351 pregleda
Marija Smiljan u rubrici Vjera i religija od Marija Smiljan

Betlehem, grad Isusova rođenja, nalazi se u... gdje?

  1. Judeji
  2. Galileji
  3. Samariji
  4. Eritreji
* povezano sa odgovorom na pitanje: Da li se Isus Krist rodio u Betlehemu ili Nazaretu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+11 glasa
Eva Benaković od Eva Benaković

Grad Isusova rođenja – Betlehem u Judeji ili Galileji?

Kršćanska priča i tradicijsko vjerovanje?

Isus je rođen na datum koji danas slavimo kao svetkovinu Božića. Priča se temelji na dugoročnom i mukotrpnom putu Djevice Marije u kojoj joj pomaže njezin izabranik Josip. Josip i Marija zaputili su se na popisivanje stanovništva iz Nazareta u Betlehem. U neuspjehu pronalaska skloništa, Marija se porodila u seoskoj štali.

Suvremena istraživanja i kompliciranost odgovora: Judeja ili Galileja?

Gore navedena vjerska priča dovodi do zaključka da se historijski mjesto Isusova rođenja nalazi u Judeji, no suvremena istraživanja dolaze do drugačijih zaključaka -  tvrde da se radi o Galileji koja je geografski bliže. Zašto? Jer je veća mogućnost da je Marija prešla put do 7 kilometara, nego onaj od 150 kilometara.

Izraelski arheolozi tvrde kako će ljudi vjerojatnije vjerovati da se radi o Judeji zbog tradicijskih uvjerenja i kršćanskih spisa. No, oni eliminiraju tu mogućnost novim spoznajama. Tvrde da se radi o rođenju u Betlehemu, malom selu u Galileji.

Ovu ekspediciju predvodio je istraživač i arheolog Aviram Oshri, a zahvaljujući iskapanjima zbog izgradnje nove ceste na tom području. 

Evo što on ima za reći o ovom revolucionarnom otkriću:

„Mislim da je ovdje pravo mjesto Isusova rođenja. Zasad pouzdano znamo da su ga u to doba nastanjivali Židovi. To smo otkrili prema ostacima kamenih posuda koje su u vrijeme Isusova rođenja samo Židovi izrađivali i njima se koristili. Imamo dokaze da je Betlehem Galilejski u ranom kršćanstvu slavljen kao Isusovo rodno mjesto. Rimski car Justinijan oko sela je sagradio zidine kako bi ga zaštitio, a njihovi ostaci vidljivi su i danas.“

Fotografija: Aviram OshriPročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/isus-je-rodjen-u-selu-kraj-nazareta-a-ne-na-zapadnoj-obali-491027 - www.vecernji.hr

Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...