966 pregleda
Znatkica u rubrici Web Marketing od Znatkica
uređen od Znatko
Što je PiO forum?
(eng. Q&A forum)
:)
* povezano sa odgovorom na pitanje: Što je to internetski forum?
Mia Marijanović od Mia Marijanović
Nikad nisam čula za izraz PiO forum, ali sam čula za Q&A forum. No slažem se da je Q&A strana kratica i da bi ju trebalo prevesti.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+19 glasa
Znatko od Znatko
odabran od Znatkica
 
Najbolji odgovor

Internetski forum za pitanja i odgovore (skraćeno PiO forum; PiO je kratica za "Pitanje i Odgovor"; eng. Q&A forum) zasnovan je na mrežnom softveru koji nudi mogućnost davanja odgovora na pitanja koja korisnici postavljaju. Internetski forum za pitanja i odgovore često integriraju velike i specijalizirane korporacije te ih nastoje implementirati kroz zajednicu koja omogućava njihovim zainteresiranim kupcima (korisnicima) da raspravljaju kroz pitanja i odgovore na zajedničke teme. Drugim riječima, PiO forum je pretraživa baza znanja u obliku pitanja i odgovora online zajednice.

Za PiO forum koriste se brojni različiti mrežni softveri napisani na temeljima otvorenog koda ili kao SaaS (eng. Software-as-a-Service) odnosno u oblaku. Poznati mrežni softveri za ovu namjenu uključuju:

Samostalne zajednice okupljene oko interentkih foruma za pitanja i odgovora poput servisa Quora ili Yahoo! Answers tradicionalno nisu ni u jednoj kategoriji iako djeluju na tržištu PiO foruma.

Znatko.com - Screenshot (10/2020)

Način rada PiO foruma je sljedeći: oni koji ne znaju, svoje potrebe za informacijama izražavaju u obliku pitanja, a ljudi (stručnjaci ili drugi korisnici sustava) odgovaraju na ta pitanja na temelju svog znanja i iskustva. Internetska usluga pitanja i odgovora kod PiO foruma može se razvrstati u nekoliko tipova prema u smislu onoga tko odgovara na pitanja i kako PiO forum održava i kontrolira kvalitetu informacija prema ove dvije kategorije:

  1. Usluge stručnjaka - organizacije nude uslugu pitanja i odgovora u kojoj stručnjaci iz određenog područja svoje ekspertize odgovaraju na pitanja. Neki tkavi PiO forumi se temelje na komercijalnim naknadama za postavljanje pitanja, dok drugi omogućavaju besplatne usluge.
  2. Društvena pitanja i odgovori zajednice - bilo koji korisnik zajednice postavlja pitanje (i čak odgovarati na njih). Budući da tema pitanja može privući pažnju mnogih drugih korisnika zajednice, a za razliku od stručnih pojedinačnih mišljenja iz prethodne kategorije, postavljač pitanja najvjerojatnije očekuje korist od mišljenja mnoštva korisnika (to se zove još i "mudrost gomile" pa i klasično glasanje, anketiranje, ...). Mnoštvo odgovora koje pri tome se dobiva od velikog broja ljudi, znanstveno je dokazano, da često nadmašuje odgovore stručnjaka kroz ranije navedene tradicionalne usluge pitanja i odgovora.

Znatko je PiO forum koji se djelomično oslanja na odgovore na neka pitanja iz prve kategorije, a djelomično i manjim dijelom na odgovore iz druge kategorije.

Mia Marijanović od Mia Marijanović
Nikad nisam čula za izraz PiO forum, ali sam čula za Q&A forum. No slažem se da je Q&A strana kratica i da bi ju trebalo prevesti.
Znatko od Znatko
Vjerojatno bi se još moglo reći:
- forum s pitanjima i odgovorima
- pitanje/odgovor forum
- ispitivački forum
- forum za pitanje i odgovor
- ...
Marko Radić od Marko Radić
meni je najbolje ovo kak piše u pitanju... pio forum!
Mila Validžić od Mila Validžić
To sam Vas htjela pitati, ali vidim da je već odgovoreno.

Slična pitanja

2 odgovora
1 odgovor
1 odgovor
Ivan Gačić 03.01.2021. pitanje u rubrici Web Marketing od Ivan Gačić
1 odgovor
3 odgovora

🎂🎉

Kao i svake godine, tako i ove, 7.12. Znatko slavi svoju novu godišnjicu, a ove godine je posebna: 10. jubilarna Znatkova godina postojanja!
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.1k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...