Darko Međimurec u rubrici Internet od

Koja je razlika između sadržaja koje ima Wikipedija i Znatko? Znam da bi neki na prvu rekli da su sadržajno vrlo slični odnosno da su to iste vrste web stranica.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+14 glasa
Ana Pilato od
odabran od Darko Međimurec
 
Najbolji odgovor

Wikipedija je online enciklopedija općeg znanja, koju uređuju i pune i ažuriranu različiti korisnici na internetu. Dakle, uređuju ga mase i postoji određena hijerarhija urednika na Wikipediji. Softver koji Wikipedia koristi za to se zove Wiki.

Znatko je PiO forum (Q&A forum) ili "društvena mreža u malom" u kojoj korisnici postavljaju pitanja, te istovremeno mogu i davati odgovore na pitanja postavljena od drugih korisnika. Pitanja su specifična, usko specijalizirana, a odgovori na Znatku dolaze od iskustva te su temeljeni na praktičnoj analizi.

Glavna razlika između hrvatske verzije Wikipedije i Znatka je ta da Wikipedija sadeži gole činjenice i puko nabrajanje, dok je Znatko više kao baza iskustva i znanja zasnovana na praktičnoj analizi.

Nadalje, Wikipedija ima hijerarhijski organizirano uredništvo koje donosi centralizirani sadržaj, dok se na Znatku njeguje pluralizam u odgovaranju te su vidljivi svačiji odgovori različitih korisnika, pa tako i njihova suprostavljena mišljenja i to bez uredničke intervencije u sadržaj. Čitatelj na Znatku, razliku od Wikipedije, može sam odabrati onaj sadržaj koji misli da je bolji. Ipak korisnici glasovima i odabirom najboljeg odgovora čak i sugeriraju kome više vjeruju. Možemo zaključiti da je sloboda govora je veća na Znatku nego na Wikipediji! :)

Slična pitanja

1 odgovor 449 👀
1 odgovor 1.3k 👀
Znatkica 04.01.2021. pitanje u rubrici Web Marketing od Znatkica
1 odgovor 309 👀
2 odgovora 470 👀
2 odgovora 525 👀
2 odgovora 1.1k 👀
9 odgovora 1.3k 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.4k pitanja

23.4k odgovora

9.0k komentara

1.7k korisnika

...