1.4k pregleda
Biljana Tandara u rubrici Poslovanje od Biljana Tandara (3.1k bodova)
promjena rubrike od Znatko

Čemu služi i kakva je to OFFSHORE TVRTKA?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+5 glasa
Hrvoje Novak od Hrvoje Novak (12.9k bodova)
odabran od Znatko
 
Najbolji odgovor

Offshore firma/tvrtka/kompanija (eng. offshore company) je firma registrirana u drugoj zemlji (za razliku od firme osnovane u domicilnoj državi) zbog poreznih ili drugih pogodnosti.

Offshore firma se ne upisuje u registar Trgovačkog suda Republike Hrvatske, već u registar firmi jedne od off-shore zemalja (to su npr. British Virgin Islands, Cayman Islands, i mnoge druge). To znači da poslovanje te tvrtke spada pod njihovu jurisdikciju i njihove zakone.

Nekad je pojam offshore firma označavao kompaniju na otoku ili blizu obale (radi utovara/istovara robe), dok je danas prihvaćen u cijelome svijetu kao opći pojam koji se koristi u međunarodnom poslovanju za označavanje svih kompanija koje se osnivaju izvan domicilne države poslovanja, a primarno radi korištenja poreznih povlastica.

Nadalje, ako takva firma namjerava poslovati i u Hrvatskoj, najčešće se kao i svaka strana firma mora prijaviti za obavljanje poslovnih aktivnosti kod nas, a zatim i ono posluje pod hrvatskim zakonodavnim propisima. To je tako sve dok obavlja posao na teritoriju Hrvatske.

Inace, offshore firma nije nista drugačija od normalnog trgovačkog društva (doo, jdoo, ...). To je samo neki zasebni pravni subjekt koji je upisan u trgovački registar za obavljanje poslovnih djelatnosti. Glavna razlika je u tome što su večina offshore zemalja u biti - porezne oaze. Što to konkretno znači? To znači da takva firma plaća minimalan ili čak nikakav porez na dobit jer je takav zakon u toj offshore državi - dakle, sve je legalno). Taj isti porez na dobit za usporedbu u Hrvatskoj iznosi 20% plus dodatni prirezi i nameti kod isplate (koje je uveo Linić) pa taj porez doseže i do 30 i 40%.

Isto tako, offshore firma uglavnom neće morati u svojoj državi prijaviljivati svoje vlasnike, managere, direktore, ... Na taj način moguća je potpuna anonimnost i zaštita poslovanja.

Za kraj, napominjem ponovno da takva firma također može u skladu s hrvatskim zakonima osnovati d.o.o. ili d.d. u Hrvatskoj i najnormalnije poslovati. Tu sada postoje i razne dodatne mogućnosti koje idu u korist vlasnicima poduzeća, a ako nekoga zanima - možemo i o tome ovdje. :)

Biljana Tandara od Biljana Tandara (3.1k bodova)
hvala @hrvoje2014 na iscrpnom odgovoru
–2 glasa
Matija Kranjčić od Matija Kranjčić (16.1k bodova)
uređen od Matija Kranjčić
Offshore tvrtka definirana je kao tvrtka koja je registrirana u jurisdikciji koja nije mjesto gdje boravi stvarni vlasnik. Drugim riječima, offshore tvrtka jednostavno je tvrtka koja je registrirana u inozemnoj zemlji u stranoj jurisdikciji.

Općenito, offshore tvrtka je tvrtka koja je osnovana u zemlji različitoj od zemlje prebivališta dionika, a obično se ne misli na obavljanje gospodarskih aktivnosti u toj zemlji. Neke od prednosti offshore tvrtke uključuju niske poreze, lokaciju vašeg poslovanja, povjerljivost, minimalno računovodstvo, vlasništvo nad imovinom, zaštitu imovine i tužbe.
Znatko od Znatko (3.5k bodova)
Odgovor je i dalje kopiran sa https://hr.wikipedia.org/wiki/Offshore_tvrtka
Znatko od Znatko (3.5k bodova)
Odgovor je popravljen. :)
–4 glasa
Ivana Pavlaković od Ivana Pavlaković (796 bodova)
Ja kad tražim objašnjenje nekog poslovnog pojma odem na stranicu poslovnog dnevnika, tamo se možeš registrirati te pristupiti forumu i dobiti konkretne informacije (naravno ako znaju ). Ovo sam našla na njihovoj stranici http://www.poslovni.hr/hrvatska/osnivanje-ofsshore-tvrtke-ovo-su-razlozi-za-i-protiv-257750 ali kako što sam već rekla  najbolje da pitaš na forumu.
Znatko od Znatko (3.5k bodova)
Nije dozvoljeno reklamiranje drugih foruma na način da se piše "najbolje da pitaš na tom i tom forumu". Ovaj Q&A forum Znatko upravo služi za takva pitanja i konkretne odgovore, a ne "odljev" ljudi na drugi forum.

Slična pitanja

1 odgovor
Biljana Tandara 10.06.2014. pitanje u rubrici Poslovanje od Biljana Tandara (3.1k bodova)
1 odgovor
Mia Jelinčić 22.05. pitanje u rubrici Poslovanje od Mia Jelinčić (2.1k bodova)
4 odgovora
Ivana Mačić 04.12.2015. pitanje u rubrici Poslovanje od Ivana Mačić (6.7k bodova)
1 odgovor
Nino Marić 09.07. pitanje u rubrici Priroda od Nino Marić (11.0k bodova)
1 odgovor
Stjepan Tomašević 30.09.2020. pitanje u rubrici Tehnologija od Stjepan Tomašević (36 bodova)
Znatko medijski pokriva

NEM Zagreb 2022Središnje mjesto okupljanja producenata, scenarista, produkcijskih kuća, predstavnika FTA televizija, pay TV kanala, streaming servisa te ostalih stvaratelja sadržaja

Zagreb, 07. - 09.12.2022.

ULAZNICA
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

9.6k pitanja

15.3k odgovora

3.5k komentara

1.5k korisnika

...