124 pregleda
Mia M. u rubrici Vjera i religija od Mia M. [Ekstraktivan] (7.5k bodova)
Kada je to Djed Mraz preuzeo Božić od Isusa Krista? Ipak je Božić slavlje rođenja Isusa u štalici, a opet pod bor djeca u katoličkoj zemlji kao što je Hrvatska za Božić sve više dobivaju poklone ne od Isusa na njegov rođendan već od Djeda Mraza koji tradicionalno dijeli poklone za Novu Godinu. Ili postoje i Djed Mraz i Djed Božićnjak... Koji je koji?! Kako to?!
* povezano sa odgovorom na pitanje: Kako se veseliti Božiću?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+5 glasa
Lea Schmidt od Lea Schmidt [Proaktivan] (697 bodova)
odabran od Mia M.
 
Najbolji odgovor

Poštovani,

Djed Božićnjak ili Djed Mraz su jedne te iste osobe. Nema nikakve razlike između njih. Ljudi govore najčešće Djed Mraz zbog toga što im je to lakše za izgovoriti. 

Postoji ruska bajka u kojoj Djed Mraz djeci na Silvestrovo dijeli poklone. Oni predstavljaju dobri duh Božića. Obojica vuku porijeklo iz priče o svetom Nikoli. Djed Božićnjak se često pojavljuje i kao zaštitni znak Coca Cole.

 Postali su popularni u 19.stoljeću kad su ih američki novinari predstavili kao stare, dobre i sijede djedove koji na saonicama, u vrijeme Božića, dijele poklone dobroj djeci i žive na, nama svima poznatom, Sjevernom polu.

Thomas Nasta ga je nacrtao prema opisima iz dječje pjesme te na taj način utjelovio njegov lik. Iako je Djed Mraz užasno popularan, u nekim obiteljima se govori o tome kako anđeli donose darove. 

Vjerujem da Djed Mraz nikad nije preuzeo Božić od Isusa Krista jer svi mi znamo što je zapravo Božić i što se dogodilo na taj dan. Djed Mraz ili Djed Božićnjak je tu da ukaže na dobrotu, veselje i sreću. On je tu da nas kao djecu nešto nauči, a to je ne da samo dobivamo poklone, već da nas podsjeti na važnost obitelji i nama bliskih ljudi. Svi mi u nekoj određenoj dobi saznamo da Djed Božićnjak nije stvarna osoba i da ne postoji. 

Priča o njemu je čisto da djeci uljepša djetinjstvo i da na kraju krajeva svatko od nas bude u svom životu Djed Božićnjak. Ne moramo samo donositi darove drugima, možemo im pomoći, nasmijati ih, biti tu za njih i sl. Najvažnije iz svega je da na kraju dana, bili mi odrasli ili djeca, svi znamo što se slavi na Božić, a to je rođenje Isusa Krista.

Nadam se da Vam je ovo pomoglo.

Mia M. od Mia M. [Ekstraktivan] (7.5k bodova)
Hvala Vam Lea. Baš lijep odgovor. Dirnuo me.

Slična pitanja

2 odgovora 286 pregleda
6 odgovora 167 pregleda

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.5k pitanja

13.7k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...