1.9k pregleda
Zoran Jurić u rubrici Osobni razvoj od Zoran Jurić [Ekstraktivan] (7.3k bodova)
promjena rubrike od Znatko
Što znači riječ transrodnost i čemu služi?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+7 glasa
Ivanhoe M. od Ivanhoe M. [Megaktivan] (12.8k bodova)

Pojam transrodnost se odnosi na kulturu, politiku i osobe koje kroz svoj individualno ostvarenje osobnog identiteta te njegovo izražavanja negiraju i/ili nadilaze društveno zadate i kreirane spolne i rodne norme i uloge. Problem pojma transrodnosti je postojao zbog Svjetske zdravstvene organizacije koja je određivala transseksualnost kao mentalni poremećaj. Taj problem dolazi od ideologije da su spol i rod nepromjenjivi. To je temeljna laž kojoj nas generacijama podučavaju od malih nogu.

Neki od identiteta koje obuhvaća transrodni pokret su:

  • trans – sveobuhvatni pojam za one koji prelaze rodne ili spolne granice
  • drag – oblačenje koje je društveno određeno kao oblačenje drugog spola ili roda
  • drag queen – muškarac koji se oblači u žensku odjeću radi užitka ili performansa
  • drag king –  žena koja se oblači u mušku odjeću u svrhu performansa, zabave ili osobnog ispunjenja predstavljajući vlastitu definiciju muškosti
  • M2F – modifikacija iz muškarca u ženu, često se odnosi na transseksualnu, ali ponekad na transrodnu osobu ili cross-dressera
  • F2M – modifikacija iz žene u muškarca
  • transvestit – osoba koja uživa u nošenju odjeće suprotnog roda
  • butch –  žena sa naglašenim društveno normiranim oznakama muškog roda
  • interseksualna osoba – rođena sa neodređenim genitalijama

LGBT pokret danas koristi u praksi riječ "rod" na način da se taj pojam odnosi na ponašanja, osjećaje i ponašanja koja određena kultura povezuje s biološkim spolom osobe. Dakle, rod je ono što je "unutar osobe", a spol ono što tijelo te osobe određuje biološki.

Najpoznatiji transrodni M2F je poznati foto-model Andreja Pejić (koja se prije zvala Andrej Pejić) koja potjeće iz naših krajeva.

+6 glasa
Augustina Kolak od Augustina Kolak [Megaktivan] (13.4k bodova)
prikazano od Znatko

Transrodnost je stanje u kojem se identitet osobe ne uklapa jednoznačno s konvencionalnim idejama muškog ili ženskog roda. Točnije, to je rodni identitet ili ponašanje koje nije u skladu s onim koji je povezan sa spolom dodijeljenim pri rođenju. Izraz "spol dodijeljen pri rođenju" sad se jako često koristi jer otvara prostor za rodni identitet kao stvarnu osnovu spola osobe. Aktivisti transrodnosti tvrde da je rodni identitet sudbina, a da je biološki spol društveni konstrukt. Rodni identitet bi bio čovjekov unutarnji osjećaj pripadnosti određenom spolu, muškom ili ženskom, čak i nečemu trećem.

Ne tako davno, transodnost se smatrala psihijatrijskom bolešću i klasificirana je kao poremećaj rodnog identiteta. Izraz je zamijenjen pojmom rodne distrofije i više se ne smatra mentalnom bolešću. Dakle, ne smatra se mentalnim poremećajem, nego normalnom razvojnom varijacijom. 

Izvor: https://www.heritage.org/gender/commentary/transgender-ideology-riddled-contradictions-here-are-the-big-ones

+5 glasa
Sandra od Sandra [Ekstraktivan] (8.8k bodova)
Transrodne osobe imaju rodni identitet ili rodni izraz koji se razlikuje od spola koji im je dodijeljen pri rođenju. Neki transrodni ljudi koji žele medicinsku pomoć za prelazak s jednog spola na drugi i identificiraju se kao transeksualnci. Dakle, to su osobe kojima se identitet ne podudara s dodijeljenim im spolom, što često rezultira rodnom disforijom. Uzroci transekualnosti proučavali su se desetljećima, najviše biološki čimbenici, posebno razlike u strukturi mozga u odnosu na biologiju i spolnu orijetaciju. Počevši sredinom 1980-ih, vlada je službeno priznala transrodne i oni su se legalno smjeli podvrgnuti operaciji promjene spola.
+2 glasa
Matija Kranjčić od Matija Kranjčić [Megaktivan] (15.4k bodova)
Transrodnost je pojava kada rodni identitet osobe ne odgovara tradicionalnim rodnim ulogama - muški spol/ženski spol, tj. žene i muškarci. Transrodni pokret obilježava rodno i spolno izražavanje koje je obično u neskladu s tradicionalnim i heteroseksualnim rodnim ulogama. Dolazi do preispitivanja spolne binarnosti i već od 1969. poznati su gej i lezbijski pokreti, koji su često bili onemogućeni zbog toga što "su odstupali od koncepta normalnosti". Neki od poznatijih naziva su: Boi, Shemale, Gender bender, Packer, Stone, Tomboy...

Slična pitanja

2 odgovora 73 pregleda
2 odgovora 301 pregleda
1 odgovor 98 pregleda
2 odgovora 121 pregleda
4 odgovora 2.3k pregleda
4 odgovora 429 pregleda
5 odgovora 14.1k pregleda
3 odgovora 393 pregleda
3 odgovora 34.7k pregleda
10 odgovora 457 pregleda

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.7k pitanja

14.0k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...