74 pregleda
Ana Primorac u rubrici Zdravlje i medicina od Ana Primorac (3.9k bodova)
sigurno ste čuli za slučajeve da je cijela obitelj imala koronu, ali jedna osoba ne. ili dve. kao da su neke osobe otporne na koronu. kako to???

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+4 glasa
matea21 od matea21 (41 bodova)

Hoćete li imati coronu ovisi sve o vašem imunosnom sustavu, točnije imate li u sebi protutijela za taj virus ili ne. Otpornost vam daju protutijela koja možete dobiti ili cjepivom ili na način da sami prebolite coronu.

 Za one koji ne znaju što su protutijela, objasnit ću. Dakle protutijela su tvari u vašem organizmu koje se bore sa stranim tijelima koja uđu u organizam kao antigeni. U ovom slučaju, antigen predstavlja virus corone. Da ne biste i vi oboljeli od corone, u sebi morate imati protutijela koja neće dopustiti virusu da inficira vaš organizam. E sad, zašto u nekim obiteljima su svi članovi dobili coronu. Jednostavno, nemaju protutijela, njihov imunosni sustav je preslab da se bori s tim virusom te se virus u njima inficira. A kako je moguće onda da npr. jedan član u obitelji ne bude zarađen dok su svi ostali zaraženi? Opet je odgovor vrlo jednostavan. Osoba nije došla u kontakt s drugim članovima te se nije inficirala. Kako? 

Kada virus uđe u naše tijelo, ne moramo odmah biti infektivni, tj. nećemo odmah sve ljude zaraziti oko nas. Virusu je potrebno oko 5 dana da se krene izrazito umnožavati te tada možemo zaraziti druge članove obitelji. 

Svaka preporuka je da ukoliko posumnjate da biste mogli imati virus u sebi, odmah se izolirajte od ostalih članova obitelji. Također dezinficirajte sve iza sebe, to je jedini način da se ubije virus iza vas i da zaštitite osobu koja živi s vama. Također, obavezno nosite maske kako ne biste prenosili zrakom virus.

 

Nadam se da sam pomogla u svom odgovoru :)

Slična pitanja

2 odgovora
4 odgovora
Sandra Vukov 20.11.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Sandra Vukov (9.6k bodova)
2 odgovora
Ivana B. 13.09.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Ivana B. (3.0k bodova)
Znatko medijski pokriva

Zagreb, 29. i 30.11. 2022.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

GAME CHANGERPrva poslovna gaming i metaverse konferencija

Zagreb, 01.12.2022.

KOTIZACIJE
Znatko medijski pokriva

NEM Zagreb 2022Središnje mjesto okupljanja producenata, scenarista, produkcijskih kuća, predstavnika FTA televizija, pay TV kanala, streaming servisa te ostalih stvaratelja sadržaja

Zagreb, 07. - 09.12.2022.

ULAZNICA
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

9.6k pitanja

14.8k odgovora

3.4k komentara

1.4k korisnika

...