127 pregleda
Monika Kiris u rubrici Financije od Monika Kiris

Hoće li Hanfa surađivati s Nacionalnom komisijom za vrijednosne papire i burze Ukrajine (NSSMC)?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Redakcija od Redakcija
prikazano od Znatko

Studijski posjet i potpisivanje Sporazuma o suradnji s ukrajinskim regulatorom tržišta kapitala

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) potpisala je Sporazuma o razumijevanju (MoU) s Nacionalnom komisijom za vrijednosne papire i burze Ukrajine (National Securities and Stock Market Commission – NSSMC).

Potpisivanje se održalo 29. kolovoza 2022. u Zagrebu u sklopu studijskog posjeta predstavnika ukrajinskog regulatora tržišta kapitala, koji predstavlja nastavak tehničke suradnje započete još 2019. godine. Tema studijskog posjeta je usklađivanje zakonodavstva s pravnom stečevinom EU u području UCITS i alternativnih investicijskih fondova, a organiziran je u sklopu projekta Europske unije kojim se pruža potpora u usklađivanju zakonodavstva u području financijskih usluga.

„Budući da je Ukrajina nedavno postala kandidat za punopravno članstvo u Europskoj uniji, svjesni smo da će se Nacionalna komisija za vrijednosne papire i burze suočiti sa značajnim izazovima u postizanju potpunog regulatornog usklađivanja i institucionalnog kapaciteta za rad u pravnom okviru EU. Hanfa kao tijelo nadležno za nadzor financijskih usluga Republike Hrvatske koje ima relativno nedavno iskustvo s procesom pristupanja, spremna je pružiti tehničku pomoć i podijeliti svoje iskustvo,“ rekao je predsjednik upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman u obraćanju kolegama iz Ukrajine. Pri tome je istaknuo: „Svjesni smo teških okolnosti u kojima se trenutno nalazi vaša zemlja zbog ruske agresije te se divimo vašoj sposobnosti da osigurate funkcioniranje Nacionalne komisije za vrijednosne papire i tržište dionica i da nastavite s aktivnostima koje su potrebne za postizanje vaših ciljeva“.

"Međunarodna potpora naših partnera diljem svijeta omogućuje našoj zemlji da danas stoji u borbi za našu neovisnost. NSSMC i Hanfa će plodonosno surađivati s ciljem razvoja ukrajinskog tržišta kapitala i gospodarske budućnosti Ukrajine. Zahvaljujemo našim kolegama iz Hanfe i uvjereni smo u učinkovite rezultate našeg rada", naglasio je Maksym Libanov, član komisije NSSMC-a.

Uz predstavnike NSSMC-a i Hanfe, potpisivanju Sporazuma je nazočio i izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Ukrajine u Republici Hrvatskoj Nj.E. Vasilj Kirilić.

“Netko bi pomislio da zbog brutalne agresije Ruske Federacije na Ukrajinu život bi trebao stati, ali današnji posjet ukrajinske delegacije prikazuje da to nije tako,“ istaknuo je veleposlanik. „Danas bi volio zahvaliti Republici Hrvatskoj na snažnoj podršci Ukrajini. To je lekcija kako treba podržavati jedan prijateljski narod. Hvala što ste u vrlo osjetljivom trenutku za Ukrajinu omogućili potpisivanje Sporazuma i održavanje ovog studijskog posjeta.“

Sporazumom se predviđa tehnička suradnja u području zajedničke nadležnosti što uključuje nadzor nad tržištem kapitala i mirovinskim fondovima, dok oblik tehničke suradnje uključuje razmjenu iskustava, studijske posjete, ekspertne misije, radionice i sl.

Slična pitanja

5 odgovora
Znatko medijski pokriva


Zagreb
28. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.0k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...