542 pregleda
Mia Marijanović u rubrici Vjera i religija od Mia Marijanović
Što kažu povjesničari.... Da li su na rođenje Isusovo došli mudraci ili kraljevi, trojica njih s tri dara - tamjan, zlato i plemenita mast? I koliko vremena nakon Isusovog rođenja dolaze u posjet Isusu, Mariji i Josipu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+21 glasa
Dragan Dobrić od Dragan Dobrić
uređen od Dragan Dobrić

Jeruzalemska Biblija naziva ih “mudracima” (Matej 2,1), što je prijevod grčke riječi mágoi (množina mágos), što znači “magi, astrolozi, zvjezdoznanci”. Grčko-hrvatski rječnik Stjepana Senca za “maga” kaže da je “član svećeničke kaste u Medijanaca i Perzijanaca” te da su magi bili “astrolozi, gatari, tumači ptičjeg leta, vrači”. The Expanded Vine’s Expository Dictionary of New Testament Words definira “maga” kao “čarobnjaka, vračara”.

Herodot je napisao da su magi pripadali perzijskom svećeničkom staležu koji se bavio astrologijom, tumačenjem snova i bacanjem uroka. Magi o kojima je pisao očito su bili svećenici zoroastrizma. The International Standard Bible Encyclopedia kaže: “Općenito govoreći, mágoi su se u helenističkom svijetu ponekad bavili i vračanjem.”

Neki povjesničari pretpostavljaju da su ti mudraci pripadali kaldejskoj i medo-perzijskoj školi astrologije iz Partije, perzijske pokrajine koja je kasnije postala neovisno Partsko Carstvo.

Ranokršćanski pisci Justin Mučenik, Origen i Tertulijan napisali su da su magi koji su posjetili Isusa zapravo bili zvjezdoznanci (astrolozi). Tertulijan u svom djelu O idolopoklonstvu kaže: “Oni koji tumače zvijezde bili su prvi koji su Isusu donijeli darove.”

The Oxford Companion to the Bible: “Veza između tih posjetitelja i astrologije vidljiva je u tome što su bili očarani zvijezdom koja ih je dovela do Betlehema.”

Usporedite Mateja 2,1 npr. u prijevodu Ljudevita Rupčića i fusnotu u prijevodu Ivana Šarića.

Nadalje, ti zvjezdoznanci (ne kraljevi) našli su Isusa u kući, a ne u jaslama. Matej 2,11 jasno kaže: Ušli su u kuću (ne u jasle). Očito su došli k Isusu nekoliko mjeseci nakon njegovog rođenja. To potvrđuje i činjenica da je Herod u pokušaju da ubije Isusa naredio da se u Betlehemu i okolici pobiju svi dječaci stari do dvije godine. Tu je dob odredio računajući “prema vremenu za koje je saznao od zvjezdoznanaca” (Matej 2,16).

Koliko ih je točno bilo - zapravo se ne zna. Biblija ništa ne govori o tome niti navodi njihova imena. Matej 2,11 spominje 3 dara (zlato, tamjan i smirnu), pa su zato neki zaključili da su ih donijela 3 mudraca. No objektivno gledano, isti dar moglo je donijeti više mudraca, npr. (samo usporedbe radi) dvojica mudraca mogla su donijeti samo zlato, jedan je mogao donijeti zlato i tamjan, a jedan samo smirnu, pa bi ih u tom slučaju bilo 4.

Bilo kako bilo, nebitno je koliko ih je bilo niti se oko toga treba sporiti.

Marija Smiljan od Marija Smiljan
Interesantno je pročitati ovakvu priču, do u detalja, a pogotovo mi se sviđa Vaša završna riječ. Ovo nisam znala iako pratim religiozne teme za nas katolike. Lijepo pišete.
Goran Gonar od Goran Gonar
Imate puno detalja u odgovoru. Pohvalno. +1
Dragan Dobrić od Dragan Dobrić
Hvala Vam od srca draga Marija. Trudim se koliko mogu, jako volim povijest još iz školskih klupa. Ona je doista "učiteljica života", samo što nažalost, generalno govoreći, tako malo učimo iz povijesti/prošlosti. A Biblija mi je pak fascinantna knjiga, uistinu knjiga kakve nema, tako da je vrijedna istraživanja i dubokog promišljanja. Kad bismo se držali samo jedne njene klauzule - "čini drugima ono što želiš da drugi čine tebi" - svijet bi već bio puno ljepše mjesto za život. Želim Vam svako dobro!
Dario Barić od Dario Barić
Tako je! Slažem se s Vama, Dragane. I vrlo detaljno objašnjenje. Hvala.
+3 glasa
Tamara Mađer od Tamara Mađer

Isusovo rođenje opisano je u Evanđeljima po Luki i Mateju. U ostala dva Evanđelja se ne spominje. U Starome zavjetu proroci su navijestili rođenje Mesije, koji će otkupiti ljude od grijeha. Novi zavjet donosi ispunjenje proročanstva. Isusa, Božjeg Sina, rodila je Djevica Marija, uz pomoć svoga zaručnika Josipa u gradu Betlehemu. Oko devet mjeseci prije, začela je po Duhu Svetome. Car August zapovjedio je popisivanje stanovništva. Josip i trudna Marija krenuli su na put iz njihovog grada Nazareta u Betlehem, gdje je bio popis stanovništva za njih, jer je Josip bio iz roda kralja Davida. Zbog gužvi nisu mogli naći mjesto u svratištima te su na posljetku završili u staji, okruženi domaćim životinjama, gdje se Isus rodio. Anđeli su pastirima dojavili vijest o Isusovom rođenju te su prvi vidjeli dijete. Poslije je zvijezda repatica dovela sveta tri kralja do Isusa. Pastiri su predstavnici puka, a sveta tri kralja plemstva, jer se Isus rodio za sve ljude.

Dario Barić od Dario Barić
Samo što to nisu bili ni kraljevi niti mudraci već povijesni astronomi (koliko su mogli poznavati astronomiju u ono doba). Više su bili učenjaci, pa iz toga možda dolazi mudraci, ali kraljevi - samo radi dramaturgije. :)
Antonio Perčak od Antonio Perčak
Svi ih znamo kao kraljeve ili mudrace. Nećemo ih valjda sada odjednom zvati astronomima?! :D
+3 glasa
Milan Šaljivđija od Milan Šaljivđija

A zamislite da su umjesto tri kralja bile tri kraljice... ;)

 • one se ne bi izgubile
 • stigle bi na vrijeme
 • pomogle bi pri porodu
 • očistile bi štalu
 • donijele bi korisne poklone i hranu
Iako, čim bi izašle iz štale počeli bi komentari tipa...
 • "Navodno da je Josip bez posla"
 • "Jesi vidjela njene sandale? Uopće ne idu uz tuniku."
 • "Ne znam kako mogu živjeti zajedno s tim životinjama"
 • "Magarac izgleda bolestan. Mislim da neće još dugo."
 • "Šta? Djevica? Ma daj! Znam ja dobro našu Mariju."
 • "Bebač je zgodan ali uopće ne sliči Josipu"
:D :D :D
Dario Barić od Dario Barić
Hahaha! :D :D
Ivona Jagatić od Ivona Jagatić
Dobar, hahaha
Znatko predstavlja

Međunarodna enogastronomska konferencija

Zagreb, 12. 03. 2024.
Znatko predstavlja

Kako dobro pozicionirati svoj online biznis

20.03.2024.
PRIJAVA
Znatko predstavlja

Budućnost financija i tehnologije

Zagreb
21. i 22. 03. 2024.

ULAZNICE
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.3k pitanja

21.9k odgovora

8.1k komentara

1.6k korisnika

...