476 pregleda
Znatkica u rubrici Web Marketing od Znatkica [Superaktivan] (4.3k bodova)
uređen od Znatko
Što je PiO forum?
(eng. Q&A forum)
* povezano sa odgovorom na pitanje: Što je to internetski forum?
Mia M. od Mia M. [Ekstraktivan] (7.4k bodova)
Nikad nisam čula za izraz PiO forum, ali sam čula za Q&A forum. No slažem se da je Q&A strana kratica i da bi ju trebalo prevesti.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+11 glasa
Znatko od Znatko [Superaktivan] (2.2k bodova)
odabran od Znatkica
 
Najbolji odgovor

Internetski forum za pitanja i odgovore (skraćeno PiO forum; PiO je kratica za "Pitanje i Odgovor"; eng. Q&A forum) zasnovan je na mrežnom softveru koji nudi mogućnost davanja odgovora na pitanja koja korisnici postavljaju. Internetski forum za pitanja i odgovore često integriraju velike i specijalizirane korporacije te ih nastoje implementirati kroz zajednicu koja omogućava njihovim zainteresiranim kupcima (korisnicima) da raspravljaju kroz pitanja i odgovore na zajedničke teme. Drugim riječima, PiO forum je pretraživa baza znanja u obliku pitanja i odgovora online zajednice.

Za PiO forum koriste se brojni različiti mrežni softveri napisani na temeljima otvorenog koda ili kao SaaS (eng. Software-as-a-Service) odnosno u oblaku. Poznati mrežni softveri za ovu namjenu uključuju:

Samostalne zajednice okupljene oko interentkih foruma za pitanja i odgovora poput servisa Quora ili Yahoo! Answers tradicionalno nisu ni u jednoj kategoriji iako djeluju na tržištu PiO foruma.

Znatko.com - Screenshot (10/2020)

Način rada PiO foruma je sljedeći: oni koji ne znaju, svoje potrebe za informacijama izražavaju u obliku pitanja, a ljudi (stručnjaci ili drugi korisnici sustava) odgovaraju na ta pitanja na temelju svog znanja i iskustva. Internetska usluga pitanja i odgovora kod PiO foruma može se razvrstati u nekoliko tipova prema u smislu onoga tko odgovara na pitanja i kako PiO forum održava i kontrolira kvalitetu informacija prema ove dvije kategorije:

  1. Usluge stručnjaka - organizacije nude uslugu pitanja i odgovora u kojoj stručnjaci iz određenog područja svoje ekspertize odgovaraju na pitanja. Neki tkavi PiO forumi se temelje na komercijalnim naknadama za postavljanje pitanja, dok drugi omogućavaju besplatne usluge.
  2. Društvena pitanja i odgovori zajednice - bilo koji korisnik zajednice postavlja pitanje (i čak odgovarati na njih). Budući da tema pitanja može privući pažnju mnogih drugih korisnika zajednice, a za razliku od stručnih pojedinačnih mišljenja iz prethodne kategorije, postavljač pitanja najvjerojatnije očekuje korist od mišljenja mnoštva korisnika (to se zove još i "mudrost gomile" pa i klasično glasanje, anketiranje, ...). Mnoštvo odgovora koje pri tome se dobiva od velikog broja ljudi, znanstveno je dokazano, da često nadmašuje odgovore stručnjaka kroz ranije navedene tradicionalne usluge pitanja i odgovora.

Znatko je PiO forum koji se djelomično oslanja na odgovore na neka pitanja iz prve kategorije, a djelomično i manjim dijelom na odgovore iz druge kategorije.

Znatkica od Znatkica [Superaktivan] (4.3k bodova)
Ako je pio onda nije žedan
Ana Pilato 04.01.2021. pitanje u rubrici Web Poslovanje od Ana Pilato [Ekstraktivan] (6.0k bodova) Koja je razlika između klasičnog foruma i PiO foruma?
Mia M. od Mia M. [Ekstraktivan] (7.4k bodova)
Nikad nisam čula za izraz PiO forum, ali sam čula za Q&A forum. No slažem se da je Q&A strana kratica i da bi ju trebalo prevesti.
Znatko od Znatko [Superaktivan] (2.2k bodova)
Vjerojatno bi se još moglo reći:
- forum s pitanjima i odgovorima
- pitanje/odgovor forum
- ispitivački forum
- forum za pitanje i odgovor
- ...
Marko Radić od Marko Radić [Ekstraktivan] (6.8k bodova)
meni je najbolje ovo kak piše u pitanju... pio forum!

Slična pitanja

3 odgovora 317 pregleda
1 odgovor 127 pregleda


Future in Compliance

Role of GDPR and Compliance in Business

online, 27. svibnja 2022.
Kupi ulaznicu!

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.2k pitanja

13.3k odgovora

2.7k komentara

1.3k korisnika

...