657 pregleda
Marija Smiljan u rubrici Vjera i religija od Marija Smiljan

Što za Vas znači - duša ? Što je duša?

Zoran Marković od Zoran Marković
Vi ste "duša od čovjeka ". :)
Marija Smiljan od Marija Smiljan
Hvala na lijepim riječima.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

5 odgovor(a)

+13 glasa
Tamara Mađer od Tamara Mađer
odabran od Marija Smiljan
 
Najbolji odgovor

Riječ tijelo je lako objasniti, ali u vezi dušom ne misle svi ljudi isto. Kaže se da je čovjek oblikovan od dva elementa; duhovnog i materijalnog. Odnosno opipljivog i neopipljivog djela. Neopipljivi dio (duša) se odnosi na našu psihu, svijest i podsvijest i sve nesvjesne životne funkcije. Zbog čestih nejasnoća teolozi ističu trojstvo u čovjeku koje se sastoji od: duha (besmrtne duše), duše (psihe), tijela (materije).                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

Marija Smiljan od Marija Smiljan
Hvala ti. Baš je lijepo objašnjeno.
+11 glasa
Ivana Steković od Ivana Steković
  • Duša se može promatrati kao besmrtni i duhovni dio osobe za koju se kaže da postoji čak i nakon fizičke smrti.
  • Ali ja vjerujem da je duša ono što daje život i jednom kad napusti tijelo nema više života. Da je duša zbirka sjećanja na razne prošle živote i da se mi kao osoba ne možemo sjetiti prošlog života ali sjećanje na njegovu prirodu i karakter ostaje. I mislim da je to razlog zašto u nekom trenutku svog života dobimo Deja vu o nećemu što nikad u životu nismo prošli.
  • Mislim da je duša ono što nas čini ljudima i daje nam naše individualne osobnosti. 
  • I da naše duše imaju energetske vibracije koje nas sve povezuju.
Marija Smiljan od Marija Smiljan
Divno! Hvala Vam na lijepom odgovoru.
+9 glasa
Marija Hojsak od Marija Hojsak

Duša je skup mišljenja, osjećaja i karakternih osobina čovjeka. Ona je bit (suština) koja je samostalna u čovjeku. Takva je suština i središte čovjekova bitka cjelokupnost svega što jest i što čovjeku omogućuje svjesnost samoga sebe i njegovu slobodnu svijest prema kojoj on djeluje

Mnoge su pretpostavke i teorije bile o tome gdje je duša smještena i gdje je njezina pozicija u tijelu. Neki od filozofa smatrali su da se ona nalazi u glavi, srcu, bubrezima ili bilo kojim drugim središnjim organima. 

Isto tako, postoje mnoge pretpostavke i teorije o tome što se događa s čovjekovom dušom nakon što čovjek umre. Teorije su izvedene iz religija ili filozofskih promišljanja o čovjekovoj duši. 

Soul Color Meanings: What Color Is Your Soul and What Does It Mean? - Color  Meanings

U kršćanstvu, ali i prema nekim filozofima, razlika čovjekove duše i one duše koja daje "živost", odnosno energiju koja pokreće biljke i životinje, jest u tome što je čovjekova duša ispunjena božanskim duhom koji joj daje puninu svjesnosti i života. Takav bi duh bio shvaćen kao bestjelesno biće koje ima sposobnost razmišljanja, osjećanja i djelovanja koja se u potpunosti razlikuje od sposobnosti kako djeluju i žive biljke i životinje. Također, prema svemu navedenom, duša koja daje živost tijelu onda i propada zajedno s njime, ali duh koji je dao puninu života, besmrtnost i oživio je tu dušu u njenoj punini jest besmrtan i on nikada ne može umrijeti.

Iz toga proizlazi da sve što postoji zapravo postoji iz i u duhu, te i sama duša izlazi iz jednoga duha koji sve u potpunosti oživljava. Zaključimo, da je, prema tome, čovjek duhovna duša, odnosno duša koja je biološka i psihička i u potpunosti prožeta i svjesno oživljena iz i u duhu

+8 glasa
Fran Kolačko Šćuric od Fran Kolačko Šćuric
Duša realno, ako gledamo sa zdravim razumom i logikom je apsolutno ništa to je pojam koji je fiktivne stvarnosti i čisti plod ljudske mašte i izvor mu vjerojatno - ispravite me ako griješim dolazi od katoličke crkve koja ju objašnjava kao "ostatak nas" kada umremo. Prema njima - kako navode svoju bajku, ta duša odlazi ili u "Raj" ili "Pakao" kao rezultat kvalitete života i ponašanja te osobe tijekom životnog razdoblja. Također se pridaje tome jedna bajka da duša iznosi 21g, što je ništa više ni manje nego preostali zrak koji izlazi iz pluća preminule osobe.
+7 glasa
Stjepan Vuksanović od Stjepan Vuksanović

Duša može biti pokretač koji utječe na volju pojedinaca. Duša može biti misteriozno ograničenje sposobno stvoriti klimu u skupini pojedinaca, ili što se tiče temperamenta unutar pojedinca, ona također može biti individualna kao i duša drugih pojedinaca koji oblikuju naše svakodnevne aktivnosti. Naziva se dušom jer se ne odnosi na materiju, već na intelekt, dušu i osjećaje. Duhovi mogu biti njegujući, sigurni ili nesigurni, prolazni ili djelotvorni, oprezni ili česti, stvaraju razliku ili štete. Mogu nastanjivati ​​mjesta, sjećanja, knjige ili pojedince. 

Slična pitanja

4 odgovora
Zoran Jurić 20.12.2015. pitanje u rubrici Osobni razvoj od Zoran Jurić
1 odgovor
4 odgovora
Margareta Jurisi 30.09.2020. pitanje u rubrici Sport i rekreacija od Margareta Jurisi
3 odgovora
2 odgovora
Ivana Basar 17.09.2020. pitanje u rubrici Osobni razvoj od Ivana Basar
4 odgovora
1 odgovor
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...