217 pregleda
Nino Marić u rubrici Softver od Nino Marić (15.7k bodova)

Koje zanimljive i korisnike značajke je Apple uveo u MacOS, svoj operativni sustav, kako bi zaštitio privatnost korisnika?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+12 glasa
Duje Kozomara od Duje Kozomara (1.1k bodova)
uređen od Duje Kozomara
 
Najbolji odgovor

Apple je prvi među tehnološkim gigantima shvatio kako privatnost i zaštita osobnih podataka mogu biti važna komparativna prednost u odnosu na konkurenciju i već dulje vrijeme branding tvrtke grade u tom smjeru.

Treba istaknuti kako nije riječ isključivo o brandingu, nego i o nizu ozbiljnih koraka koje su poduzeli u vezi značajki vlastitih operativnih sustava. One prave “tektonske” reakcije izazvale su njihove promjene i nove privacy značajke na iOS-u, operativnom sustavu za iPhone koji koristi impresivan broj građana – no ni macOS nije zanemaren u procesu.

Posljednja verzija operativnog sustava za Mac računala, masOS Monterey, prikazuje koje aplikacije imaju pristup mikrofonu na Macu te pokazuju softverski indikator kada se pristupi mikrofonu. Osim toga, update donosi i iCloud Private Relay, značajku sličnu VPN-u, koju Apple opisuje kao "uslugu koja vam omogućuje povezivanje s gotovo bilo kojom mrežom i pregledavanje sa Safarijem na još sigurniji i privatniji način."

Značajka Hide My Email omogućuje stvaranje jedinstvenih, nasumičnih adresa e-maila koje prosljeđuju mailove u osobni inbox, što znači slanje i primanje e-mailova bez dijeljenja stvarne e-mail adrese s tvrtkama. Kolekciju novih značajki privatnosti u macOS Montereyu zaokružuje zaštita privatnosti maila - koja sprječava pošiljatelje da koriste nevidljive piksele za prikupljanje podataka o korisniku. Navedeno omogućuje korisnicima da onemoguće da pošiljatelji znaju jesu li otvorili e-mail i maskira njihovu IP adresu, tako da se ne može povezati s drugim aktivnostima na mreži ili koristiti za određivanje njihove lokacije.

Moramo spomenuti i najbitnije iOS značajke, budući da veći broj naših građana ipak ima iPhone nego Mac. Krucijalan dio je bila opcija onemogućavanja „ad trackinga“ - praćenja svakog našeg koraka u aplikacijama od trećih strana, u svrhu serviranja reklama. U travnju prošle godine, Apple je novim updateom iPhonea korisnicima omogućio da odaberu žele li dopustiti aplikacijama da ih prate u svrhu reklamiranja. Danas znamo da je uvjerljiva većina (čak 96% korisnika, prema jednom istraživanju) odlučila isključiti praćenje, što je predstavilo velike probleme tvrtkama čiji prihodi dolaze upravo od tog praćenja. Meta, kako se odnedavno zove tvrtka-vlasnik Facebooka, nedavno su otkrili kako smatraju da će zbog Appleovih značajki privatnosti izgubiti oko 10 milijardi američkih dolara prihoda ove godine.

iOS 15.2 donio je i App privacy report - lako čitljivo izvješće koje pokazuje koje su aplikacije pristupale kojim dopuštenjima, te otkriva na koje načine vas aplikacije prate na vašem iPhoneu. Spomenuti Private Relay i zaštita privatnosti maila također su prisutni na iOS-u.

Apple je postao kvalitetan primjer privacy by design razvoja softvera - koncepta o kojem profesionalci koji se bave zaštitom osobnih podataka razgovaraju već preko deset godina, a kojeg je Opća Uredba o zaštiti podataka (GDPR) pretvorila i u pravnu obvezu svih tvrtki koje obrađuju osobne podatke. Više o tome u našem tekstu: privacy by design savjetovanje.


Duje Kozomara
Konzultant za zaštitu osobnih podataka | Osnivač tvrtke Consent
www.consent.hr

Slična pitanja

3 odgovora
1 odgovor
Marinko Zadro 07.10.2021. pitanje u rubrici Softver od Marinko Zadro (7.8k bodova)
1 odgovor
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
Udruga eCommerce Hrvatska

Zagreb, 28.03.2023.
PRIJAVE
Znatko medijski pokriva
WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike
Znatko medijski pokriva

WEEKEND FOOD FESTIVAL 2023

WEEKEND FOOD FESTIVAL 2023

Najbolja gastronomija, hrana i catering

Rovinj, 14. - 16. 4. 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

FUTURE TENSE 2023

FUTURE TENSE 2023

Poslovna konferencija orijentirana budućnosti

Zagreb, 10. i 11. 5. 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Superprodavač 2023

Superprodavač 2023

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.5k pitanja

16.8k odgovora

4.2k komentara

1.3k korisnika

...