Natalija Grgić u rubrici Mediji od

Zašto (opet) moramo raspravljati o ženskim pravima u Rovinju na WMF 2022?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+4 glasa
Redakcija od
prikazano od Znatko

Kada je prije nekoliko mjeseci Vrhovni sud u Americi srušio 50 godina staru presudu Roe vs Wade koja je ženama Ustavom jamčila pravo na pobačaj, američki narod, ali i ostatak svijeta nisu samo mirno promatrali. Društvene mreže i portali eruptirali su nezadovoljnim zagovarateljima prava na izbor, a žene diljem svijeta postale su svjesne da će se vrlo vjerojatno morati ponovno boriti za reproduktivna i druga prava koja su izborile još (ili tek) njihove bake.

Koji društveni čimbenici utječu na poimanje ženskih prava i odgovornosti, posebno nakon slučaja Roe vs. Wade, zašto Hrvatice putuju u Sloveniju kako bi obavile zahvat te zašto je važno podizati svijest o ženskim pravima i pobrinuti se da ih poštuju i uvažavaju svi građani, znaju Ivana Paradžiković, Milana Vlaović Kovaček, Vanja Jurić i Aleksandra Dilevska Simova. S moderatoricom Nevenom Rendeli će propitati položaj žene u konzervativnom društvu te ponuditi potencijalno rješenje za očuvanje prava na izbor.

Može li snaga društvenih mreža…

Na primjeru rušenja presude Roe vs. Wade do izražaja je došla sva snaga i utjecaj društvenih mreža. Osim što su izvrsna platforma za dijeljenje mišljenja, iskustva i stavova pa tako mogu potaknuti revoluciju i pozitivne promjene, društvene mreže promiču kreativnost i autentičnost. Stoga ne čudi kako se TikTok s preko 3 milijarde preuzimanja i preko milijardu aktivnih korisnika s vremenom prometnuo u jednog od najinovativnijih tehnoloških giganata koji kontinuirano mijenja glazbenu, filmsku i brojne druge industrije, a e-trgovinama predstavlja moderan način pristupa novim korisnicima.

Kako je TikTok od samo još jedne društvene mreže u nizu postao ključan za osvajanje široke publike, znaju Aljaž Peklaj i Domen Rozman koji će na Weekend-u otkriti kako TikTok mijenja i oblikuje svijet, ali i koje inovacije možemo očekivati u budućnosti. U raspravi i predviđanju kako će se TikTok odraziti na pojedince i poznate brendove pridružit će im se i slovenski tiktoker Matej Rimanić, osvajač glavne nagrade ovogodišnjeg Cannes Film Festivala za kratki TikTok film Love in Plane Sight, a njihov panel TikTok – the platform that will bring the biggest players on the market to its knees moderirat će svestrana Nevena Rendeli.

…dovesti do eksplozije fake newsa?

Paralelno s prednostima i mogućnostima koje nude društvene mreže, rastu i opasnosti koje proizlaze iz neznanja i neupućenosti. Tako raste kultura fake newsa koja u kombinaciji sa širenjem neprovjerenih informacija, a posebno u delikatnim situacijama koje zahtijevaju dodatan oprez i provjeru činjenica, mogu izazvati pravu pomutnju u online svijetu. Ne pomažu ni senzacionalistički i click bait sadržaji koji postaju sve veći problem za istinito izvještavanje i informiranje građana o važnim pitanjima.

O ovom će problemu 21. stoljeća raspravljati Marijana Grbeša, Ksenija Kardum, Dražen Klarić, Ognian Zlatev i Robert Tomljenović, koji će u panelu Smrt činjenica pojasniti koji alati pomažu razlučiti provjerene informacije od lažnih vijesti te kako se u moru fake news-a (ne)snalaze digitalni urođenici. Panel će moderirati prekaljeno lice malih ekrana, Tihomir Ladišić.

Goruća društvena pitanja oblikovana snagom mreža, potencijal TikToka i drugih platformi u izgradnji snažnog poslovanja, ali i potencijalne opasnosti koje se kriju u online svijetu te vruće rasprave o ljudskim pravima, samo su neke od tema jubilarnog Weekenda. Uz to, proslavu 15. rođendana najpopularnije komunikacijske konferencije u regiji obilježit će i svjetski govornici, međunarodno priznati festivali kao i popularni izvođači te nezaboravni koncerti. Organizatori su osmislili program koji ne želiš propustiti pa #SAMODOĐI! Više informacija o jubilarnom Weekendu pronađi na www.weekend.hr.

Slična pitanja

1 odgovor 278 👀
1 odgovor 233 👀
1 odgovor 154 👀
3 odgovora 486 👀
1 odgovor 268 👀
1 odgovor 224 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...