Nino Marić u rubrici Poslovanje od
tagovi uređeni od Nino Marić

Što je - job crafting ili preoblikovanje posla ili dorađivanje posla?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+11 glasa
Hrvoje Hladnik od
uređen od Hrvoje Hladnik
 
Najbolji odgovor

Job crafting je relativno novi termin u organizaciji poslovanja odnosno organizaciji radnih mjesta, te se može slobodno prevesti na hrvatski jezik kao - oblikovanje posla ili preoblikovanje posla ili dorađivanje posla, gdje se pod riječi "posao" misli na radno mjesto, a prva riječ se odnosi na bolju prilagodbu već postojećeg radnog mjesta i ranije zacrtanih radnih zadataka.

Imamo dvije definicije za job crafting. Prvo duža, pa kraća:

  1. Job crafting (oblikovanje/preoblikovanje/dorađivanje posla) je postupak finog podešavanja posla i radnih zadataka na radnom mjestu, a pokrenuto od pojedinca, dakle pojedinačno, te se odnosi na samoinicijativno pokrenuti proaktivni postupak kojem je cilj uvesti promjene u karakteristikama posla i radnih zatakaka s namjerom da bi se posao bolje uskladio s osobnim potrebama, ciljevima i vještinama, te tako taj posao još bolje obavljao.
  2. Job crafting je optimizacija radnog mjesta prema afinitetima radnika i potrebama radnih zadataka sa svrhom stvaranja boljih poslovnih rezultata i većeg zadovoljstva radnika.

Karakteristika svih tradicionalnih kompanija je njihova usmjerenost da planiranje i prilagođavanje svih poslova kreće na korporativnoj hijerarhijskoj ljestvici - odozgo prema dolje. Poanta job crafting-a je da to promijeni. Zato job crafting omogućuje zaposlenima da sami kreiraju, dizajniraju i optimiziraju svoja radna mjesta.

Oblikovanje/preoblikovanje/dorađivanje posla odnosno job crafting omogućuje zaposlenicima da iskoriste optimizaciju posla kroz tri primarna načina (prema Berg, Dutton i Wrzesniewski, 2013.):

  1. ostvarivanjem veće kontrole nad radnim zadacima,
  2. određivanjem načina na koji se zadaci percipiraju, te
  3. odlučivanjem o društvenom kontekstu i oko odnosa u poslu.

Zanimljivo je da u Hrvatskoj trenutno NE postoji niti jedna tvrtka koja provodi strukturirani job crafting za kompanije.

Nino Marić od
Može se na hrvatskom reći i - DIZAJNIRANJE POSLA. :)
Hrvoje Hladnik od
Istina... :)
Suzanna Marić od
Dobra ideja. Sve mi se više sviđa. :)

Slična pitanja

1 odgovor 343 👀
1 odgovor 305 👀
1 odgovor 536 👀
1 odgovor 407 👀
1 odgovor 325 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.4k pitanja

23.4k odgovora

9.0k komentara

1.7k korisnika

...