180 pregleda
Nino Marić u rubrici Društvo od Nino Marić
Koja je filozofska razlika između slobode uništavanja sebe i slobode uništenja društva?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+10 glasa
Marija Hojsak od Marija Hojsak
odabran od Nino Marić
 
Najbolji odgovor

Postoje mnoge teorije o slobodi i o tome što sloboda jest. Svaki čovjek istinski čezne za time da bude slobodan i da može kao takav, potpuno neovisan o drugima, raspolagati sa svime što radi, odlučuje, misli, govori i na koji način se ponaša. Sloboda ja naša sposobnost da biramo kako i na koji način ćemo se ponašati i tako utjecati na mnogo toga u našem životu. 

Najveća je sloboda svakog čovjeka kada je on sposoban čvrsto stajati iza svojih odluka i stavova te svemu lošem ili nečem što se protivi njegovu mišljenju i načinu života, reći "NE". Dakle, sloboda je naša čvrsta odluka da budemo ono što jesmo i da kao takvi djelujemo prema sebi i prema drugima

free

Filozofsku razliku između slobode uništavanja sebe i uništavanja društva mogli bismo nalaziti u teorijama mnogih filozofa koji su slobodu promišljali, analizirali i pokušali dati teoriju ili definiciju što bi sloboda bila i kako se svaki čovjek njome može služiti. 

Možemo reći da svaki čovjek ima uvijek mogućnost odabira između činjenja dobrih djela i činjenja loših djela. Najme, nitko nema pravo činiti loše i uništavati sebe ili drugoga, ali on to može odabrati i može se odlučiti na to. S druge strane, u svakom se trenutku čovjek može opredijeliti za dobro i odlučiti samo činiti dobro i na taj način ne škoditi ni sebi ni drugima. 

Odaberemo li uzimati drogu, biti lijeni, puno piti, zanemarivati obaveze i bilo što u čemu mi imamo slobodu odabira, a štetno je za nas, mi smo to odabrali u našoj slobodi, svjesni smo odluke i znamo što njome činimo. Nadalje, ako odaberemo krasti, vrijeđati druge ili lagati im, mi u svojoj slobodi biramo na koji ćemo se način odnositi prema njima i kako će to dalje utjecati na naš odnos s njima. 

Prema tome, mi uvijek imamo mogućnost odabrati moralno dobre i prihvatljive stvari ili one koje takve nisu. Nitko ne može suditi čovjeku što će on odabrati za svoj život i koje će on odluke donijeti, misleći da su dobre za njega. Također, svaki pojedinac ima mogućnost odabrati kako će se u svojoj slobodi odnositi u odnosu na druge, odnosno u odnosu na čitavo društvo, ali takav slobodan odabir nosi društvene sankcije prema njemu koje će ga pratiti s obzirom na način koji je odabrali.

Društvo, ali i samoga sebe, možemo uništavati na razne načine. Razlika je u tome što će uništavanje samoga sebe direktno utjecati na nas i mi ćemo biti glavne "žrtve" slobodnih odabira. Međutim, uništavanje društva dovodi do drugačijih posljedica jer smo mi u tom slučaju u slobodnoj volji odabrali učiniti zlo prema drugima i to mijenja naš odnos s određenom osobom ili, ako smo učinili društveno neprihvatljivo djelo, snosimo određene pravne i moralne sankcije od strane čitavog društva. Stoga, možemo zapamtiti poznatu rečenicu Jeana Paula Sartrea: 

Čovjek je osuđen da bude slobodan; jer jednom kad je bačen u svijet, odgovoran je za sve što uradi.

Slična pitanja

4 odgovora
Matija Kranjčić 18.08.2021. pitanje u rubrici Osobni razvoj od Matija Kranjčić
3 odgovora
1 odgovor
3 odgovora
2 odgovora
Maja Kos 15.10.2021. pitanje u rubrici Osobni razvoj od Maja Kos
2 odgovora
Kruno Žagar 06.12.2021. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Kruno Žagar
Znatko predstavlja

Međunarodna enogastronomska konferencija

Zagreb, 12. 03. 2024.
Znatko predstavlja

Kako dobro pozicionirati svoj online biznis

20.03.2024.
PRIJAVA
Znatko predstavlja

Budućnost financija i tehnologije

Zagreb
21. i 22. 03. 2024.

ULAZNICE
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.3k pitanja

21.9k odgovora

8.1k komentara

1.6k korisnika

...