129 pregleda
Ana Pilato u rubrici Poslovanje od Ana Pilato (6.2k bodova)

Na što sve paziti da se usaglasi poslovna dokumentacija (knjigovodstvo) za Poreznu upravu sa uvjetima prijave za neki EU natječaj?

Primjer iz prakse: Porezna uprava prijeboj preplate PDV-a i godišnjeg poreza na dobit radi kasnije u godini (npr. do kraja travnja!!!) za sve poslovne subjekte. Dok se ne napravi taj prijeboj - poduzetnik iskazuje dug prema Poreznoj upravi. Jedan od bitnih uvjeta za sudjelovanje na natječaju za EU fondove je nepostojanje duga na Poreznoj kartici tvrtke. Problem nastaje kada rok za predaju dokumentacije za natječaj je u veljači! Jedina opcija poduzetniku je da plati vlastita sredstva za godišnji porez na dobit, ali onda bi narušio redovno poslovanje tvrtke. 

Kakvih još ima primjera iz prakse i kako paziti na njih? Kako se nositi s takvim i sličnim neusaglašenim nelogičnostima poreznih zakona, porezne prakse i zahtjeva za sudjelovanjem na natječajima za sredstva iz fondova Europske unije?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+3 glasa
Kristina Krstinić od Kristina Krstinić (795 bodova)

Ima još nekoliko takvih primjera ali iz mog iskustva su klijenti sve porezne dugove poravnali prije prijave na natječaj nažalost to je jedini način da je poduzeće prihvatljivo za dobivanje bespovratnih sredstava. S tim da je zadnje vrijeme potrebno dokazati čistu potvrdu porezne kada vas odaberu za dobivanje potpore i ne prije, što je možda olakšalo samu prijavu.

Ono što je također prihvatljivo je reguliran dug prema poreznoj, što znači da imate dokument kojim dokazujete da ste se dogovorili s poreznom za obročno isplaćivanje duga. Ali to je moguće samo kod nekih natječaja gdje je to eksplicitno naglašeno.

Nažalost zakon je takav, a i kada uzmete u obzir činjenicu da od države i EU tržite bespovratna sredstva za svoj projekt a ujedno ste im dužni i nemate podmirene obaveze prema njima (plaćene doprinose za zaposlene…itd.) onda nema baš nekog smisla da vam oni vjeruju i ulažu u vas zar ne?

Kristina. Krstinić, univ.dipl.polit., Managing director and owner

MIKRIS Project Management ❘ Poslovno savjetovanje

kristina.krstinic@mikris.eu ❘ www.mikris.eu

Ana Pilato od Ana Pilato (6.2k bodova)
U konkretnom slučaju iz mog pitanja nije problem novac (koji itekako postoji na računu uspješne firme) niti obročno plaćanje niti doprinosi, već vrijeme u godini kada interno rade u Poreznoj prijeboj s porezom na dobit, a bez razumijevanja za rokove kod EU natječaja. Kao da Porezna zbog svoje trome organizacije koči prijavitelje na natječaje Europske unije. :(
Znatko medijski pokriva

Zagreb, 29. i 30.11. 2022.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

GAME CHANGERPrva poslovna gaming i metaverse konferencija

Zagreb, 01.12.2022.

KOTIZACIJE
Znatko medijski pokriva

NEM Zagreb 2022Središnje mjesto okupljanja producenata, scenarista, produkcijskih kuća, predstavnika FTA televizija, pay TV kanala, streaming servisa te ostalih stvaratelja sadržaja

Zagreb, 07. - 09.12.2022.

ULAZNICA
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

9.6k pitanja

14.9k odgovora

3.4k komentara

1.4k korisnika

...