175 pregleda
Mia Jelinčić u rubrici Priroda od Mia Jelinčić (2.8k bodova)
Je li hrvatska hitna služba spremna za potres preko magnitude 6 po Richteru, blizu nekog većeg grada u RH?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+8 glasa
Redakcija od Redakcija (113k bodova)
prikazano od Znatko

E-CITIJENS: ODRŽANA VJEŽBA PROVJERE SPREMNOSTI HITNIH SLUŽBI PRI POTRESU MAGNITUDE 6,1

Posljednja terenska vježba projekta E-CITIJENS održana je jutros u Trilju i temeljila se na pretpostavci nastanka potresa magnitude 6,10 po Richteru, s epicentrom 20 kilometara sjeveroistočno od Splita

Simulacija posljedica od potresa, te djelovanje operativnih snaga civilne zaštite je provedena jutros na građevini bivše tvornice „Cetinka“ u Trilju. Vježba se temeljila na polaznoj pretpostavci nastanka potresa magnitude 6,10 po Richteru s epicentrom 20 kilometara sjeveroistočno od grada Splita, hipocentar na dubini 5000 metara.

Današnja vježba (23. lipnja 2022.) je održana kako bismo provjerili spremnost sustava civilne zaštite SDŽ i dodatno uvježbali koordinaciju i zapovijedanje na terenu jer je djelovanje više službi u kriznoj situaciji kompleksno. Sudjelovale su sve službe u sustavu zaštite i spašavanja: lokalne dobrovoljne i profesionalne vatrogasne postrojbe sa širega područja Trilja, Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS), Hrvatski crveni križ, Hitna medicinska pomoć, Policijska uprava i Specijalistička postrojba za spašavanje iz ruševina, na čelu s Tonćem Rađom. Nakon što je stigla dojava preko centra 112 uz navođenje sumnje da su u urušenom objektu ostale unesrećene osobe, prve su na lokaciju pristigle vatrogasne službe s područja jedinica lokalne uprave. Ograđeno je područje i uslijedilo je osiguravanje urušenog objekta. Nakon što je objekt osiguran ušle su spasilačke ekipe tj. vatrogasci i članovi HGSS-a s potražnim psima koji su locirali unesrećene osobe i uslijedilo je spašavanje. Članovi specijalističke postrojbe za spašavanje iz ruševina su evakuirali jednu osobu iz podrumskih prostorija, dok su drugog unesrećenog pronašli na višim etažama. Prilikom potresa se može očekivati i požar koji nastaje uslijed kidanja električnih instalacija. Zato smo imali i simulaciju požara gdje su vatrogasne snage sa šireg sinjskog područja odradile gašenje kroz obuhvatnu navalu i sa sedam vatrogasnih vozila. – objasnio je Ivan Kovačević Županijski vatrogasni zapovjednik i koordinator vježbe.

U vježbi su simulirane i objave građana na društvenim mrežama koje su putem EDSS platforme iz projekta E-CITIJENS, poslužile kao dodatna podrška pri donošenju odluka hitnim službama.

Riječ je o semantički obogaćenoj online platformi koja integrira informacije institucionalnih izvora, lokalno postavljenih senzora i objave s društvenih medija. Softver filtrira objavljene sadržaje građana i one relevantne prosljeđuje hitnim službama zajedno s fotografijom, lokacijom i informacijom o vrsti ugroze, kako bi hitne službe mogle bolje planirati raspored snaga na terenu. – rekao je voditelj projekta Ognjen Ćavar iz Upravnog odjela za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu SDŽ.

Svaka terenska vježba je pokazatelj spremnosti operativnih snaga sustava civilne zaštite u kojoj se vrednuju postupci u situaciji koja dovodi do ugroze velikog broja građana i velike materijalne štete. Vježba se zasniva na točno zacrtanom scenariju proizašlom na simulaciji događaja uz predviđene parametre sukladno Planu djelovanja civilne zaštite.

Iznimno sam zadovoljan odrađenim, pogotovo što smo naglasak stavili na dobrovoljna vatrogasna društva koja su i opremom i ljudstvom dovoljno kapacitirani da mogu pomoći lokalnoj zajednici u ovakvoj situaciji. I naravno, kako već dugi niz godina surađujemo i s drugim službama, nije bilo nikakvih problema kod zapovijedanja ni pri koordinaciji vježbe spašavanja. – zaključio je Ivan Kovačević, Županijski vatrogasni zapovjednik i koordinator vježbe.

Po završetku vježbe uslijedila je evaluacija stručnih službi te su građanima podijeljeni promotivni pokloni projekta. Projekt E-Citijens ukupne vrijednosti 2.846.100,00 eura financira se u okviru Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija – Hrvatska 2014. - 2020.

Slična pitanja

1 odgovor
1 odgovor
1 odgovor
Zoran Jurić 18.01.2021. pitanje u rubrici Priroda od Zoran Jurić (8.5k bodova)
1 odgovor
1 odgovor
Znatko medijski pokriva

Vincekovo 2023

Na blagdan Sv. Vinka obilježava se Vincekovo kada počinje nova vinogradarska godina

Sv. Ivan Zelina, 22.01.2023.

DOĐITE
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.0k pitanja

16.0k odgovora

3.9k komentara

1.4k korisnika

...