Monika Kiris u rubrici Politika od
uređen od Znatko

Što mislite i imate za reći o povećanju napetosti između Kine i SAD-a ove 2022. godine za vrijeme rata u Ukrajini?

Borna Matić od
baš me briga :D :) :D
daleko su Kinezi‌

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+11 glasa
Redakcija od
prikazano od Znatko

Dr. sc. Jadranka Polović: Posjet Nancy Pelosi Tajvanu je nepotreban i riskantan potez SAD-a

Posjet Nancy Pelosi predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Tajvanu privukao je veliku pozornost u cijelom svijetu, a to je udarna vijest i u hrvatskim medijima. Ovaj potez izazvao je povećanu napetost između Kine i Sjedinjenih Američkih Država, pa je dr. sc. Jadranka Polović, predsjednica Hrvatske udruge za međunarodne studije i profesorica Međunarodnog sveučilišta Libertas, dala izjavu povodom novonastale situacije.

"Osobno smatram da je ovo nepotreban posjet visokog rizika koji u kontekstu postojećih međunarodnih okolnosti, posebice oko situacije s Ukrajinom, a i cijelom Europom, zapravo samo još jedna dodatna provokacija od strane SAD-a. Nešto slično je izjavio i Dimitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja, ali takvo mišljenje je i kod mnogih građana SAD-a. Vidjela sam u američkim medijima gdje mnogi ocjenjuju da je posjet Nancy Pelosi Tajvanu u najmanju ruku sporan, koji neće doprinijeti smirivanju tenzija između SAD-a i Kine. Ovaj potez američke administracije je još jedna sporna točka koja će doprinijeti destabilizaciji svjetskog mira budući da je riječ o zaista velikim silama. Pored SAD-a i Kine postoji još nekoliko velikih sila, kao što je Rusija, ali i vrlo značajni regionalni akteri koji diktiraju međunarodne prilike, poput Turske, Saudijske Arabije, Izraela i nekih lationameričkih država. Prema tome, ovo nisu više 90-e godine i razdoblje nakon "hladnog rata" u kojem su SAD bile jedina svjetska sila s gotovo potpunom podrškom drugih država. Znači, trenutna situacija je potpuno promijenjena koja pokazuje različite pozicije SAD-a i Kine", ističe dr. sc. Jadranka Polović.

Brojni mediji prenijeli su izjavu Nancy Pelosi kako je njezina posjeta Tajvanu na neki način potpora uspješnoj demokraciji u odnosu na autokraciju u Kini.

"Kineski predsjednik Xi Jinping je odbacio takvo stajalište američke administracije rekavši kako je zapravo riječ o zaštiti nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kine. Znamo da je Kina najavila potpuno ujedinjavanje a to je projekt jedne Kine koji planiraju realizirati, koliko je meni poznato, u roku od nekih desetak godina".

…pojašnjava Polović, te dodaje:

"Ovo je dio te angloameričke strategije koja se odnosi na područje Pacifika i naravno u središtu te strategije se nalazi Kina. Još od predsjednika SAD-a Baracka Obame, Kina se nalazi u središtu njihovog fokusa, kao i Rusija. Međutim, Europa i Rusija su izuzetno bitne za SAD, jer im je važno da ne dođe do destabilizacije tog područja kako bi mogli zaokružiti Kinu sa sjevera, dok je istodobno izuzetno prisutna njihova pomorska strategija u cilju zaokruživanja Kine s juga. U tom kontekstu naravno da je Tajvan itekako značajan i to je situacija koja naravno dovodi po povećane napetosti obiju strana. Smatram da je jako narušen svjetski mir i ovo su nepotrebni i riskantni potezi američke administracije koji pogoršavaju prilike".

Posebno zabrinjava situacija gdje je vidljivo da i Kina i SAD povećavaju svoje vojne snage na tom području, tako da nije nemoguće da dođe do ratnog sukoba. 

"Slično se događalo na granici Ukrajine i Rusije gdje je u konačnici, nažalost izbio rat. Prema mojem mišljenju, u oba slučaja zakazala je diplomacija koja treba odraditi svoj posao, smiriti tenzije, dati smjernice kako dalje i sačuvati svjetski mir. Međutim, čini mi se da su obje strane odustale od diplomacije i mislim da će doći do ratnog sukoba. Dakako, sve će to dovesti do produbljenja ekonomske krize u svijetu bez obzira na činjenicu što postoji velika gospodarska međuovisnost između Kine i SAD-a. Već je došlo do blokade opskrbnih lanaca pa se običnim promatračima čini kako Zapad nastoji zaustaviti taj veliki ekonomski bum Kine. Međutim, mislim da Zapad ne želi zaustaviti daljnji gospodarski rast Kine, već želi nad njom uspostaviti kontrolu, što Kina dakako ne želi, jer je od dolaska Xi Jinpinga na mjesto predsjednika postala vrlo samosvjesna država. Drugim riječima Kina može biti samodostatna i mislim da radi na tom konceptu kako bi bila potpuno neovisna u odnosu na druge države", zaključila je dr. sc. Jadranka Polović.

Slična pitanja

1 odgovor 163 👀
1 odgovor 226 👀
1 odgovor 227 👀
5 odgovora 754 👀
2 odgovora 594 👀
1 odgovor 762 👀
4 odgovora 311 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.6k komentara

1.6k korisnika

...