105 pregleda
Nino Marić u rubrici Društvo od Nino Marić (15.5k bodova)
Koja je filozofska razlika između slobode uništavanja sebe i slobode uništenja društva?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+10 glasa
Marija Hojsak od Marija Hojsak (23.5k bodova)
odabran od Nino Marić
 
Najbolji odgovor

Postoje mnoge teorije o slobodi i o tome što sloboda jest. Svaki čovjek istinski čezne za time da bude slobodan i da može kao takav, potpuno neovisan o drugima, raspolagati sa svime što radi, odlučuje, misli, govori i na koji način se ponaša. Sloboda ja naša sposobnost da biramo kako i na koji način ćemo se ponašati i tako utjecati na mnogo toga u našem životu. 

Najveća je sloboda svakog čovjeka kada je on sposoban čvrsto stajati iza svojih odluka i stavova te svemu lošem ili nečem što se protivi njegovu mišljenju i načinu života, reći "NE". Dakle, sloboda je naša čvrsta odluka da budemo ono što jesmo i da kao takvi djelujemo prema sebi i prema drugima

free

Filozofsku razliku između slobode uništavanja sebe i uništavanja društva mogli bismo nalaziti u teorijama mnogih filozofa koji su slobodu promišljali, analizirali i pokušali dati teoriju ili definiciju što bi sloboda bila i kako se svaki čovjek njome može služiti. 

Možemo reći da svaki čovjek ima uvijek mogućnost odabira između činjenja dobrih djela i činjenja loših djela. Najme, nitko nema pravo činiti loše i uništavati sebe ili drugoga, ali on to može odabrati i može se odlučiti na to. S druge strane, u svakom se trenutku čovjek može opredijeliti za dobro i odlučiti samo činiti dobro i na taj način ne škoditi ni sebi ni drugima. 

Odaberemo li uzimati drogu, biti lijeni, puno piti, zanemarivati obaveze i bilo što u čemu mi imamo slobodu odabira, a štetno je za nas, mi smo to odabrali u našoj slobodi, svjesni smo odluke i znamo što njome činimo. Nadalje, ako odaberemo krasti, vrijeđati druge ili lagati im, mi u svojoj slobodi biramo na koji ćemo se način odnositi prema njima i kako će to dalje utjecati na naš odnos s njima. 

Prema tome, mi uvijek imamo mogućnost odabrati moralno dobre i prihvatljive stvari ili one koje takve nisu. Nitko ne može suditi čovjeku što će on odabrati za svoj život i koje će on odluke donijeti, misleći da su dobre za njega. Također, svaki pojedinac ima mogućnost odabrati kako će se u svojoj slobodi odnositi u odnosu na druge, odnosno u odnosu na čitavo društvo, ali takav slobodan odabir nosi društvene sankcije prema njemu koje će ga pratiti s obzirom na način koji je odabrali.

Društvo, ali i samoga sebe, možemo uništavati na razne načine. Razlika je u tome što će uništavanje samoga sebe direktno utjecati na nas i mi ćemo biti glavne "žrtve" slobodnih odabira. Međutim, uništavanje društva dovodi do drugačijih posljedica jer smo mi u tom slučaju u slobodnoj volji odabrali učiniti zlo prema drugima i to mijenja naš odnos s određenom osobom ili, ako smo učinili društveno neprihvatljivo djelo, snosimo određene pravne i moralne sankcije od strane čitavog društva. Stoga, možemo zapamtiti poznatu rečenicu Jeana Paula Sartrea: 

Čovjek je osuđen da bude slobodan; jer jednom kad je bačen u svijet, odgovoran je za sve što uradi.

Slična pitanja

3 odgovora
Matija Kranjčić 18.08.2021. pitanje u rubrici Osobni razvoj od Matija Kranjčić (19.9k bodova)
6 odgovora
3 odgovora
Iva Bašić 26.11.2020. pitanje u rubrici Osobni razvoj od Iva Bašić (492 bodova)
2 odgovora
1 odgovor
Saša Radosavljević 14.04.2021. pitanje u rubrici Obrazovanje od Saša Radosavljević (1.1k bodova)
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.1k pitanja

16.1k odgovora

3.9k komentara

1.4k korisnika

...