Sandra Vukov u rubrici Zdravlje i medicina od
Što je pad imuniteta? Kako znamo da nam je pao imunitet?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

5 odgovor(a)

+15 glasa
Pavo Lasić od

Pad imuniteta označava da naše tijelo tj. imunološki sustav je oslabljeno braniti se od razno-raznih uzročnika zaraznih bolesti.

Najčešći uzroci pada imuniteta su sljedeći:

  • umor i nedostatak sna
  • stres
  • pušenje
  • nepravilna prehrana (manje vitamina i minerala se unosi u tijelo)
  • prekomjerno opijanje

Također postoje i najčešći znakovi smanjenja imuniteta, a to su:

  • stalni umor
  • problem s probavom
  • bolovi u tijelu

Vrlo bitno je imati pravilnu prehranu i naći neku zanimaciju koja bi nam smanjila stres, također higijenu treba održavati na visokom nivou kao što je pranje ruku i sl.

+12 glasa
Lara Tić od
odabran od Sandra Vukov
 
Najbolji odgovor
Imunitet je snaga našeg tijela da se bori protiv negativnih vanjskih utjecaja i mikroorganizama koji nas napadaju. Kada on padne, postanemo podložni svim tipovima bolesti i općenito se osjećamo slabije.

Prvi znakovi pada imuniteta su osjećaj da gubite snagu, brže se umarate i u hladnije dane se osjećate bolesno/postanete bolesni. Tu je još i pad koncentracije i teže donošenje odluka, odnosno kognitivna aktivnost nam se smanjuje. To je zato što naši kognitivni procesi zahtijevaju puno snage. Zapravo je teško razaznati da nam je imunitet pao tj. znamo da je pao tek kada se razbolimo.

Ono što je bitno za znati je da je imunitet teže ojačati kada smo već bolesni, jer se tada svi vitamini i minerali koje unosimo u tijelo kako bi se ojačali direktno bore prvo sa tom bolešću (virusom ili bakterijom koja nam napada tijelo), a jačanje imuniteta se počne događati tek nakon što se tijelo izbori i izbaci bolest iz našeg sustava.

On se može jačati i održavati na optimalnoj razini kroz raznovrsnu prehranu i jedenje čim svježije hrane i one koja je u čim manjoj količini prerađena. Također se mogu piti i vitaminski dodaci prehrani.
+11 glasa
Antoneta Hrgović od

Kako bismo shvatili što je pad imuniteta, prvo trebamo reći što je uopće imunitet. Imunitet je pojam koji pronalazimo u medicini, a koji se odnosi na sposobnost našeg organizma da se obrani i zaštiti od opasnosti. Te opasnosti mogu biti infekcije, zarazne bolesti, bolesti koje nisu zarazne i čimbenici koje naše tijelo procijeni kao opasne.

Pad imuniteta je oznaka za stanje našeg organizma u kojemu ono nije "u punoj snazi", odnosno, u kojemu se ne može boriti protiv gore navedenih opsanosti što znači da postoji veća mogućnost da obolimo ili da bolest jače napadne naš organizam.

Ako se radi o kroničnom padu imuniteta, simptomi mogu biti drugačiji izgled noktiju i kose nego ranije, česta oboljenja ili čak alergija.

Pad imuniteta inače možemo primijetiti i ako smo kronično umorni, imamo problema sa probavom ili ako smo često razdraženi.

Bitno je kontinuirano voditi brigu o svom imunitetu, a ne tek onda kada osjetimo da smo se, na primjer, prehladili. Važno je pravilno se hraniti, redovito raditi fizičke aktivnosti, unositi dovoljne količine vode i spavati dovoljno sati.

+8 glasa
Augustina Kolak od
prikazano od Znatko
Naš imunološki sustav nas štiti od stranih ili štetnih tvari, kao što su bakterije, virusi, toksini, strana tkiva i sl. Imunološki sustav stvara stanice i antitijela koja uništavaju te štetne tvari. Pad imuniteta se događa kada nam je iz određenog razloga oslabljen imunološki sustav i slabije nas brani od štetnih ili stranih tvari. To se može dogoditi zbog nepravilne prehrane tj. zbog nedovoljnog unosa hranjivih tvari poput minerala, vitamina i sl., zbog stresa i općenito nezdravog načina života.Simptomi koji nam pokazuju pad imuniteta jesu umor, nepravilna probava, gubitak apetita, bolovi i sl.

 

Izvor: https://medlineplus.gov/ency/article/004008.htm
+2 glasa
Arnela Abadžija od
Znamo da nam je imunitet opao tako što smo podložni infekcijama bakterijama češće se prehlađivamo češće oboljevamo zatim osećamo umor pospanost pad imuniteta jeste slabost odnosno oslabljenje organizma da se bori protiv virusa i bakterija

Slična pitanja

3 odgovora 485 👀
Christina Khouri 29.11.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Christina Khouri
3 odgovora 417 👀
2 odgovora 541 👀
3 odgovora 1.2k 👀
Ivan Gačić 10.12.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Ivan Gačić
3 odgovora 312 👀
Sandra Vukov 13.11.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Sandra Vukov
1 odgovor 238 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.4k pitanja

23.4k odgovora

9.0k komentara

1.7k korisnika

...