Marija Smiljan u rubrici Vjera i religija od Marija Smiljan

Betlehem, grad Isusova rođenja, nalazi se u... gdje?

  1. Judeji
  2. Galileji
  3. Samariji
  4. Eritreji
* povezano sa odgovorom na pitanje: Da li se Isus Krist rodio u Betlehemu ili Nazaretu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+12 glasa
Eva Benaković od Eva Benaković

Grad Isusova rođenja – Betlehem u Judeji ili Galileji?

Kršćanska priča i tradicijsko vjerovanje?

Isus je rođen na datum koji danas slavimo kao svetkovinu Božića. Priča se temelji na dugoročnom i mukotrpnom putu Djevice Marije u kojoj joj pomaže njezin izabranik Josip. Josip i Marija zaputili su se na popisivanje stanovništva iz Nazareta u Betlehem. U neuspjehu pronalaska skloništa, Marija se porodila u seoskoj štali.

Suvremena istraživanja i kompliciranost odgovora: Judeja ili Galileja?

Gore navedena vjerska priča dovodi do zaključka da se historijski mjesto Isusova rođenja nalazi u Judeji, no suvremena istraživanja dolaze do drugačijih zaključaka -  tvrde da se radi o Galileji koja je geografski bliže. Zašto? Jer je veća mogućnost da je Marija prešla put do 7 kilometara, nego onaj od 150 kilometara.

Izraelski arheolozi tvrde kako će ljudi vjerojatnije vjerovati da se radi o Judeji zbog tradicijskih uvjerenja i kršćanskih spisa. No, oni eliminiraju tu mogućnost novim spoznajama. Tvrde da se radi o rođenju u Betlehemu, malom selu u Galileji.

Ovu ekspediciju predvodio je istraživač i arheolog Aviram Oshri, a zahvaljujući iskapanjima zbog izgradnje nove ceste na tom području. 

Evo što on ima za reći o ovom revolucionarnom otkriću:

„Mislim da je ovdje pravo mjesto Isusova rođenja. Zasad pouzdano znamo da su ga u to doba nastanjivali Židovi. To smo otkrili prema ostacima kamenih posuda koje su u vrijeme Isusova rođenja samo Židovi izrađivali i njima se koristili. Imamo dokaze da je Betlehem Galilejski u ranom kršćanstvu slavljen kao Isusovo rodno mjesto. Rimski car Justinijan oko sela je sagradio zidine kako bi ga zaštitio, a njihovi ostaci vidljivi su i danas.“

Fotografija: Aviram OshriPročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/isus-je-rodjen-u-selu-kraj-nazareta-a-ne-na-zapadnoj-obali-491027 - www.vecernji.hr

Slična pitanja

1 odgovor 1.4k 👀
4 odgovora 920 👀
1 odgovor 2.4k 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.3k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...