2.2k pregleda
Ivana Basar u rubrici Osobni razvoj od Ivana Basar
promjena rubrike od Znatko
Što predstavlja smrt ega? Kada se dogodi smrt ega?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+8 glasa
Lucija Guber od Lucija Guber
uređen od Lucija Guber

Da bi se ustanovilo zašto je smrt ega značajna u spiritualnosti važno je odgovoriti na pitanje što je ego. Teško je strogo definirati ego jer je kompleksan i postoji u više disciplina . Termin je populariziran u psihologiji zahvaljujući Freudu.

 Freudova teorija osobnosti (1923.) ustanovila je trostruku strukturu psihe; id, ego i superego, koji se razvijaju različitim fazama našeg života. To su čisti sustavi psihe te nemaju fizičku manifestaciju. 

  • id je primitivni i instinktivni dio uma koji sadrži seksualne i agresivne nagone i skrivena sjećanja. Dio je naše podsvijesti.
  • super-ego djeluje kao moralna savjest
  • ego je realni dio koji posreduje između želja id-a i super-ega .

Poput id-a, ego traži zadovoljstvo (tj. Smanjenje napetosti) i izbjegava bol, ali za razliku od id-a, ego se bavi osmišljavanjem realne strategije za postizanje užitka. Ego nema koncept ispravnog ili pogrešnog; nešto je dobro jednostavno ako postigne svoj kraj zadovoljenja bez nanošenja štete sebi ili identitetu.

Definicija ega se dalje razvijala, a po nekoj suvremenoj definiciji  "ego" se može smatrati vrhuncem triju komponenata ljudske psihe: slika o sebi, kolika je vrijednost pojedinca na njemu samom (samopoštovanje) i brojnim vjerovanjima, ideologijama  i identifikacijama koje pojedinac posjeduje (samo-identitet). Taj osjećaj sebe pomaže nam klasificirati i kvantificirati našu stvarnost, a može utjecati na naše misli kako u trenutku, tako i u pamćenju. Stoga, ego može poslužiti kao vratar svijesti, prihvaćajući u svjesni dio uma samo one misli koje se uklapaju s našom slikom o sebi. Ego (lat. ego; "ja") se krije iza izjava koje počinju sa "Ja". "Ja sam ambiciozan", "Ja sam zabavna osoba" itd.

Problem nastaje u tome da sve što odbijamo povezivati sa svojim "ja" postane potisnuto. Jung je detaljno razvio ovu teoriju. Po njemu sve potisnute karakteristike ega postanu dio "sjenke" odnosno "mračne" strane našeg podsvjesnog uma. To je sve ono s čim se ne želimo identificirati (dio sjenke nisu nužno samo negativne karakteristike). Primjer: žena koja je imala negativno iskustvo s izražavanjem svoje ženstvene strane (emotivnost, senzibilnost, brižnost) počinje potiskivati svoju senzibilnu stranu i počinje se snažno identificirati (ego) s racionalnošću. Počinje potiskivati svoje emocije u službi neobazrivosti i donositi će odliku samo na temelju razuma. Takva snažna ego- identifikacija često se manifestira u osuđivanju drugih i upravo u osuđivanju onih karakteristika koje smo potisnuli u sebi. Spomenuta žena može snažno osuđivati nekoga tko joj se čini previše emocionalan ili tko impulzivno reagira na stvari. Ego se "hrani" osjećajem superiornosti kojeg dobivamo kada mislimo da smo bolji od nekog drugog.

 Npr. rasizam i bijela supremacija je čista reakcija ega. Sve što šteti našem egu šteti i našem samopouzdanju pa je tako često "filtriranje"; isključivanje misli i osjetilnih unosa koji se ne uklapaju u našu sliku o sebi. Iako je određena doza filtriranja potrebna da nas ne preplavi gomila uglavnom beskorisnih i nebitnih podataka, često rezultira stvaranjem kognitivne pristranosti, ako ne i dualističke leće kroz koju doživljavamo život.

Tu možemo nagovijestiti zašto je "smrt ega" odnosno gubitak samo-identiteta uopće nešto poželjno. Ego nas često ograđuje i udaljuje od ljudi. Disolucija ega se može dogoditi u fazama duboke meditacije ili korištenjem psihodeličnih supstanci te se često prepoznaje u raznim spiritualnim praksama. Simptomi "ego smrti" mogu biti:

  • Postojanje "u trenutku" i sposobni ste vidjeti stvari iz makroskopske, objektivnije perspektive
  •  Više niste pojedinac izoliran od života koji se odvija oko vas, već se osjećate međusobno povezani sa svemirom i svim živim bićima, proživljavajući intenzivne osjećaje ljubavi, euforije i jedinstva dok je "ja" privremeno zaboravljen 

Često se izbjegava termin "smrt" ega jer "smrt" ima mnoge negativne konotacije te ego zapravo nikada ne može nestati jer je dio čovjekove psihe i potreban je da možemo procesirati i kvantificirati naše ljudsko iskustvo. Koriste se i termini "disolucija ega" ili "transformacija ega", a takvo iskustvo može služiti da sagledamo naše misli i postupke iz potpuno objektivne i nepristrane perspektive te doživimo dubok osobni uvid u naš život.

 

Korisne informacije: https://doubleblindmag.com/ego-death/

 

 

 

 

 

+6 glasa
Paolina Rajić od Paolina Rajić
Ego smrt je potpuni gubitak subjektivnog samo-identiteta. Termin se koristi u više isprepletenih konteksta s povezanim značenjima. Često se koristi i sinonim "psihička smrt" koja se odnosi na temeljnu transformaciju psihe. U mitologiji smrti i ponovnog rođenja,  ego smrt je faza samo- predaje i promjene, Ponavljajuća je tema u svjetskoj mitologiji te se također koristi kao metafora u nekim granama suvremenog zapadnjačkog mišljenja. U psihadeličkoj kulturi, ego smrt ili gubitak ega je dio simboličnog iskustva smrti gdje stari ego mora umrijeti da bi novi mogao biti duhovno rođen.

Slična pitanja

1 odgovor
2 odgovora
Maja Kos 15.10.2021. pitanje u rubrici Osobni razvoj od Maja Kos
4 odgovora
Ivana Basar 16.09.2020. pitanje u rubrici Društvo od Ivana Basar
3 odgovora
Zoran Jurić 16.08.2020. pitanje u rubrici Jezik i govor od Zoran Jurić
1 odgovor
1 odgovor
2 odgovora
Marko Radić 02.03.2016. pitanje u rubrici Zabava od Marko Radić
Znatko predstavlja

Kako dobro pozicionirati svoj online biznis

20.03.2024.
PRIJAVA
Znatko predstavlja

Budućnost financija i tehnologije

Zagreb
21. i 22. 03. 2024.

ULAZNICE

13.3k pitanja

21.9k odgovora

8.0k komentara

1.6k korisnika

...