, a prolazi kroz najdivljiji i najnedostupniji velebitski krš. Smatra se kako svaki zaljubljenik u prirodu treba barem jednom u životu proći ovu stazu, jer sadrži raznolike predjele i spektakularne vidike, bilo da se radi o prolasku kroz Hajdučke i Rožanske kukove, pješačenje slikovitim Velebitskim pašnjacima ili pak šarolikim šumskim putevima. 

Nakon dva dana avantura je završila za sudionike HIGHLANDER EXPERIENCE programa, koji su se s primorske strane Velebita kružnom stazom vratili na Zavižan. Oni nešto iskusniji i u fizički boljoj spremi, nastavili su dalje put prema Baškim Oštarijama, gdje je bio cilj za HIGHLANDER 55, odnosno prema Starigradu, kada je nakon punih 5 dana završio ovaj once-in-a-lifetime doživljaj pod nazivom HIGHLANDER.

Svoje oduševljenje iskazao je jedan od organizatora, Jurica Barač, HIGHLANDER, CEO: 

„Sretan sam jer smo na ovom petom izdanju HIGHLANDERA imali oko 600 sudionika iz čak 15 zemalja svijeta. Mislim da je to dokaz koliko ljudi žude za promjenom, odlaskom u prirodu i pomicanjem vlastitih granica. Na to sam posebno ponosan jer je očito da se Hrvatska pokrenula po pitanju planinarenja i svijesti o očuvanju okoliša. Prošle godine smo imali oko 300 sudionika, a ove godine je brojka duplo veća. Također, na ovogodišnjem HIGHLANDERU sudjelovali su i predstavnici HIGHLANDERA iz Egipta, Maroka, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, kako bi vidjeli događaj u svom najboljem izdanju. 

 

Posebno bih se zahvalio našim volonterima, partnerima, Hrvatskoj vojsci i HGSS-u koji su pazili na sigurnost samog događaja koji završava ovaj četvrtak. Veselimo se idućem šestom izdanju koje će se održati sredinom devetog mjeseca sljedeće godine i ovim putem sve koji su se zainteresirali i žele iskusiti prirodu u svojoj punini, ali uz brojne sadržaje i radionice, pozivam da se prijave i sudjeluju u savršenom bijegu od stvarnosti koji nam svima ponekad treba.“ 

Osim samog planinarenja, program ovogodišnjeg HIGHLANDERA uključivao je razne ostale sadržaje, poput satova joge, akustičnih nastupa izvođača, predstavljanja knjige našeg najpoznatijeg alpinista Stipe Božića i još mnogo toga.

Slična pitanja

1 odgovor 152 pregleda
2 odgovora 65 pregleda

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.8k pitanja

14.1k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...