351 pregleda
Ana Pilato u rubrici Web Poslovanje od Ana Pilato

Koja je razlika između klasičnog foruma i PiO foruma? Koje su sličnosti kod ova dva tipa foruma, a što su bitne razlike?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Što je PiO forum?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Znatko od Znatko

Klasični forum je interaktivni format masovne, ali tematske komunikacije koji je nastao popularan širenjem interneta u 90-tih i godina 20. stoljeća, ali i tokom prvog desetljeća 21. stoljeća, te nakon čega veću popularnost dobivaju društvene mreže (kao Facebook i Twitter). Nastao je iz sličnog formata BBS-ova koji su obilježili 70-te i 80-te godine 20. stoljeća. Format masove i tematske komunikacije omogućava zadavanje bilo koje teme te raspravljanje na tu temu u svim pravcima - reklo bi se, naveliko i naširoko uz, ako postoji, moderiranje forumskog moderatora teme. Ponekad samo posebno autorizirane osobe su ovlaštene za postavljanje nove teme na forumima. Registrirani korisnici foruma se nazivaju forumaši.

PiO forum je proizašao iz forme klasičnog foruma, nastao je kasnije, kao interaktivna, masovna i tematski fokusiranija komunikacija u obliku često postavljenih pitanja (ČPP; eng. FAQ = Frequently Asked Questions). Format PiO foruma također omogućava tematsku komunikaciju, ali u obliku pitanja i odgovora. Postavljač pitanja upisuje pitanje, na koje jedan ili više stručnih (ili ne) korisnika upisuje odgovor na to pitanje. Postoji mogućnost glasovanja na pitanja i na odgovore, te komentiranja i pitanja i odgovora. Za razliku od klasičnog foruma, komunikacija između postavljača pitanja i odgovarača je fokusiranija na temu (pitanja). Također, očekuje se da bilo tko može upisati pitanje (započeti temu), za razliku od klasičnog foruma prema narodnoj poslovici da "nema glupih pitanja, već samo glupih odgovora". Najčešće su korisnici koji odgovaraju na pitanja PiO foruma stručnjaci u svom području. Iako to ne mora uvijek biti slučaj.

Primjer klasičnog foruma u Hrvatskoj je Bug-ov forum, a primjer PiO foruma je Znatko kojeg upravo čitate :) .

Slična pitanja

1 odgovor
1 odgovor
Znatkica 04.01.2021. pitanje u rubrici Web Marketing od Znatkica
2 odgovora
1 odgovor
3 odgovora
Znatko medijski pokriva


Zagreb
28. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.0k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...