175 pregleda
Ivan Gačić u rubrici Društvo od Ivan Gačić

Koje stvari se u drugim državama smatraju društveno neprihvatljivim i ne smijemo ih raditi? Takve stvari su obično sramota za raditi (sramotne) u takvom društvu i budu krivo shvaćene. Jednostavno druga društva imaju drugačije običaje ("O tempora, o mores!", Ciceron).

Ovo bi trebali biti korisni savjeti za nas turiste koji putujemo u takva egzotična društva.

* povezano sa odgovorom na pitanje: Koje su stvari koje NE BI trebali probati u životu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+9 glasa
Tamara Mađer od Tamara Mađer
odabran od Ivan Gačić
 
Najbolji odgovor

 Bonton u stranim zemljama. 

Latinoameričke zemlje

Pokazivanje znaka OK rukom u ovoj zemlji ima uvredljivo značenje jer njome iskazujete da je osoba bezvrijedna.


Afričke zemlje

U arapskim i afričkim zemljama znak podignutog palca zvanog "like" predstavljate prostotu.


Španjolska  

Na tanjur stavite onoliko hrane koliko možete pojesti jer ukoliko Vam ostane hrane na tanjuru to je znak da Vam se jelo nije svidjelo. Budite strpljivi jer je u južnoj Španjolskoj uobičajeno kasniti na sastanak i do 30 minuta, a na sjeveru do 15 minuta. 


Njemačka 

Koristite beštek kod bilo kakvog jela čak kao što su sendvič, voće i slično. Kada Vam domaćin za stolom kaže "Guten Appetit" možete početi s jelom. Uvijek se predstavljate samo prezimenom, tako je kulturnije. Ukoliko u prostoriju uđe starija ili više rangirana osoba pristojno se ustati. Ne toleriraju kašnjenje kao ni pretjerivanje s komplimentima jer im to stvara neugodnost. Nikako ne poklanjajte 12 karanfila, oni se obično koriste na pogrebima, a paran broj se smatra nesretnim.


Meksiko 

Nedopustivo je pretjerano opijanje, posebno ako ste žena. Nepristojno je ustati se s stola istog trenutka kada ste prestali s jelom. Kao znak pažnje domaćinu se uvijek nosi cvijeće, čokolada i slično, tokom kupovine cvijeća izbjegavati crvenu boju i nevene. Kašnjenje na društvena događanja je prihvatljivo. 


Kina 

Naručivanje slabo pečenog odreska smatra se vrhom neuljuđenosti, no za stolom slobodno možete srkati juhu i podrigivati. Na tanjuru je kulturno ostaviti malo hrane, na ta način zahvaljujete domaćinu na darežljivosti. Nikada nemojte mahati ili pokazivati štapićima za jelo, pogotovo se ne smiju ostaviti ubodeni štapići u zdjeli riže jer se to radi za vrijeme bdijenja. Ukoliko Vas Kinez počasti malim aplauzom uzvratite mu, ali nikako pucati prstima ili zviždati, to se smatra nepristojnim. 


Austrija 

Knedle ili valjuške uvijek režite vilicom nikako ne nožem. Onaj tko zove na piće ili obrok u restoranu je dužan platiti račun i oko toga se nepristojno prepirati. Što se tiče vremena izrazito su točni i ne vole kašnjenje. S domaćinom ne treba otvarati temu o poslu, osim ako ju domaćin sam ne započne.


Italija 

Nikako nemojte namotavati špagete na žlicu radije to učinite pomoću ruba tanjura. Ne podnose aroganciju. Tokom obroka ruke uvijek držite iznad stola na način da se ne oslanjate na laktove. U javnosti se ne smije zijevati ili izuvati iz cipela. 

Slična pitanja

Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...