68 pregleda
Darko Međimurec u rubrici Internet od Darko Međimurec [Turboaktivan] (24.6k bodova)

Koja je razlika između sadržaja koje ima Wikipedija i Znatko? Znam da bi neki na prvu rekli da su sadržajno vrlo slični odnosno da su to iste vrste web stranica.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+8 glasa
Ana Pilato od Ana Pilato [Ekstraktivan] (6.1k bodova)
odabran od Darko Međimurec
 
Najbolji odgovor

Wikipedija je online enciklopedija općeg znanja, koju uređuju i pune i ažuriranu različiti korisnici na internetu. Dakle, uređuju ga mase i postoji određena hijerarhija urednika na Wikipediji. Softver koji Wikipedia koristi za to se zove Wiki.

Znatko je PiO forum (Q&A forum) ili "društvena mreža u malom" u kojoj korisnici postavljaju pitanja, te istovremeno mogu i davati odgovore na pitanja postavljena od drugih korisnika. Pitanja su specifična, usko specijalizirana, a odgovori na Znatku dolaze od iskustva te su temeljeni na praktičnoj analizi.

Glavna razlika između hrvatske verzije Wikipedije i Znatka je ta da Wikipedija sadeži gole činjenice i puko nabrajanje, dok je Znatko više kao baza iskustva i znanja zasnovana na praktičnoj analizi.

Nadalje, Wikipedija ima hijerarhijski organizirano uredništvo koje donosi centralizirani sadržaj, dok se na Znatku njeguje pluralizam u odgovaranju te su vidljivi svačiji odgovori različitih korisnika, pa tako i njihova suprostavljena mišljenja i to bez uredničke intervencije u sadržaj. Čitatelj na Znatku, razliku od Wikipedije, može sam odabrati onaj sadržaj koji misli da je bolji. Ipak korisnici glasovima i odabirom najboljeg odgovora čak i sugeriraju kome više vjeruju. Možemo zaključiti da je sloboda govora je veća na Znatku nego na Wikipediji!

Slična pitanja

1 odgovor 488 pregleda
1 odgovor 286 pregleda
3 odgovora 328 pregleda

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.4k pitanja

13.6k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...