99 pregleda
Matija Kranjčić u rubrici Osobni razvoj od Matija Kranjčić [Megaktivan] (15.2k bodova)
Što je to kreativnost?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+14 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek [Turboaktivan] (54.7k bodova)

Postoji bezbroj definicija kreativnosti koje se razlikuju ovisno o kontekstu u kojem se pojedinac nalazi, ali uglavnom svaka od njih sadrži zajednički aspekt, a to je sposobnost stvaranja ili rješavanja novih situacija na jedinstven i kreativan način. 

Kako bi se kreativnost očitovala u području interesa pojedine osobe, potrebno je skupiti znanja i činjenice te ih prikazati na drugačiji način. Iz toga proizlazi još jedna definicija kreativnosti - integriranje starih informacija u nove produkte te povezivanje novih informacija. 

Kreativnost podrazumijeva suočavanje s izazovima na inovativan način zbog čega nije prisutna samo u, primjerice, umjetnosti ili tehničkim područjima, već i u svakodnevnici. 

Postoje i testovi za ispitivanje kreativnosti, a neki od njih su Guilfordov test, Torrance testovi kreativnog razmišljanja, Getzels i Jackson test, Wallach-Kogan test...

+7 glasa
Laura Marjanović od Laura Marjanović [Ekstraktivan] (8.2k bodova)
Kreativnost nije samo jedna od karakteristika ličnosti ili općih sposobnosti osobe, već se tu radi o karakteristici ponašanja čiji je produkt posbna vrsta razmještaja karakteristika ličnosti, kognitivnih sposobnosti i društvenog okruženja oko osobe. Kriteriji su kreativnosti centralni; ono novo, originalno i prikladno te periferni; kvaliteta, važnost. Određeni je stupanj inteligencije potreban kako bi kreativnost bila zastupljena kod osobe, ali to nije jedini uvjet za kreativnost. Općenito, inteligentniji ljudi jesu i kreativniji.

Slična pitanja

1 odgovor 93 pregleda
1 odgovor 90 pregleda
2 odgovora 85 pregleda
1 odgovor 475 pregleda

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.4k pitanja

13.6k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...