Nino Marić u rubrici Kompanije i karijere od Nino Marić
uređen od Nino Marić

Tko je novi vlasnik Muzeja iluzija i sad još vodećeg slovenskog proizvođača drvenih montažnih kuća Marles Hiše Maribor?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+9 glasa
Redakcija od Redakcija
prikazano od Znatko

Invera Private Equity Fund koji je preuzeo Muzej iluzija sada preuzeo i vodećeg slovenskog proizvođača drvenih montažnih kuća Marles Hiše Maribor

Muzej iluzija

Cilj je povećati proizvodne kapacitete, ojačati vodeću poziciju tvrtke na tržištu u regiji, te nastaviti širenje poslovanje na tržištima srednje i zapadne Europe

Invera Private Equity Fund, nizozemski fond rizičnog kapitala preuzeo je 58,2% udjela u Marles Hiše Maribor, najvećem i najstarijem proizvođaču drvenih montažnih kuća i drugih drvenih montažnih objekata u regiji. Invera tako nastoji dodatno ojačati poziciju tvrtke i njezino poslovanje na postojećim tržištima (Slovenija, Austrija, Švicarska, Italija i Njemačka), ali i otvarati nova, kako bi mogla iskoristiti svoj puni potencijal u suradnji sa stručnjacima iz industrije, povećati proizvodne kapacitete , te stvoriti nova radna mjesta. Preostalih 41,8% udjela u tvrtki Marles Hiše, zadržava tvrtka Investma, u vlasništvu Leopolda Poljanšeka. Invera je do sada ulagala i u Hrvatsku, kada su prije pola godine finalizirali ulaganje i stekli većinski udio u tvrtki Metamorfoza koja upravlja konceptom Muzej Iluzija.

Unaprjeđenje poslovanja tvrtke Marles Hiše

Promjena vlasništva predstavlja priliku tvrtke Marles Hiše Maribor za dodatno proširenje svojeg poslovanja kao bi time, ne samo ojačala svoju poziciju vodećeg proizvođača drvenih montažnih kuća i zgrada u Slovenije i regiji, već kako bi postala važan igrač na tržištu srednje i zapadne Europe. Strateško ulaganje Invere odrazit će se na dodatno zapošljavanje, veću razinu ulaganja u digitalizaciju i povećanje proizvodnih mogućnosti, te daljnje povećanje obujma poslovanja u budućnosti posebice na tržištima srednje i zapadne Europe. Budućnost je u drvenoj montažnoj gradnji, a Marles Hiše je definitivno predvodnik tog smjera u regiji, stoga ne čudi da su u Inveri prepoznali potencijal za ulaganje. 

“Na ulaganje u Marles Hiše Maribor smo se odlučili nakon vrlo rigoroznog selekcijskog procesa i analize više od 300 investicijskih prilika iz različitih industrija u prethodnoj godini. U međuvremenu, naravno, aktivno radimo i na drugim potencijalnim projektima te očekujemo da ćemo realizirati dodatne akvizicije kako unutar postojećeg portfelja, tako i u novim industrijama u 2022. godini” – rekao je Kemal Sikirić, managing partner u Invera Private Equity Fund-u, te nastavio – “U tom se smislu Marles, kao najstariji i najveći proizvođač montažnih kuća u regiji, s više od 30 milijuna eura konsolidiranih prihoda godišnje te 27 tisuća objekata i 400 škola i vrtića koji su prošli kroz proizvodnju do danas, nametnuo kao idealni kandidat za akviziciju.”

Menadžment tvrtke Marles Hiše ovom prigodom je izjavio:

“Vizija tvrtke Marles Hiše je postati lider u proizvodnji montažnih drvenih i građevinskih proizvoda u srednjoj Europi. Invera, koju ocjenjujemo kao strateškog financijskog investitora, u nama je prepoznala veliki potencijal i podržat će nas u ostvarenju našeg cilja, a to je rast na inozemnim tržištima i povećanje proizvodnih kapaciteta.” 

Inverino dosadašnje investiranje u Hrvatskoj pokazalo se kao velik uspjeh

Invera Private Equity Fund je nizozemski 60-milijunski fond rizičnog kapitala fokusiran na jugoistočnu Europu. Ulagači u fond su Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), mirovinski i investicijski fondovi i Europski investicijski fond (EIF). Otvorene urede imaju u Amsterdamu, Ljubljani, Zagrebu i Sarajevu. Prošle godine finalizirali su ulaganje u tvrtku Metamorfoza koja je razvila koncept Muzej Iluzija. Invera je tako stekla većinski (65%) udio u tvrtki i obvezala se povećati kapital tvrtke u iznosu od 3 milijuna eura. Cilj partnerstva je daljnje širenje u svijetu, putem franšize, ali i putem poslovnog modela u kojem bi Metamorfoza otvarala i upravljala vlastitim muzejima u svim većim gradovima diljem svijeta. Glavno sjedište tvrtke je i dalje u Zagrebu, gdje tim od preko 20 ljudi radi na daljnjem razvoju tvrtke, od dizajna, projektiranja i vođenja izgradnje novih muzeja, do razvoja novih eksponata i daljnjeg širenja koncepta Muzeja Iluzija. 

Samo u 2021. Muzeje Iluzija u cijelom svijetu posjetilo je dva milijuna ljudi, a planovi su da do 2025. imaju otvoreno čak 100 muzeja diljem svijeta, što je definitivno pokazatelj sjajnog poslovnog modela. Više o Inveri potražite ovdje.

Slična pitanja

1 odgovor 479 👀
Nino Marić 05.07.2022. pitanje u rubrici Poslovanje od Nino Marić
2 odgovora 293 👀
1 odgovor 187 👀
1 odgovor 206 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.3k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...