50 pregleda
Mia Jelinčić u rubrici Poslovanje od Mia Jelinčić [Superaktivan] (2.0k bodova)
Zašto mladi sve manje odlučuju baviti se poljoprivredom? Kako ih potaknuti na otvaranje vlastitih tvrtki, OPG-ova...?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+8 glasa
Marko Kozjak od Marko Kozjak [Aktivan] (311 bodova)
Centralizacija prema gradovima, školovanje i financijska stabilnost utječu na odluku o bavljenju poljoprivredom. Nisu ovo svi razlozi ali sigurno su dobar dio.

Financijska sigurnost je ključna, a za to nam je potrebna cijena, kontinuitet i kvaliteta. Znanjem i iskustvom može se dosta toga predvidjeti, osim vremenskih (ne)prilika, ali isto tako i to se može riješiti ulaganjem u zaštitu.

Na kraju kada sve zbrojimo, poljoprivreda i obrada zemlje je ljubav prema, tradiciji i „seoskom“ načinu života. Na ovo mislim i pod obradivim zemljištem 10 km udaljeno od centra Zagreba.

Prednost i budućnost vidim u novim tehnologijama (IoT) i načinu uzgoja poput „vertical farming-a“.

Nije potpuno rješenje ali svakako će mnoge mlade zaintrigirati uzgoj na krovovima ili u kontejnerima.

S druge strane, tehnologija pomaže na većim površinama, ubrzava procese i olakšava posao poljoprivrednika.
+7 glasa
Tamara Mađer od Tamara Mađer [Ekstraktivan] (7.6k bodova)

Najvažniji razlog za neuključivanje mladih u poljoprivredu je inferioran, potlačen položaj poljoprivrednika kroz povijest. Nezainteresiranost proizlazi iz nepovoljnog ekonomskog statusa i neizvjesne socijalne i profesionalne perspektive poljoprivrednika koji se ne osjeća sigurno u obavljanju svojeg zanimanja, također su često nedovoljno plaćeni i cijenjeni za svoj posao, pogotovo sad uz svu tehnologiju koju je ponekad teško pratiti. Dio ljudi koji se uspije zaposliti u mjestu svojeg stalnog boravka svoje slobodno vrijeme nakon primarnog zaposlenja provodi radeći poljoprivredne poslove kako bi svojoj obitelji osigurali financijsku sigurnost. No, naravno da svatko teži ka boljem te se iz tog razloga nitko od mladih ne zaustavlja na poslovima od kojih nemaju slobodno vrijeme za privatan život. Nego se okreću boljim prilikama. 

Slična pitanja

2 odgovora 163 pregleda
3 odgovora 2.1k pregleda

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.4k pitanja

13.6k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...