Mia Marijanović u rubrici Vjera i religija od
Kada je to Djed Mraz preuzeo Božić od Isusa Krista? Ipak je Božić slavlje rođenja Isusa u štalici, a opet pod bor djeca u katoličkoj zemlji kao što je Hrvatska za Božić sve više dobivaju poklone ne od Isusa na njegov rođendan već od Djeda Mraza koji tradicionalno dijeli poklone za Novu Godinu. Ili postoje i Djed Mraz i Djed Božićnjak... Koji je koji?! Kako to?!
* povezano sa odgovorom na pitanje: Kako se veseliti Božiću?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+12 glasa
Lea Schmidt od
odabran od Mia Marijanović
 
Najbolji odgovor

Poštovani,

Djed Božićnjak ili Djed Mraz su jedne te iste osobe. Nema nikakve razlike između njih. Ljudi govore najčešće Djed Mraz zbog toga što im je to lakše za izgovoriti. 

Postoji ruska bajka u kojoj Djed Mraz djeci na Silvestrovo dijeli poklone. Oni predstavljaju dobri duh Božića. Obojica vuku porijeklo iz priče o svetom Nikoli. Djed Božićnjak se često pojavljuje i kao zaštitni znak Coca Cole.

 Postali su popularni u 19.stoljeću kad su ih američki novinari predstavili kao stare, dobre i sijede djedove koji na saonicama, u vrijeme Božića, dijele poklone dobroj djeci i žive na, nama svima poznatom, Sjevernom polu.

Thomas Nasta ga je nacrtao prema opisima iz dječje pjesme te na taj način utjelovio njegov lik. Iako je Djed Mraz užasno popularan, u nekim obiteljima se govori o tome kako anđeli donose darove. 

Vjerujem da Djed Mraz nikad nije preuzeo Božić od Isusa Krista jer svi mi znamo što je zapravo Božić i što se dogodilo na taj dan. Djed Mraz ili Djed Božićnjak je tu da ukaže na dobrotu, veselje i sreću. On je tu da nas kao djecu nešto nauči, a to je ne da samo dobivamo poklone, već da nas podsjeti na važnost obitelji i nama bliskih ljudi. Svi mi u nekoj određenoj dobi saznamo da Djed Božićnjak nije stvarna osoba i da ne postoji. 

Priča o njemu je čisto da djeci uljepša djetinjstvo i da na kraju krajeva svatko od nas bude u svom životu Djed Božićnjak. Ne moramo samo donositi darove drugima, možemo im pomoći, nasmijati ih, biti tu za njih i sl. Najvažnije iz svega je da na kraju dana, bili mi odrasli ili djeca, svi znamo što se slavi na Božić, a to je rođenje Isusa Krista.

Nadam se da Vam je ovo pomoglo.

Mia Marijanović od
Hvala Vam Lea. Baš lijep odgovor. Dirnuo me. (h)
Marija Smiljan od
Prije smo uvijek imali samo malog Isuseka dok nije došao Djed Mraz u Jugoslaviji.‌

Slična pitanja

2 odgovora 562 👀
Zoran Jurić 20.12.2015. pitanje u rubrici Djeca i roditeljstvo od Zoran Jurić
3 odgovora 619 👀
2 odgovora 909 👀
6 odgovora 427 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.3k pitanja

23.2k odgovora

8.9k komentara

1.7k korisnika

...