136 pregleda
Ana Pilato u rubrici Zdravlje i medicina od Ana Pilato

Kako mogu europski onkološki pacijenti zatražit da se okonča ponižavajuća nejednakost u liječenju raka?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Redakcija od Redakcija
prikazano od Znatko

Na kongresu u Rigi europski onkološki pacijenti zatražit će da se okonča ponižavajuća nejednakost u liječenju raka

18. i 19. ožujka 2022. godine u Rigi u Latviji održat će se jedinstveni događaj u području onkologije na Baltiku – Europski kongres organizacije onkoloških pacijenata „O jednakosti u pobjeđivanju raka“.

Cilj mu je spriječiti nejednakosti u dijagnostici raka, liječenju, pristupu inovativnim lijekovima i drugim područjima. Događaj organizira Latvijska udruga, udruga onkoloških pacijenata "OncoAlliance" u suradnji s Posebnim odborom za borbu protiv raka (BECA) Europskog parlamenta. Događaj suorganiziraju utjecajne organizacije pacijenata zemalja srednje i istočne Europe (CEE) – Rumunjske, Grčke, Estonije, Litve, Češke, Poljske itd.

Sudionici kongresa zajedno s više od 30 međunarodno priznatih stručnjaka – voditeljima zagovaranja za prava pacijenata, učiteljima, liječnicima, političarima, predstavnicima nacionalnih vlada i Europskog parlamenta (EP) – identificirat će uzroke nejednakosti u skrbi za rak i zatražiti od službenika zdravstvene politike CEE regije i donositelja odluka da im se obrate kako bi oboljeli od raka koji žive u ovom dijelu Europske unije (EU) dobili istu modernu, inovativnu skrb za rak kao u državama blagostanja EU-a.

Kongresni govornici:

  • Dr Bettina Ryll, a patient advocate and founder of the Melanoma Patient Network Europe
  • Ivars Ijabs, MEP and vice-chair of the Special Committee on Beating Cancer of the European Parliament
  • Daniels Pavļuts, Health minister of Latvia
  • Kristina Modic, Executive Director at Slovenian Lymphoma and Leukemia Patient association, member of the Board of Myeloma Patients Europe
  • Helmuts Bēķis, Head of Latvian Association of Oncology Patient Organizations “OncoAlliance”
  • Mārcis Leja, Professor, Director of the Institute of Clinical and Preventive Medicine of the University of Latvia, former EU Cancer Mission Board member

Više informacija o govornicima dostupno je ovdje: Speakers - Cancer Equality

Europski parlament dao je prioritet onkologiji i postavio cilj da više od 70% onkoloških pacijenata preživi u EU do 2030. Nažalost, još je dug put do postizanja tog cilja u regiji srednje i istočne Europe.

Na primjer, samo 46% zemalja srednje i istočne Europe ima programe probira raka vrata maternice, dojke i debelog crijeva koji osiguravaju rano otkrivanje raka.[2] Petogodišnje relativne stope preživljavanja u zemljama srednje i istočne Europe također su značajno niže nego u EU. Na primjer, petogodišnja relativna stopa preživljavanja za rak dojke iznosi 75% u Rumunjskoj, 76% u Poljskoj i 86% u pet najrazvijenijih zemalja EU.[3] U Bugarskoj samo 4 od 10 pacijenata s rakom dosegnu petogodišnju relativnu stopu preživljavanja. Budući da u Češkoj Republici pacijenti čekaju na pristup novim lijekovima protiv raka tri puta dulje nego u Austriji; od deset novih lijekova protiv raka registriranih u EU, gotovo svi su dostupni u Austriji, a samo tri u Poljskoj.[1]

Olga Valciņa, članica uprave “OncoAlliance”:

Medicinski napredak u raku danas sve više dopušta da se bolest naziva kroničnom bolešću s dugotrajnim preživljavanjem, što je sjajna i obećavajuća vijest. Nije prihvatljivo da se u zemljama istočne i srednje Europe ljudi boje razboljeti i umrijeti od “pogrešnog raka”. Uplašeni zbog nedostatka pravovremene dijagnoze, nedostatka stručnih stručnjaka i inovativnih lijekova koje plaća država, dok se u zapadnoj Europi ova vrsta raka uspješno liječi, a pacijenti mogu živjeti dugi niz godina.

Prema riječima organizatora kongresa, uspostava Europskog registra nejednakosti protiv raka u skladu s Europskim planom za borbu protiv raka, koji bi identificirao trendove i razlike između država članica, mogla bi smanjiti značajne razlike u skrbi za rak. Važna je i uspostava i akreditacija nacionalnih centara izvrsnosti za liječenje raka, kao i obuka i stažiranje nacionalnih onkoloških specijalista – kirurga, kemoterapeuta, radiologa itd., kao i mogućnosti koordinirane i podržane razmjene iskustava i podataka na razini EU.

Organizatori kongresa također smatraju da planove kontrole raka treba usvojiti na razini nacionalnih vlada u svim državama članicama EU, u skladu s preporukama EP-a, te ih provoditi dosljedno uz odgovarajući proračun, te pri tome O. Valciņa navodi:

U svakoj zemlji treba uspostaviti nadzorna povjerenstva na nacionalnoj razini koja bi pratila provedbu planova za kontrolu raka i na taj način ocjenjivala napredak u smanjenju nejednakosti.“

Bettina Ryll, osnivačica Melanoma Patient Network Europe, naglašava važnost inovacija u liječenju raka, koje moraju biti dostupne u svim državama članicama EU:

"Iako se sve vrste raka ne liječe jednako dobro, postoji potreba za ubrzanjem istraživanja i inovacija u liječenju raka. Inovacije ne bi trebale biti udaljeni i nedostižni ciljevi. One moraju biti dostupne kako bi se spasili životi i smanjila patnja tisućama i milijunima ljudi. Zato je naš cilj postići da svaki pacijent s rakom kojemu su potrebne inovacije zapravo ima pristup njima.

Ivars Ijabs, zastupnik u Europskom parlamentu, predsjednik posebnog odbora Europskog parlamenta za borbu protiv raka, naglašava – kongres je važan korak naprijed u udruživanju snaga udruga pacijenata kako bi se utjecalo na odluke institucija EU i država članica o smanjenju nejednakosti u borbi protiv raka, te kaže:

"Vrlo je važno da se nejednakost u skrbi za rak precizno identificira i uzme u obzir na razini EU-a, ali odgovornost je svake države članice da se uhvati u koštac s takvom nejednakošću. Bit će domaća zadaća svake zemlje učiniti skrb za oboljele od raka učinkovitijom, pravednijom i pristupačnijom svakom bolesniku od raka.

Teme Kongresa su u skladu s Rezolucijom EP “O jačanju Europe u borbi protiv raka – prema sveobuhvatnoj i koordiniranoj strategiji” (koja će se uskoro usvojiti) i načelima pravde, održivosti, jednakosti, solidarnosti i inovativnosti navedenim u Europski plan borbe protiv raka. Na kraju kongresa, udruge pacijenata potpisat će otvoreno pismo koje će biti poslano EP-u i vladama zemalja srednje i istočne Europe.

___
Reference:

  1. At the crossroads of health inequalities in cancer (Guest blog) (efpia.eu)

  2. Tackling disparities in cancer care across the central and eastern European region – EURACTIV.com

  3. #EUnited against inequalities in Cancer care (Guest blog) (efpia.eu)

Slična pitanja

1 odgovor
1 odgovor
3 odgovora
Znatko medijski pokriva

Humans vs Machines

Zagreb
29. 09. 2023.

ULAZNICE uz 20% POPUSTA
Znatko medijski pokriva


Zagreb
30. 09. 2023.

ULAZNICE uz POPUST
Znatko medijski pokriva

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Powered by Intersec

Ljubljana
25. i 26. 10. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

11.9k pitanja

18.8k odgovora

5.9k komentara

1.5k korisnika

...