109 pregleda
Mia Jelinčić u rubrici Osobni razvoj od Mia Jelinčić (2.1k bodova)
Kako ne odustati od novih, zdravih navika? Kako ostati motiviran i nastaviti dalje?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+9 glasa
Tamara Mađer od Tamara Mađer (8.6k bodova)

Ništa ne dolazi preko noći pa tako ni zdrave navike u prehrani. Cilj je da se zdravija prehrana uvodi postepeno dan za danom, motivacija se održava na način da cijenite svaki pomak. Odnosno danas ste jeli hamburger za ručak ali ste za večeru pojeli kuhana jaja sa kvinojom, palentu na vodi sa mlijekom/jogurtom ili slično. Nemojte si oduzimati slatko odmah prvoga dana, dovoljno je da se količine slatkoga smanjuju i zamjenjuju zdravijom opcijom za metabolizam kao što je voće. Samokontrola je bitna ako ne i najvažniji faktor neki to nazivaju i karakterom, u praksi to izgleda tako da nećete pojesti tri komada kolača nego samo jedan. Nemojte si prebacivati svaku slasticu, nema ništa loše u jednom komadu kolača problem je što se rijetko tko zaustavi na samo jednom komadu kolaču zbog glukoze koja se povećava u krvi te dolazi do želje za još jednim komadom. Samo iz tog razloga nutricionisti preporučaju izbjegavanje slatkog. 

Na prvom mjestu je glava pa onda sve ostalo. Sretno!heart

Marija Miha od Marija Miha (7.3k bodova)
Kratko i slatko opisano. (h)
+8 glasa
Marija Hojsak od Marija Hojsak (11.1k bodova)

Najvažnije čega moramo biti svjesni kada nas drži početna motivacija i želja za donošenjem novih odluka jest to da taj osjećaj nije stalan. Naime, motivacija s vremena na vrijeme nestaje, a početan žar za dobrim odlukama vremenom hlapi. 

Good Decisions= Bad Decisions+ Experience | by Prof. (Col) Shishir Kumar |  Medium

Prilikom donošenja odluka najvažnije je biti discipliniran i držati se plana koji smo si zadali. Usto, moramo si znati oprostiti poneka "skretanja s puta" i nastaviti krenuti dalje. 

Uvijek moramo misliti na rezultate koje želimo postići i neprestano o njima maštati. Na taj način i jedan dan od njih deset u kojem smo posustali neće nas moći skinuti s puta kojim smo krenuli. 

Isto tako, važno je, kada dođe teško razdoblje, stati i razmišljati o početku. Vratiti se od tamo odakle i zašto smo počeli. Tako ćemo se ujedno i motivirati za nastavak našeg putovanja zdravih odluka. 

Marija Miha od Marija Miha (7.3k bodova)
Tehnički točno i jasno objašnjenje. (h)
+6 glasa
Elena Svib od Elena Svib (1.1k bodova)

Svi mi u jednom trenutno donosimo odluke koje će nam promijeniti u najmanju ruku rutinu života. Svatko donese barem jednom odluku da od ponedjeljka jede zdravije, više se kreće te radi produktivnije. Međutim surova realnost je da svi nakon par dana odustanemo. 


Prema istraživanjima kako bi ostali motivirano i kako ne bi odustali potrebno je prvo imati realna očekivanja. Osoba koja odluči krenuti s uvođenjem pozitivnih životnih navika mora imati realna očekivanja, a ne ona nerealna i daleko dostižna tada je odustajanje jedina opcija.  


Naravno za stalno i kontinuirano držanje svog prvotnog plana je najbitnija motivacija. Motivacija mora biti dovoljno jaka kako bi takva odluka postala prvotni svakodnevni put života. Također periodi stagnacije su potpuno normalni te treba odmah na početku biti spreman da rezultati dolaze tek kasnije nakon mnogo uloženog truda. 


Nakon određenog vremena redovito vježbanje i zdrava prehrana kao i svaka druga nova navika bi trebala presresti u svakodnevicu bez razmišljanja. Toliko se s vremenom zavoli takav način života da jednostavno krenete to da radite da više o tome ne razmišljate. Zapravo to je stadij cijele priče kojem težite.

Bitno je da na početku znate da je cijeli taj proces maraton, a ne šprint. Sama ustrajnost i dosljednost u malim koracima će dovesti do stvarnih i vidljivih rezultata, a niti jedan pravi rezultat neće se pojaviti preko noći. 


Bitno je cijeloj priči vjerovati u sebe od samog početka, a pogotovo u one dane kad je malo teže se držati zacrtanog cilja.  Od prvog dana treba zacrtati cilj kojem se teži i koji je krajnja točka, ali isto tako treba postaviti svaki dan mali cilj koji će vas držati ponosima i motiviranim. 

Najbitnija stavka je stjecanje samodiscipline. Možda za početak ne bi bilo loše ciljeve staviti na papir te svaki dan križati koji su ispunjeni te će se tako vidjeti na papiru samo postignuće. Najbitnije je pronaći motivaciju koja će biti nit vodilja. 

Marija Miha od Marija Miha (7.3k bodova)
Filozofski odgovor ali istina (h)

Slična pitanja

3 odgovora
6 odgovora
Lovro Gorup 12.10.2020. pitanje u rubrici Osobni razvoj od Lovro Gorup (3.4k bodova)
1 odgovor
Sandra Vukov 16.11.2020. pitanje u rubrici Hrana i piće od Sandra Vukov (9.6k bodova)
1 odgovor
Mia Jelinčić 22.05. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Mia Jelinčić (2.1k bodova)
4 odgovora
Margareta Jurisi 01.12.2020. pitanje u rubrici Kozmetika i estetika od Margareta Jurisi (646 bodova)
Znatko medijski pokriva

Zagreb, 29. i 30.11. 2022.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

GAME CHANGER



Prva poslovna gaming i metaverse konferencija

Zagreb, 01.12.2022.

KOTIZACIJE
Znatko medijski pokriva

NEM Zagreb 2022



Središnje mjesto okupljanja producenata, scenarista, produkcijskih kuća, predstavnika FTA televizija, pay TV kanala, streaming servisa te ostalih stvaratelja sadržaja

Zagreb, 07. - 09.12.2022.

ULAZNICA
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023



Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?



[ Pretraživanje Znatka ]

9.6k pitanja

15.0k odgovora

3.4k komentara

1.4k korisnika

...