Mia Marijanović u rubrici Vjera i religija od
Što kažu povjesničari.... Da li su na rođenje Isusovo došli mudraci ili kraljevi, trojica njih s tri dara - tamjan, zlato i plemenita mast? I koliko vremena nakon Isusovog rođenja dolaze u posjet Isusu, Mariji i Josipu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+21 glasa
Dragan Dobrić od
uređen od Dragan Dobrić

Jeruzalemska Biblija naziva ih “mudracima” (Matej 2,1), što je prijevod grčke riječi mágoi (množina mágos), što znači “magi, astrolozi, zvjezdoznanci”. Grčko-hrvatski rječnik Stjepana Senca za “maga” kaže da je “član svećeničke kaste u Medijanaca i Perzijanaca” te da su magi bili “astrolozi, gatari, tumači ptičjeg leta, vrači”. The Expanded Vine’s Expository Dictionary of New Testament Words definira “maga” kao “čarobnjaka, vračara”.

Herodot je napisao da su magi pripadali perzijskom svećeničkom staležu koji se bavio astrologijom, tumačenjem snova i bacanjem uroka. Magi o kojima je pisao očito su bili svećenici zoroastrizma. The International Standard Bible Encyclopedia kaže: “Općenito govoreći, mágoi su se u helenističkom svijetu ponekad bavili i vračanjem.”

Neki povjesničari pretpostavljaju da su ti mudraci pripadali kaldejskoj i medo-perzijskoj školi astrologije iz Partije, perzijske pokrajine koja je kasnije postala neovisno Partsko Carstvo.

Ranokršćanski pisci Justin Mučenik, Origen i Tertulijan napisali su da su magi koji su posjetili Isusa zapravo bili zvjezdoznanci (astrolozi). Tertulijan u svom djelu O idolopoklonstvu kaže: “Oni koji tumače zvijezde bili su prvi koji su Isusu donijeli darove.”

The Oxford Companion to the Bible: “Veza između tih posjetitelja i astrologije vidljiva je u tome što su bili očarani zvijezdom koja ih je dovela do Betlehema.”

Usporedite Mateja 2,1 npr. u prijevodu Ljudevita Rupčića i fusnotu u prijevodu Ivana Šarića.

Nadalje, ti zvjezdoznanci (ne kraljevi) našli su Isusa u kući, a ne u jaslama. Matej 2,11 jasno kaže: Ušli su u kuću (ne u jasle). Očito su došli k Isusu nekoliko mjeseci nakon njegovog rođenja. To potvrđuje i činjenica da je Herod u pokušaju da ubije Isusa naredio da se u Betlehemu i okolici pobiju svi dječaci stari do dvije godine. Tu je dob odredio računajući “prema vremenu za koje je saznao od zvjezdoznanaca” (Matej 2,16).

Koliko ih je točno bilo - zapravo se ne zna. Biblija ništa ne govori o tome niti navodi njihova imena. Matej 2,11 spominje 3 dara (zlato, tamjan i smirnu), pa su zato neki zaključili da su ih donijela 3 mudraca. No objektivno gledano, isti dar moglo je donijeti više mudraca, npr. (samo usporedbe radi) dvojica mudraca mogla su donijeti samo zlato, jedan je mogao donijeti zlato i tamjan, a jedan samo smirnu, pa bi ih u tom slučaju bilo 4.

Bilo kako bilo, nebitno je koliko ih je bilo niti se oko toga treba sporiti.

Marija Smiljan od
Interesantno je pročitati ovakvu priču, do u detalja, a pogotovo mi se sviđa Vaša završna riječ. Ovo nisam znala iako pratim religiozne teme za nas katolike. Lijepo pišete.‌
Goran Gonar od
Imate puno detalja u odgovoru. Pohvalno. +1‌
Dragan Dobrić od
Hvala Vam od srca draga Marija. Trudim se koliko mogu, jako volim povijest još iz školskih klupa. Ona je doista "učiteljica života", samo što nažalost, generalno govoreći, tako malo učimo iz povijesti/prošlosti. A Biblija mi je pak fascinantna knjiga, uistinu knjiga kakve nema, tako da je vrijedna istraživanja i dubokog promišljanja. Kad bismo se držali samo jedne njene klauzule - "čini drugima ono što želiš da drugi čine tebi" - svijet bi već bio puno ljepše mjesto za život. Želim Vam svako dobro!‌
Dario Barić od
Tako je! Slažem se s Vama, Dragane. I vrlo detaljno objašnjenje. Hvala.‌
+3 glasa
Tamara Mađer od

Isusovo rođenje opisano je u Evanđeljima po Luki i Mateju. U ostala dva Evanđelja se ne spominje. U Starome zavjetu proroci su navijestili rođenje Mesije, koji će otkupiti ljude od grijeha. Novi zavjet donosi ispunjenje proročanstva. Isusa, Božjeg Sina, rodila je Djevica Marija, uz pomoć svoga zaručnika Josipa u gradu Betlehemu. Oko devet mjeseci prije, začela je po Duhu Svetome. Car August zapovjedio je popisivanje stanovništva. Josip i trudna Marija krenuli su na put iz njihovog grada Nazareta u Betlehem, gdje je bio popis stanovništva za njih, jer je Josip bio iz roda kralja Davida. Zbog gužvi nisu mogli naći mjesto u svratištima te su na posljetku završili u staji, okruženi domaćim životinjama, gdje se Isus rodio. Anđeli su pastirima dojavili vijest o Isusovom rođenju te su prvi vidjeli dijete. Poslije je zvijezda repatica dovela sveta tri kralja do Isusa. Pastiri su predstavnici puka, a sveta tri kralja plemstva, jer se Isus rodio za sve ljude.

Dario Barić od
Samo što to nisu bili ni kraljevi niti mudraci već povijesni astronomi (koliko su mogli poznavati astronomiju u ono doba). Više su bili učenjaci, pa iz toga možda dolazi mudraci, ali kraljevi - samo radi dramaturgije. :)
Antonio Perčak od
Svi ih znamo kao kraljeve ili mudrace. Nećemo ih valjda sada odjednom zvati astronomima?! :D
+3 glasa
Milan Šaljivđija od

A zamislite da su umjesto tri kralja bile tri kraljice... ;)

 • one se ne bi izgubile
 • stigle bi na vrijeme
 • pomogle bi pri porodu
 • očistile bi štalu
 • donijele bi korisne poklone i hranu
Iako, čim bi izašle iz štale počeli bi komentari tipa...
 • "Navodno da je Josip bez posla"
 • "Jesi vidjela njene sandale? Uopće ne idu uz tuniku."
 • "Ne znam kako mogu živjeti zajedno s tim životinjama"
 • "Magarac izgleda bolestan. Mislim da neće još dugo."
 • "Šta? Djevica? Ma daj! Znam ja dobro našu Mariju."
 • "Bebač je zgodan ali uopće ne sliči Josipu"
:D :D :D
Dario Barić od
Hahaha! :D :D
Ivona Jagatić od
Dobar, hahaha‌

Slična pitanja

1 odgovor 1.5k 👀
1 odgovor 614 👀
4 odgovora 991 👀
Znatko predstavlja


Sve je brend. Ili to želi biti!

Zagreb
21. 06. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.2k pitanja

23.0k odgovora

8.7k komentara

1.6k korisnika

...