39 pregleda
Monika Kiris u rubrici Stanovanje od Monika Kiris (8.8k bodova)

Kako će novi Zakon o obnovi u 2023. godini rasteretiti administrativni proces obnove?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+4 glasa
Redakcija od Redakcija (130k bodova)
uređen od Redakcija

Prijedlog novog Zakona o obnovi 

Značajno će rasteretiti proces i značajno ga ubrzati

Prijedlog novog Zakona za obnovi dostupan je na portalu eSavjetovanja a zainteresirana i stručna javnost u raspravu se može uključiti do 1. veljače 2023.

Branko Bačić, potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, najavljuje kako očekuje donošenje zakona po hitnoj proceduri, te da zakon bude najkasnije 15. veljače raspravljen u Hrvatskome saboru, a onda i usvojen.

Novim će se Zakonom postići reorganizacija institucionalnog okvira obnove tako da će se Središnji državni ured i Fond za obnovu pripojiti Ministarstvu. Tim će se postići standardizacija postupanja, izbjeći dugotrajna razmjena dokumentacije i ključna tijela za obnovu će u okviru jednog upravljanja djelovati potpuno jedinstveno.

Također, administrativno će se rasteretiti proces, što će pojednostaviti postupanje građanima i svima koji provode obnovu. Smanjit će se broj sudionika jer će tehničko-financijsku kontrolu provoditi operativni koordinator i projektant. Ukinut će se elaborat za uklanjanje za obiteljske kuće i izrada elaborata postojećeg stanja za konstrukcijsku obnovu kuća.

Građanima će se cijeli iznos, potreban za obnovu odnosno gradnju zamjenske obiteljske kuće, uplaćivati unaprijed odnosno prije početka radova.

Uređuje se i pitanje dokazivanja vlasništva u slučajevima u kojima se podaci iz zemljišnih knjiga ne podudaraju sa stvarnim stanjem ili zemljišna knjiga ne postoji.

Pojednostavljuje se i obnova objekata koji su u zoni kulturnog dobra, olakšava se dokazivanje vlasništva te se ukida i izvješće o obavljenoj kontroli revidenta za višestambene, stambeno-poslovne i poslovne zgrade na projekt za uklanjanje zgrade.

Uvodi se model zamjene prava vlasništva umjesto obnove i izgradnje zamjenskih obiteljskih kuća, a u proces obnove uključuje se Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama davanjem ovlasti za gradnju višestambenih zgrada i stjecanje nekretnina za privremeni smještaj.

Uvodi se davanje novčane pomoći građanima za uklanjanje svih uništenih zgrada, uključujući i pomoćne, gospodarske i ostale uništene zgrade, te novčane pomoći za troškove izrade projekta. Uređuje se i pitanje postupanja s djelomično uklonjenim zgradama.

Omogućuje se gradnja zamjenske obiteljske kuće kada se utvrdi da popravak konstrukcije nije opravdan zbog klizišta i drugih geoloških promjena koje su prouzročile promjenu temeljnih karakteristika tla.

Omogućuje se i stambeno zbrinjavanje pogođenih osoba davanjem u vlasništvo kuće ili stana umjesto obnove ili izgradnje zamjenske obiteljske kuće, a poboljšava se i provedba privremenog stambenog zbrinjavanja dobavom montažnih energetski učinkovitih kuća.

Učinkovitija javna nabava

Javna nabava koja bi se provodila po geografskim cjelinama i blokovskim rješenjima trebala bi biti učinkovitija. Skraćuju se i rokovi za izradu projektne dokumentacije i njezinu reviziju.

Pitanje određivanja najviših cijena usluga i radova utvrđivat će tijela koja će odlukom odrediti Vlada, uz objavu na mrežnoj stanici Ministarstva, a radi veće transparentnosti i vidljivosti procesa obnove izradit će se cjelovita interaktivna mrežna GIS - aplikacija cijeloga područja obuhvaćenog potresom.

Provedba zakona financirala bi se sredstvima državnog proračuna, proračuna Grada Zagreba, odnosno Krapinsko-zagorske županije, te sredstvima iz drugih izvora pribavljenima sukladno posebnim propisima i drugim oblicima financiranja.

Stručna i zainteresirana javnost poziva se na uključenje u javno savjetovanje putem portala eSavjetovanja davanjem argumentiranih primjedbi i mišljenja na prijedlog novog Zakona o obnovi. 

Prijedlog zakona dostupan je na sljedećim linkovima:

Slična pitanja

Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
Udruga eCommerce Hrvatska

Zagreb, 28.03.2023.
PRIJAVE
Znatko medijski pokriva
WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike
Znatko medijski pokriva

WEEKEND FOOD FESTIVAL 2023

WEEKEND FOOD FESTIVAL 2023

Najbolja gastronomija, hrana i catering

Rovinj, 14. - 16. 4. 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

FUTURE TENSE 2023

FUTURE TENSE 2023

Poslovna konferencija orijentirana budućnosti

Zagreb, 10. i 11. 5. 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Superprodavač 2023

Superprodavač 2023

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.5k pitanja

16.8k odgovora

4.2k komentara

1.3k korisnika

...