78 pregleda
Milan Šaljivđija u rubrici Pravo od Milan Šaljivđija
promjena rubrike od Znatko

Da li se novi "zakon o femicidu" (kazneno djelo teško ubojstvo ženske osobe) odnosni na transrodne ženske osobe?

P.S. "Zakon o femicidu" je u biti populistički naziv za promjene sljedećih zakona: Kaznenog zakona, Zakona o kaznenom postupku, Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji.

* povezano sa odgovorom na pitanje: Što je to transrodnost?
Frenki (Ilija) Atajić od Frenki (Ilija) Atajić
Neznam samo, kako ovo pitanje ima veze sa Politikom..mislim da mu je mjesto u društvenim odnosima..ili eventualno sa Pravom. - čisto iz dosade tipkam, uz - Kavicu..

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+9 glasa
Josipa Šagud od Josipa Šagud
odabran od Milan Šaljivđija
 
Najbolji odgovor

Trenutni Kazneni zakon (NN 125/11,144/12, 56/15, 61/15, 101/17, 118/18, 126/19, 84/21, 114/22) razlikuje ubojstvo (čl.110) i njegov kvalificirani oblik, teško ubojstvo (čl.111.). Za teško ubojstvo, kao i za buduće kazneno djelo teško ubojstvo ženske osobe može se izreći kazna od najmanje 10 godina pa sve do dugotrajnog zatvora. Ubojstvo se kvalificira u teško ubojstvo zbog različitih razloga, a jedan je mržnja. 

S obzirom na klimu u našem društvu, u kojoj prevladavaju starije osobe, veliki postotak vjernika te u kojoj imamo glasnu konzervativnu struju, nekako više naginjem stajalištu da se Zakon o femicidu neće odnositi na transrodne žene. 

Ali vjerujem da bi se svako ubojstvo transrodne žene, zbog toga što je transrodna, kvalificiralo u oblik teškog ubojstva iz mržnje zbog rodnog identiteta te bi počinitelju raspon kazne bio isti kao i kod teškog ubojstva ženske osobe.

+6 glasa
Adriana Horvat od Adriana Horvat
Rekla bi da ako transrodna osoba promijeni spol, a pri tome prođe sve faze promjene spola koje su potrebne ona valjda mora poromijeniti i dokumente. Dakle pred zakonom i državom bi se tada na transrodnu ženu gledalo isto kao i na biološki rođenu ženu. Tu se onda javlja problem da tada i transrodne žene mogu sudjelovati u ženskim sporovima ako su pred zakonom izjednačene s biološkim ženama, a što opet predstavlja problem jer se muškarci i žene ralikuju i po gustoći kostiju, mišićnoj masi, općenito snazi i genima. Zanima me što drugi misle o ovoj temi.

Slična pitanja

🎂🎉

Kao i svake godine, tako i ove, 7.12. Znatko slavi svoju novu godišnjicu, a ove godine je posebna: 10. jubilarna Znatkova godina postojanja!
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.2k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...