205 pregleda
Margareta Jurisi u rubrici Sport i rekreacija od Margareta Jurisi [Proaktivan] (646 bodova)
promjena rubrike od Znatko
Što je to joga, otkud potječe i čemu služi?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+11 glasa
Karla Jurišić od Karla Jurišić [Turboaktivan] (28.6k bodova)

Joga kao terapija proistječe iz bogate, stare tradicije koja se na indijskom potkontinentu pojavila prije nekoliko tisuća godina. Filozofija na koju se joga oslanja obuhvaća svaku razinu postojanja, od tjelesne do duhovne. Međutim, ako Vam je tako draže, jogu je moguće odvojiti od duhovnog učenja i raditi samo na poboljšanju tjelesnog i duševnog zdravlja. Indijski su se liječnici dugo pouzdavali u jogu. 

No, današnja terapija jogom, čiji je 1. predstavnik bio Svami Kuvalajananda u Bombai-ju početkom 20.tih godina prošlog stoljeća, relativno je nova disciplina u kojoj se pomiruju tradicionalna joga i moderna medicina. U desetljećima koja su slijedila njezinom začetku, terapija se proširila i u ostale dijelove Indije. 

Djelotvornost joge ovisi o čestom, redovitom vježbanju. Pa makar i na kraće vrijeme svakoga dana. Trebali biste, prema tome, stvoriti rutinu koja je primijenjena Vašem načinu života i Vašim posebnim zdravstvenim tegobama. To vježbanje ne bi trebalo predugo trajati pa ćete ga uklopiti u svoju rutinu.

Znatkica 10.10.2020. pitanje u rubrici Sport i rekreacija od Znatkica [Superaktivan] (4.3k bodova) Kako se zovu vježbe yoge?
+8 glasa
Sandra od Sandra [Ekstraktivan] (8.8k bodova)
Joga je duhovna znanost samoostvarenja, dolazi iz Indije i seže više od 5 tisuća godina. Pantajali u svojim Joga sutrama, definira jogu kao kontrolu aktivnosti uma. Ima 8 faza duhovnog razvoja i vrlo je čest pojam u zapadnom svijetu, a satove joge možete pronaći gotovo u svakom gradu.

Temeljna svrha joge je poticanje harmonije u tijelu, umu i okolini. Joga ima cjelovit učinak na sustav fizičkog, mentalnog, socijalnog i duhovnog razvoja. Fleksibilnost tijela i uma, usredotočenost, gipko tijelo, bolja sposobnost suočavanja s depresijom, bolje disanje. Uz jogu iskrivljavanjem tijela, naginjanjem i smirivanjem, možete uložiti više energije u parasimpatički osjetilni sustav (odmor i probava), ona vas potiče da se usredotočite, budući da će vam mozak biti mirniji i bez nereda, jednostavnije je usmjeriti vitalnost. Samo na nekoliko trenutaka vježbanja možete ponovno uravnotežiti osjetni sustav, utišati mozak i poboljšati mišićnu memoriju.
+8 glasa
Andrea Vidas od Andrea Vidas [Proaktivan] (665 bodova)
uređen od Andrea Vidas
Uloga joge je povezivanje raznih razina našeg bića te osvještavanje nas samih u sadašnjem trenutku. Joga nam jednostavno olakšava naš svakodnevni život.
Najosnovnije i najlakše što nam joga pruža je povezivanje daha i pokreta. To počinjemo raditi na našim prostirkama i vrlo brzo postaje meditacija u pokretu, dah je naš voditelj kroz vježbanje i oruđe za hakiranje našeg živčanog sustava.
Postajemo sve svjesniji disanja koje svi radimo i to nesvjesno, a pomoću joge ga svjesno produljujemo te počinjemo koristiti te tehnike i u svakodnevnom životu. Smirujemo stresne situacije, razbuđujemo tijelo, uspavljujemo, sve što nam treba. Pritom smo i progibali tijelo te je naše tijelo gipkije, fluidnije, snažnije i to nam uvelike pomaže u životu. Svakodnevni nam zadaci postaju jednostavniji, lakše se penjemo skalama, nosimo teret te lakše podnosimo iznenadne situacije.

Kako postajemo fluidniji u svemu tome nastupa i spontano meditatativno stanje koje nam olakšava nositi se sa svakodnevnim stresovima, no omogućuje nam i da "stanemo i pomirišemo cvijeće", tj da svjesno primijetimo ljepote koje nas okružuju te bića koja nas okružuju i s kojima dijelimo planetu. Uči nas poštovanju spram sebe pa onda i spram svega oko sebe.
+7 glasa
Augustina Kolak od Augustina Kolak [Megaktivan] (13.4k bodova)

Joga je u osnovi duhovna disciplina koja se temelji na zuzetno suptilnoj znanosti, koja se fokusira na uspostavljanje harmonije između uma i tijela. To je umjetnost i način zdravog života. Riječ "yoga" izvedena je i sanskrtskog korijena "yuj" što znači pridružiti se, ujediniti se. Prema jogijskim spisima, praksa joge dovodi do sjedinjenjenja individualne svijesti sa univerzalnom svijesti, što ukazuje na savršen sklad između uma i tijela, čovjeka i prirode. Cilj joge je samoostvarenje, da bi se prevladale sve vrste patnji koje vode u stanje oslobođenja (moksha) ili slobodu (kaivalya). Živjeti slobodno u svim sferama života, zdravlje i harmonija glavni su ciljevi vježbanja joge. 

Joga se široko smatra besmrtnim kulturnim ishodom civilizacije doline Indusa Saraswati, koja datira iz 2700. pr. Krista. 

Izvor: https://www.mea.gov.in/in-focus-article.htm?25096/Yoga+Its+Origin+History+and+Development

Slična pitanja

1 odgovor 272 pregleda
3 odgovora 178 pregleda
2 odgovora 173 pregleda
2 odgovora 74 pregleda
2 odgovora 112 pregleda

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.8k pitanja

14.1k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...